IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще позволят на Eni и Repsol да доставят венецуелски петрол в Европа

Администрацията на Байдън може да позволи и повече ирански петрол да достига до световните пазари

16:59 | 05.06.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Италианската петролна компания Eni и испанската Repsol може да започнат да доставят венецуелски петрол в Европа още следващия месец, който да компенсира руския суров петрол, съобщават петима запознати източници, цитирани от Ройтерс.

С това ще бъде възобновени размените петрол срещу дълг, спрени преди две години, когато Вашингтон затегна санкциите срещу Венецуела.

Обемът от петрол, който Eni и Repsol се очаква да получават, не е голям, затова въздействието върху световните цени на петрола ще е скромно, каза един от източниците. Но зелената светлина от Вашингтон за възобновяване на замразените от дълго време петролни доставки за Европа може да е символична подкрепа за венецуелския президент Николас Мадуро.

Държавният департамент на САЩ е дал одобрението си двете компании да възобновят доставките в писмо, съобщиха запознатите източници. Администрацията на американския президент Джо Байдън се надява венецуелският суров петрол да може да помогне на Европа да прекъсне зависимостта си от Русия и да пренасочи част от доставките на Венецуела от Китай. Притискането на Мадуро да започне нови политически преговори с опозицията във Венецуела е друга цел, съобщиха двама източници.

Двете европейски енергийни компании, които имат съвместни дружества с венецуелската държавна петролна компания PDVSA, може да разменят доставките от суров петрол за неплатени дългове и дивиденти на по-късен етап, отбелязват източниците.

Според един от запознатите хора ключово условие е полученият петрол „да отива към Европа. Той не може да бъде препродават другаде“.

Вашингтон смята, че PDVSA няма да се възползва финансово от тези сделки за разлика от настоящите петролни продажби на Венецуела за Китай, каза източникът. Китай не се присъедини към западните санкции срещу Русия и продължава да купува руски петрол и газ въпреки призивите на САЩ.

Останалите за изключени

Позволението на Вашингтон не важи за американския петролен гигант Chevron, за индийската „Петролна и газова корпорация“ и за френската Maurel & Prom, които също лобираха пред Държавния департамент и американското финансово министерство да вземат петрол в замяна на натрупани дългове за милиарди долари от Венецуела.

И петте компании прекратиха размяната на петрол за дълг в средата на 2020 г. в рамките на кампанията на бившия американски президент Доналд Тръмп за “максимален натиск“, която намали износа на петрол от Венецуела, но не успя да сваили Мадуро от власт.

PDVSA не е планирала Eni и Repsol да получат доставки този месец, става ясно от предварителната програма за доставки на венецуелската компания от 3 юни, видяна от Ройтерс.

Протегната ръка към Каракас

Администрацията на Байдън е провела разговорите на най-високо равнище с Каракас през март, а Венецуела е освободила двама от най-малко десет задържани американски граждани и е обещала да възобнови разговорите с опозицията преди изборите. Мадуро още не се е съгласил с дата за завръщане на масата за преговори.

Миналия месец администрацията на Байдън позволи на Chevron, най-голямата американска петролна компания, която все още оперира във Венецуела, да говори с правителството на Мадуро и с PDVSA за бъдещи операции в страната.

Приблизително по същото време Държавният департамент тайно е изпратил писма до Eni и Repsol, в които се казва, че Вашингтон няма да възрази, ако те възобновят сделките за петрол срещу дълг и внесат петрола в Европа, казва един от запознатите източници.

В писмата компаниите са били уверени, че няма да бъдат подложени на санкции, ако вземат венецуелски петрол, за да съберат неизплатен дълг, казват двама души във Вашингтон.

Китай се превърна в най-големия клиент за венецуелски петрол със 70% от месечните доставки, предназначени за нейните рафинерии.

Повече доставки на ирански петрол

САЩ може да позволят и повече санкциониран ирански петрол да стига до световните пазари дори без съживяване на ядреното споразумение от 2015 г., съобщава Bloomberg.

Макар че ново споразумение ще ограничи ядрените дейности на Иран и ще смекчи американски санкции върху износа на енергия от страната, разговорите между Техеран и световните сили са блокирани от март. Петролни трейдъри са все по-песимистични, че преговарящите ще постигнат сделка.

Но американският президент Джо Байдън може да реши, че нуждата от намаляване на рекордните цени на петрола преди изборите в средата на мандата през ноември надвишава ползата от строгото прилагане на санкциите, включително чрез конфискуването на повече ирански петролни танкери.

„Чичо Сам може да позволи доставките на малко повече от този петрол“, казва Майк Мюлер, ръководител за Азия на компанията Vitol Group, в подкаст, продуциран от базираната в Дубай Gulf Intelligence. „Ако изборите в средата на мандата са доминирани от нуждата от намаляване на цените на бензина в Америка, по-голямо затваряне на очите за доставки на санкционирани барели вероятно може да се очаква. Американската намеса в тези потоци винаги е била доста хаотична“, допълва Мюлер.

Иран повиши износа на петрол тази година, като по-голямата част от доставките отиват за Китай. Ново ядрено споразумение ще доведе до допълнителни между 500 хил. и 1 млн. барела дневно на международните пазари, което е достатъчно, за да повлияе на цените, смятат енергийни анализатори. Ислямската република има и около 100 млн. барела петрол на склад, които може да бъдат продадени бързо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr.Bah
преди 1 година
Много народ много работи изписа за Венецуела, а сега ще си карат колите с техен нефт. Хванаха Мадуро, скоро ще хванат и да не казвам какво, П. Железни санкции от мека сплав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Pyramid
преди 1 година
"САЩ ще позволят на Eni и Repsol да доставят венецуелски петрол в Европа. Администрацията на Байдън може да позволи и повече ирански петрол да достига до световните пазари ". Докато ТЕЗИ си присвояват (и никой не им оспорва) "правото" да забраняват и/или и "разрешават" на нормални свободни хора, страни и компании, да търгуват, няма свобода, няма демокрация, няма нормален живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още