Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Златото успява да задържи най-голямото си поскъпване от март

Това става на фона на притесненията на инвеститорите за високата инфлация и очакваното затягане на паричната политика

Златото успява да задържи най-голямото си поскъпване от март

Снимка: Bloomberg LP

Цената на златото остава относително стабилна, след като отбеляза най-голямото си увеличение от седем месеца на фона на притесненията на инвеститорите за високата инфлация и очакваното затягане на паричната политика.

Индексът на потребителските цени в САЩ през септември нарасна повече от прогнозираното, подновявайки бързия си темп на растеж и подчертавайки упорития инфлационен натиск върху икономиката. В същото време доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се сви след първоначално увеличение след публикуването на данните в сряда, което също увеличи търсенето на благородния метал.

Данни от четвъртък пък показаха, че китайските производствени цени са се увеличили с най-бърз темп от почти 26 години, разпалвайки още повече рисковете за инфлацията.

В същото време протоколите от последната среща на ръководството на Федералния резерв, публикувани вчера, показаха, че членовете му са като цяло съгласни да започнат ограничаване на покупките на облигации в средата на ноември или средата на декември заради притесненията за инфлацията. Пандемичните стимули на централната банка бяха един от основните стълбове на ралито на златото миналата година.

Спот цената на златото се задържа без промяна на ниво от 1793,11 долара минути преди 11 ч. българско време, след като напредна с 1,9% в сряда – най-много от 9 март насам. Доларовият спот индекс на Bloomberg отчита леко понижение от 0,1%, след като спадна с 0,5% в сряда.

„Златото може и да започне да се движи силно нагоре, ако инфлацията се задържи, което е голяма промяна спрямо по-рано през годинта, когато страховете за свиване на стимулите доминираха над страховете от инфлацията“, коментира Джон Фийни, мениджър към Guardian Gold Australia. „Исторически погледнато, златото има тенденцията да се представя много добре в инфлационна среда, така че има логика пазарът да се настрои бичи, ако инфлацията продължи“, допълва той.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Азербайджан: Предпазливият подход на ОПЕК внася стабилност на петролните пазари