Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Ръстът в търсенето на петрол в Китай тласка цените на суровината нагоре*

Нарастват надеждите, че свръхпредлагането ще намалее

Ръстът в търсенето на петрол в Китай тласка цените на суровината нагоре*

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Цените на петрола се повишават в петък, след като стана ясно, че търсенето на суровината в Китай продължава да нараства при облекчаване на мерките срещу коронавируса. Това повишава надеждите, че глобалното свръхпредлагане ще започне да намалява, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 2,31 %, или 0,72 долара, до ниво от 31,85 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 27,96 долара за барел, което е повишение от 0,40 долара, или 1,45%.

На фона на съкращенията в добива от страна на държавите от ОПЕК+, официалните данни от Китай, публикувани в петък, показаха, че ежедневната употреба на суров петрол в страната се е възстановила през април, след като рафинериите възобновиха дейността си.

Още по темата

Все пак пазарното настроение остава далеч от еуфорично, тъй като пандемията от коронавирус все още не е приключила, а в някои страни се появяват нови клъстери на заразата.

„Основите на пазара очевидно се подобряват", казаха анализаторите на ING Research. „Но ние все още вярваме, че в близко бъдеще движението нагоре е ограничено, като се има предвид, че все още сме в среда на свръхпредлагане ... Има достатъчно запаси за усвояване от пазара.“

От Международната агенция по енергетика заявиха, че очакват суровинните запаси да паднат с около 5,5 милиона барела на ден през втората половина на тази година.

От своя страна американските  запаси от суров петрол са се понижили за първи път от 15 седмици, съобщиха от  Администрацията за енергийна информация в сряда.

Намаляването на производството ще засили тенденцията към по-ниски резерви, но е малко вероятно американският петрол да отчете големи ръстове в цената си.

„WTI ще изпита трудности да направи пробив над нивото от 30 долара, докато икономическите перспективи за САЩ не се подобрят и някои от рисковете пред страната не намалеят“, каза Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA.

Производителите от ОПЕК+ вече се споразумяха за съкращение на добива си с близо 10 милиона барела на ден, а от своя страна Саудитска Арабия пое ангажимент да намали продукцията си с още почти 5 милиона барела на ден отвъд договореното.

Saudi Aramco, най-големият износител на петрол в света, ще намали обема на доставките си за три купувача в Азия с до 30% през юни, съобщиха трима източници на Ройтерс в четвъртък.

Държавите от ОПЕК+ планират удължаване на срока за общите съкращения на производството след май и юни при следващата среша на групата, съобщиха източници по-рано тази седмица.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 0,15% до ниво от 1743,50 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:01 ч.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Гладът за печалба на инвеститорите натисна цената на златото под 1900 долара