IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия съсредоточи атаките над Харков, офанзивата срещу Киев се бави

И двата града остават под украински контрол, южният Херсон обаче е завзет от руските сили

08:08 | 03.03.22 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAINE HANDOUT</em></p>

Снимка: EPA/STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAINE HANDOUT

Руските сили нанесоха въздушни удари по Харков, втория по големина град в Украйна, в опит да сломят волята на съпротивата в страната, тъй като настъплението на войските на Москва към Киев зацикли на фона на ожесточени украински контраатаки и логистични проблеми.

В сряда вечерта отломки от руска ракета паднаха в близост до централната гара на Киев, повреждайки основен топлопровод, а взривната вълна изпочупи прозорците на гарата. Хиляди цивилни, особено жени и деца, се подслоняват на гарата през нощта, докато очакват евакуационни влакове за Западна Украйна. Украински официални лица заявиха, че ракетата е била свалена от противовъздушната отбрана на Киев.

В южната част на страната руските сили са завзели обширна територия и са навлезли в черноморския пристанищен град Херсон.

За първи път руското министерство на отбраната призна за големи загуби през седемте дни на войната, като заяви, че 498 руски войници са били убити, а 1597 - ранени. Москва заяви, че нейните сили са убили 2870 украински войници.

Украйна не е оповестила своите жертви, но твърди, че нейните военни са убили 5840 руски войници. Украинските официални лица определят броя на загиналите цивилни при инвазията на около 2000 души.

Жителите на Харков заявиха, че градът с население от 1,4 милиона души е подложен на тежки бомбардировки за трети пореден ден, включително въздушни удари, които са засегнали жилищни райони и гражданска инфраструктура. Общинското и полицейското управление на Харков, както и намиращата се наблизо сграда на университета, са били сериозно повредени и са се запалили. Местните власти съобщават за 21 загинали и 112 ранени през последните 24 часа. Москва твърди, че не атакува цивилни граждани.

Руските сили се опитаха да превземат и военната болница в града, съобщиха местните власти. Фронтовата линия обаче се задържа и градът, разположен на 45 километра от руската граница, остава под твърд украински контрол.

„Разбрахме тактиката им: те не могат да влязат в града, защото всеки път, когато се опитат, ние ги удряме в зъбите", заяви по украинската телевизия заместник-губернаторът на Харков Роман Семенуха. „Затова вместо това те се опитват да сеят паника с ракетни удари, като поразяват критична инфраструктура и жилищни райони, опитвайки се да ни деморализират“.

В сряда вечерта Киев също беше засегнат от няколко удара.

Войната на Русия срещу Украйна приключи първата си седмица с малко признаци, че Москва се приближава към целта на руския президент Владимир Путин да свали от власт избраното правителство на страната и да прекрати съюзяването ѝ със Запада.

С изключение на руското настъпление северно от Крим, украинската отбрана удържа във всички големи градски райони, които са подложени на атака. Руският опит за бързо превземане на Киев и сваляне на украинското ръководство е в застой на фона на ожесточена съпротива, нисък морал и логистични трудности, твърдят западни и украински военни.

Украински и руски официални лица трябваше да проведат втори кръг от преговорите за прекратяване на огъня в близост до полската граница в Беларус в четвъртък. Предишният кръг, в понеделник, не постигна конкретни резултати и беше последван от засилване на руските бомбардировки и обстрел.

През последните седем дни 1 млн. души в Украйна са избягали в съседни страни, съобщи в Twitter върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди. По-рано  Гранди изчисли, че до 4 млн. бежанци могат да избягат от боевете.

В сряда Общото събрание на ООН гласува с огромно мнозинство срещу нахлуването на Русия в Украйна, като до голяма степен символичен упрек към Путин и неговите поддръжници, който едва ли ще промени хода на войната. Членовете на ООН гласуваха със 141 на 5 гласа, за да осъдят военната операция на Русия и да потвърдят, че никакви териториални придобивки, произтичащи от използването на сила или заплаха за използване на сила, няма да бъдат признати за законни. Тридесет и четири държави, включително Китай и Индия, се въздържаха от гласуване. Русия, Беларус, Северна Корея, Сирия и Еритрея осъдиха резолюцията като лицемерен сигнал от страна на Запада.

Междувременно Вашингтон обяви поредната вълна от икономически санкции срещу Русия, включително експортен контрол, насочен към петролната и газовата промишленост на страната, и стартира нова работна група, която да се насочи към активите на руските олигарси. Държавният секретар Антъни Блинкен заминава в четвъртък на шестдневно пътуване в Белгия, Полша, Молдова и балтийските държави, за да координира продължаващия международен отговор на руската атака.

Френският президент Еманюел Макрон обеща в сряда да увеличи разходите за отбрана на страната си. „Сега Европа трябва да приеме цената за мира, свободата и демокрацията", заяви Макрон в телевизионно обръщение към страната.

Големите руски сили, движещи се от Беларус северозападно от Киев, бяха задържани и отблъснати от украинските сили в градове като Буча, където централната улица беше осеяна с изгорели руски военни превозни средства. В сряда части на украинските войски предпазливо вървяха по отломки на взривения мост на главния път от Киев, докато се насочваха към Буча, носейки снайперистки пушки, тежки картечници и гранатомети. В продължение на половин час се чуха само няколко артилерийски изстрела. 

„Руснаците си мислеха, че могат да пробият и да бъдат в Киев за няколко дни. Те не осъзнаваха, че през последните осем години сме се научили как да водим война", казва пред WSJ украински полковник на мястото на инцидента. „Сега те седят там, гладни, без гориво, деморализирани, а ние просто идваме през малко време и ги отблъскваме. И всеки ден ги отблъскваме“.

Украинските сили на моста, водещ към Буча, позволяват на цивилните да преминат, като внимателно проверяват документите и вещите им, за да отсеят потенциалните руски инфилтратори.

Руските сили обаче продължават да се опитват да се промъкнат западно и югозападно от Киев, опитвайки се да превземат град Фастив и да се доближат до жизненоважната магистрала, водеща на юг към Одеса, казват украинските военни. В сряда вечерта украинските военни съобщиха, че с контраофанзивата си са си върнали стратегическия град Макаров, който се намира на магистралата между Киев и западния град Лвов.

През последните дни украинските сили постигнаха особен успех в унищожаването на руски колони с произведени в Турция безпилотни дронове Bayraktar TB2. Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че през последните дни Украйна е получила и разгърнала нова партида Bayraktar и получава от Европа други важни оръжия.

„Ние се превърнахме във фронтовата линия на свободния свят", заяви Резников.

Украинските военни заявиха в сряда, че са свалили два руски изтребителя Су-35С и са загубили един от собствените си изтребители МиГ-29. „Засега врагът има предимство в количеството и качеството на самолетите и оръжията си, но не и в уменията си", заяви генералният щаб на Украйна.

Основните успехи на Русия в кампанията са в южната част на Украйна, където силите, разпространяващи се на север от Крим - украински полуостров, който Русия анексира през 2014 г., са достигнали Херсон на запад, Мариупол на изток и Енергодар още по на север.

Докато Мариупол и Енергодар остават в украински ръце, руските сили са навлезли в Херсон, където украинската съпротива продължава. Губернаторът на Херсон Хенадий Лахута заяви в социалните медии, че градът е напълно обкръжен, и поиска хуманитарен коридор за снабдяване на цивилното население с храна и други стоки от първа необходимост.

Русия заяви, че е готова да предостави такива хуманитарни коридори на украинските градове, включително Мариупол, Харков и Киев.

В по-малките украински градове, които бяха завзети от Русия, като Купянск, Мелитопол и Бердянск, започнаха невъоръжени протести срещу окупационните сили. Жителите, излезли на улиците със синьо-жълтите знамена на Украйна, се опитаха да спрат движението на руските военни колони.

В Харков жителите казват, че в града липсват хранителни продукти. Магазините почти не функционират. В някои квартали се съобщава за прекъсвания на водоснабдяването, отоплението и електричеството.

„Имам чувството, че Русия иска да изтрие града от лицето на земята", казва Олександър Скорик, собственик на месопреработвателно предприятие в район в източната част на Харков.

Защитата на града се ръководи от украинската армия, заедно с няколко доброволчески милиции, включително националистически групи и една, съставена от футболни фенове.

„В града има боеве. Руски военни самолети постоянно бомбардират жилищни квартали", казва Хеоргий Тарасенко, жител на Харков и доброволен боец. „Русия понася големи загуби и не иска да се бие с армията, а с цивилните“.

Андрий Иванов, жител на Харков и общински съветник, който помага за евакуацията на деца, жени и възрастни хора, каза, че много хора се опитват да напуснат града с влакове и коли, като се насочват предимно към градове, в които сраженията са по-малко, като Днепър на юг.

Кметът на Конотоп - северноукраински град, разположен на половината път между Харков и Киев, в който се водят тежки боеве - съобщи на жителите, че руските сили са му поставили ултиматум да се предаде или да се изправи пред артилерийски обстрел. Във видеоклип е заснето как кметът Артьом Семенихин пита тълпата: „Да се бием ли?".

"Разбира се", изкрещя един мъж, а после и останалите от тълпата от десетина души дадоха съгласието си.

„Да евакуираме жените и децата, а след това да се бием", каза друг мъж.

Стотици жители на южния град Енергодар, където се намира най-голямата атомна електроцентрала в Европа и шест от 15-те действащи ядрени реактора в Украйна, блокираха пътя към града, когато руските войски се приближиха.

Видеоклип, публикуван в интернет от кмета на града, показва стотици хора, много от които развяват украински знамена, събрани зад няколко барикади, направени от чували с пясък, камиони и разбити автомобили.

Видеозапис от удара, нанесен във вторник в жилищен квартал на Харков, показва двама загинали цивилни, включително един с обезобразено лице, притиснат от клон на дърво. Няколко души се лутат замаяни сред отломки и горящи сгради.

Скорик каза, че районът му е бил засегнат от ракетна атака във вторник, при която е бил разрушен супермаркет. Фирмата му не работи, но той изпразва складовете си от месо, раздава го по улиците и се опитва да го достави в болници и сиропиталища.

„Целият град се обедини, за да си помагаме един на друг", казва 46-годишният мъж. „Войниците ни защитават. Ще се борим докрай. Никой няма да превземе Харков“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

25
rate up comment 1 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Нормалният международноправен начин за уреждане на проблеми в областта на наказателното право при трансгранични престъпления, е сключване на Спогодба между две / или повече/ държави по наказателноправните въпроси за трансгранични престъпления. Русия спокойно можеше да сключи такава спогодна с Украйна, но не- русия поиска да унищожи държавата Украйна и да я премахне като суверенна държава, субект на международното право, чийто държавен суверенитет е признат от над 190 държави.... Руска нацистка болна история..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
'''..... В единия случай руснаци отиват да освобождават други руснаци с промито самосъзнание,...'' -ето, точно за този вид руски нацизъм писах;0 Значи, по руската ви логика, България трябва да нападне военно РСМ и да ''освободи'' всички българи с ''промито'' съзнание;0 Както написах ясно, човек не може да скрие спецификите на манталитета си;0 ''.... а в другия случай Питер вече няма да съществува поразен най-вероятно с американски атомни бомби....'' Приеми хипотетично, че ядрения арсенал и на сащ, и на русия е извън строя- да кажем, че просто ''не работи'' и става въпрос за конвенционална война без употреба на ядрено оръжие.''....Малкото клипове с взривени празни блокове са подготвени показни акции..''Да, де -и един мармот завива шоколад в станиол. И украинските бежанци- над 99 процента САМО жени и ДЕЦА- и те са ''американски марионетки''- така ли; и техните разкази- особено на децата- са манипулирани от американците... Мдааа- наистина сте откъснати от всякакъв нормален живот. Ако ви питам за начина на живот в България, нищо няма да можете да кажете, просто защото не живеете тук и този нормален живот ви е крайно непознат...''.... Именно срещу такива болни националисти е военната операция на руснаците....'' Глупости- Украйна СИ ИМА законни държавни съдилища, има си закони, има си цялата нормативна база за осъждане на различни противоправни деяния, ЗАЩО РУСИЯ СЕ МЕСИ, ЗАЩО- за да си установи руската държавна власт върху територията на Украйна, да избие всички етнически украинци, да присъедини украинската държавна територия към своята, руска, и после да ПИСНЕ-ААА, РУСИЯ ГРАНИЧИ С 4 ДЪРЖАВИ ОТ НАТО, ПОСТАВЯМЕ ИМ УСЛОВИЕ ДА СЕ МАХНАТ ОТ НАТО, ИНАЧЕ ЩЕ ИМ СЕ СЛУЧИ УКРАИНСКАТА СЛУЧКА...Прозрачно и плоско...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 4
0pk
преди 2 години
Казусът ти издиша. В единия случай руснаци отиват да освобождават други руснаци с промито самосъзнание, управлявани от американски марионетки а в другия случай Питер вече няма да съществува поразен най-вероятно с американски атомни бомби. По клиповете плъзнали из интернет не се видя нито един, в който руските войници разстрелват мирното население тръгнало да им се перчи насреща. Скачат като гибони върху военната техника без страх, че някой ще ги гръмне. Я ми покажи такъв, в който араби скачат върху военна техника на САЩ и остават живи? В твоя казус, американците даже нямаше да си правят труда да говорят по високоговорители, а просто щяха да изравнят всичко със земята. Малкото клипове с взривени празни блокове са подготвени показни акции, специално за медиите, в каквито американските инструктори са експерти. Гледах клипове в които украинските нацита стрелят наляво и надясно с тежко въоръжение просто за кеф. Не се и съмнявам, че са способни да взривят невоенен обект, за да го представят като руска атака над граждански сгради. Ето ти една картинка, в която ясно се вижда, какво подкрепя западът в Украина: https://dnes.dir.bg/gallery/ukrina-pametnik-boja-bolgrad-opalchentzi-25360739 Ако не разчиташ надписа, той гласи "Чемодан, вокзал, София" написан неграмотно върху паментника на българските опълченци в Болград. Именно срещу такива болни националисти е военната операция на руснаците. За съжаление покрай тях ще пострадат страшно много невинни. Изобщо не вярвах, че ще се стигне до такива събития и не се нарамвам да търся оправдания за тях. За съжаление те са факт и в това огромна вина има съвокупният запад предвижващ натовската инфраструктура все по-близо до Москва, въпреки нежеланието и многократните предупреждения от страна на руснаците. В едно изказване Путин ясно заяви, че ако се стигне до бой, те ще ударят първи. Наблюдавайки трудните сраженията в Донбас, стигам до извода, че украинците са били отлично подготвени за офанзивата, но рязкото признаване на републиките и бързото вкарване на войска ги е озадачило. В последвалите преговори явно не е достигнат компромис и руснаците са се задействали. Разбира се подобни подробности никога няма да се споменават в западните медии, целящи единствено да демонизират руснаците. Наблюдаваното повсеместно нагнетяване на омраза срещу всички руски граждани, конфискуването на имущество без съд и следствие - само защото принадлежи на хора с руски паспорт (ти като юрист смяташ ли го за правилно?) мислиш ли, че ще доведе до прогрес в някакви мирни преговори? Или предпочиташ да се стигне до световна война в която да умрем заедно с теб в опита да унищожим всичко руско на планетата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Няма значение какво ще стане от тук нататък. Путин бомбардира и избива жени и деца в Европа без някой да е нападнал Русия. Като каратист трябва да осъзнае че е посрамил Русия, руския народ и да си направи сепуко,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 3
penman
преди 2 години
***, сигурно си от наемните чеченци, друг няма да си сложи такъв никнейм. Е, за разлика от тях си се научил да пишеш. В каква валута ти плаща Путин, тези в Украйна получавали в долари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Нищо не смееш да напишеш, нали ник ''***''- защото, каквото и да напишеш, само ще изясниш на всички коментатори, че действително си привърженик на руския нацизъм, според който вие - руснаците- сте някакви свръххора, висша нация и само на вас са присъщи човешки добродетели като чест, достойнство, патриотизъм, а всички други нации са ''***'' и те не изпитват такива чувства;D Толкова сте лесни за вербален отстрел, че няма накъде- ако си мислите, че човек може да прикрива манталитета си дълго време, доста се заблуждавате;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Има и още нещо и ще го напиша така, че да го разбереш- казус- в питер идват АМЕРИКАНЦИТЕ и по високоговорителите чуваш съобщение- Руснаци , предайте се, никой цивилен няма да пострада, ако се предаде. Ти какво ще направиш, а- ще се предадеш ли- съгласно собственият ти съвет, който даваш на украинците, или ще се биеш за Родината си, за домът си, за свободата си, за ПРАВОТО СИ СОБСТВЕНАТА ТИ ДЪРЖАВА ДА ИМА СВОИ ЗАКОНИ, и за правото ти да живееш в собствената ти държава;0 Я виж ти- как могат да се обърнат нещата, а;0 Хайде сега- дай отговор ТИ лично какво ще направиш в посочената хипотеза;D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 4
bgMan
преди 2 години
*** - никакви подобни измишльотини не могат да оправдаят руският нацизъм и нападението над Украйна. Само измествате темата. И като му нашепвали в ухото на Заеленски какво? Да не би Украйна да е толкова откачена сама да заплаши съществуването си и да жертва народа си като направи нещо против Русия? Русия анексира украински територии и продължава да извършва военни престъпления, а не обратното. Най-големият проблем е, и си остава руският нацизъм дето вирее в Кремъл и иска отново буферни зони от 1000 километра. Че има ли страна, която да не иска буферни зони? Но само една тръгна да избива съседите си заради това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Да, де- да се предадат украинците, за да може после руснаците ДА СЕ ГАВРИТЕ с тях, че са ''хохли'', ''укри'', че не са загинали в защита на Отечеството и ДЪРЖАВАТА си; да твърдите, как руснаците не сте такива и се биете до последния човек и сте огромни смелчаци и т.н. Тезите ви са жалки- изисквате една НАПАДНАТА СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА ДА НЕ СЕ ОТБРАНЯВА, за да можете после ПАК ДА ПОДЛОЖИТЕ НА ЕТНОЦИД нейното етническо население...Само ненормален човек може да ви подкрепи тезите... или руснак- което е едно и също...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 4
0pk
преди 2 години
Най-големият проблем е, че в ухото на Зеленски се нашепват думите, че Украина трябва да се бори срещу Русия до последния украинец. Това ще доведе до много жертви и от двете страни, както огромна бежанска криза в ЕС. Естествено най-печеливши от кризата ще са САЩ, които за пореден път решават вътрешните си проблеми подклаждайки хаоса в други държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още