IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия ще листне само 2% от акциите на Aramco

Правителството няма да продава допълнителни книжа от държавната петролна компания в продължение на една година

10:38 | 06.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Правителство на Саудитска Арабия е наложило едногодишно ограничение за продажба на допълнителни акции от държавната петролна компания Saudi Aramco след планираното първично публично предлагане (IPO), съобщава Ройтерс.

Правителството обмисля да листне само 2%, а не целия акционерен капитал на дружеството на Саудитската фондова борса в Рияд, посочват източници на медията. Така дебютът на саудитския петролен гигант на борсите ще се различава от други IPO-та, тъй като обикновено публичните компании предоставят целия си акционерен капитал за търгуване на борсите и в последствие оставят част от него като фрий-флоут.

Aramco, която е най-печелившата компания в света, осъществява своето излизане на борсите само на местна почва. Въпреки това IPO-то на компанията се смята за най-голямото листване в световен мащаб до този момент. Кралството се стреми да диверсифицира източниците на приходи на държавната си компания, в случай че цената на петрола отново започне да спада.

В изявление в неделя се посочва, че Aramco и акционерите на компанията, ще претърпят известен период на ограничения върху продажбата, разпореждането или издаването на допълнителни акции, но до този момент все още не е предоставена информация за продължителността му.

Презентирането на Aramco пред инвеститори ще започне на 18 ноември, а окончателното ценообразуване на акциите е насрочено за 5 декември, казаха източници, запознати с въпроса. По думите им акциите на Aramco ще започнат да се търгуват на 11 декември.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още