IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смекчаването на санкциите на ЕС върху руския внос понижава цената на петрола*

Новопоявилите се огнища на заразени в Китай продължават да допринасят за волатилността на пазара

09:51 | 10.05.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Пазарът на петрол продължава да поевтинява, удължавайки най-големия си ценови спад от пет седмици насам, след като Европейският съюз (ЕС) смекчи предложените си санкции върху руския внос на петрол, а опасенията за икономическия растеж натежават на инвеститорите, съобщи Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,79%, или 0,84 долара, до 105,10 долара за барел, а цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,75%, или 0,78 долара, до 102,32 долара за барел.

Съюзът ще премахне предложената забрана европейски кораби да пренасят руски петрол на трети страни поради възражения от някои държави членки, включително Гърция. Преговорите за шестия пакет от санкции срещу Москва продължават.

Петрол Петрол

Суровият петрол започна бурно на годината, след като руската инвазия в Украйна разтърси суровинните пазари и повиши цените. САЩ и Великобритания вече забраниха вноса на руски петрол като част от санкциите против Москва, а през уикенда страните членки от Г-7 поеха ангажимент за допълнителен натиск върху Русия. Междувременно ЕС също работи по подобен ход, макар и с противопоставяне от страна на Унгария. Постигнат е известен напредък, смята унгарският външен министър.

"Петролът не може да се измъкне от по-широкото отбягване на рискове, което се вижда сред пазарите", каза Уорън Патерсън, базиран в Сингапур ръководител по суровинни стратегии в ING Groep NV. “Противопоставянето на Унгария предполага, че може да видим допълнително облекчаване на предложените санкции", смята Патерсън.

Централните банки затягат паричната политика, за да озаптят инфлацията, допълнително ускорена от войната в Украйна. Инвеститорите вероятно ще следят данните за покачването на потребителските цени в САЩ, които предстои да бъдат публикувани по-късно тази седмица. Индексът Commodity Spot на Bloomberg - който следи 23 фючърсни договора за енергия, метали и култури - намаля с 4,3% в понеделник, което е най-голямото понижение от началото на март.

Новите огнища на заразени с Covid-19 в Китай допринасят за волатилността. Блокадите, наложени заради пандемията, вредят на китайската икономика, а китайският премиер Ли Къцян предупреди за "сложната и сериозна" ситуация за заетостта, след като Пекин и Шанхай затегнаха противоепидемичните мерки.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 1,37 долара за барел спрямо 1,24 долара седмица по-рано.

*Към 09:32 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
valentino29
преди 1 година
Много си зле,притеснен съм за теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
юрист
преди 1 година
''....Смекчаването на санкциите на ЕС върху руския внос понижава цената на петрола*..'' Koeто доказва по неоспорим начин, че русия използва доставките на петрол и газ като енергийно оръжие. От което следва, че всеки нейн контрагент, който сключи договор с нея за доставка на газ и петрол, може да бъде енергийно изнудван от русия, когато на нея ''не й хареса'' външнополитическата му ориентация. Което пък е пряка намеса във вътрешната и външната политика на една държава и е ЗАБРАНЕНО от Устава на ООН. С две думи- НЕ ТЪРГУВАЙТЕ ПО НИКАКЪВ ПОВОД С РУСНАЦИТЕ- те са алчни пирати, които винаги са готови да изнудват, крадат, да си присвояват противоправно чуждите създадени блага. С две думи- криминали, лица с криминален манталитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още