Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Петролът поскъпва заради намалялото свръхпредлагане*

Запасите от суров петрол в САЩ спадат с 5 млн. барела през миналата седмица

Петролът поскъпва заради намалялото свръхпредлагане*

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Цените на петрола се повишават в четвъртък, след като официалните данни на Администрацията за енергийна информация потвърдиха спада на американските суровинни запаси. Това облекчава опасенията за продължителното свръхпредлагане, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 1,76%, или 0,63 долара, до ниво от 36,38 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 34,09 долара за барел, което е повишение от 0,60 долара, или 1,79%.

Запасите от суров петрол в САЩ намаляват с 5 милиона барела през миналата седмица, показват данните на Администрацията за енергийна информация (АЕИ). В Кушинг, Оклахома, където е разположен водещият център за доставка на WTI, резервите са спаднали с 5,6 милиона барела.

Още по темата

„Въпреки че признаците за намаляващите запаси от WTI са положителни за цените, последният доклад показва, че спадът се дължи повече на фактора предлагане, отколкото на нарастващо търсене“, коментират анализаторите на Capital Economics.

Възходящата серия на цените се случва на фона на признаците, че Организацията на страните износителки на петрол, Русия и техните съюзници, колективно известни като групата ОПЕК+, изпълняват поетите ангажименти по споразумението си за съкращаване на добива с 9,7 милиона барела на ден.

„ОПЕК е окуражена от ралито в цените и стриктното се придържа към обещанията за намаляване на продукцията“, казва генералният секретар на организацията Мохамад Баркиндо. Източници обаче твърдят, че групата не е изключила по-нататъшни стъпки в подкрепа на пазара.

„Очакваме нещата да останат без особена промяна за известно время, като съкращенията на ОПЕК+ ще поддържат цените през втората половина на тази година“, допълват от Capital Economics.

Загрижеността за икономическия шок, причинен от пандемията, особено в САЩ - най-големият потребител на петрол в света, оказват натиск върху цените.

Ръководството на Федералния резерв остава ангажирано с обещанието да предприеме всички необходими стъпки за засилване на икономиката на САЩ, показват протоколите от последното заседание на централната банка от 28-ми и 29-ти април.

Цената на златото бележи спад от 0,61% до ниво от 1 741,50 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 08:57 ч.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Цената на петрола затвърди петмесечния си връх*