IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция преговаря с ОАЕ за замяна на руския петрол и дизел

Страната планира да увеличи и инвестициите в по-чиста енергия

15:38 | 05.06.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Франция преговаря с Обединените арабски емирства за доставка на петрол и дизел, докато търси алтернативи на руските енергийни източници, съобщи финансовият министър Брюно льо Мер, цитиран от Bloomberg.

Министърът заяви, че Франция планира също да увеличи инвестициите в прехода към по-чиста енергия като увеличаване на броя на офшорните вятърни мелници, за да повиши независимостта на страната.

„Търсим заместители на доставките на газ или дизел от Русия“, каза Льо Мер в интервю за CNews TV и радио Europe1.
„Например ОАЕ може да са решение, поне временно, за замяна на руския петрол и дизел. Това са разговори, които вече започнаха с ОАЕ“, допълни той.

Европейският съюз одобри шести пакет от санкции срещу Русия заради войната в Украйна миналата седмица, включващ частична забрана на вноса на руски петрол.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че вносът на руски петрол в ЕС ще бъде намален с около 92% до края на годината в резултат на споразумението. Той също така заяви, че ембарго върху руския газ не трябва да бъде изключвано. Франция Франция

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Брьотон каза в отделно интервю за CNews и Europe1 в неделя, че руският лидер Владимир Путин използва газа в усилията си да раздели Европа, докато продължава войната в Украйна.

„Трябва да се освободим и от газа, защото трябва да си върнем автономията възможно най-бързо, тъй като Владимир Путин не харесва европейския проект“, каза Брьотон. „От години той прави всичко възможно да раздели Европа. Сега той използва газа точно, за да ни раздели“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 5
cyclop
преди 1 година
Може да купуваме от Индия. Те имат много сега
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още