IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява с над 4% заради решението на ОПЕК+ да повиши добива

Цените са притиснати и от индикациите за по-голямо предлагане от страна на Иран, както и от оптимизма около възстановяването на американската икономика

21:33 | 05.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролните цени се понижават с над 4%, след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници, водени от Русия, решиха да започнат постепенно увеличение на производството от май, съобщава Ройтерс.

Цените са притиснати и от индикациите за по-голямо предлагане от страна на Иран, както и от оптимизма около възстановяването на американската икономика. 

Цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 4,21 на сто до 62,13 долара за барел. Фючърсите върху американския West Texas Intermediate поевтиняват с 4,64% до 58,60 долара за барел.

Рязкото поевтиняване на петролните фючърси след тридневния дълъг уикенд за католическия Великден е факт въпреки серията от данни, показващи силен отскок на икономиката на САЩ и въпреки очакванията за нарастване на потреблението на петрол през настоящата година.

Миналия четвъртък страните в рамките на ОПЕК+ се договориха за постепенно повишаване на съвместното производството през трите месеца, започващи от май. В същото време Саудитска Арабия реши постепенно да отмени едноличното си решение за съкращаване на производството с 1 млн. барела на ден, а членът на ОПЕК - Иран, който беше освободен от съвместното споразумение за ограничаване на добивите, също повиши петролното си производство.

петрол петрол

Междувременно Financial Times съобщи през уикенда, че Китайската народна банка е инструктирала чуждестранни и местни кредитополучатели да поддържат ръста на заемите през първото тримесечие на приблизително същото ниво от миналата година, ако не и по-ниско.

"Това не е добра новина, тъй като може да навреди на нарастващия стоков цикъл и цените на петрола могат да реагират неблагоприятно на този импулс“, заяви Стивън Инес, главен стратег на глобалните пазари в компанията Axi. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още