IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се насочва към украински цивилни райони с тактическа промяна

Армията на Москва нанесе удари и по телевизионната кула в Киев, удари се нанасят по жилищни квартали в Харков

20:30 | 01.03.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: EPA/SERGEY KOZLOV</p>

Снимка: EPA/SERGEY KOZLOV

Руските сили бомбардираха украинския град Харков и удариха телевизионната кула в столицата, докато Москва, разочарована от плановете си за бърза победа, премина към нова стратегия за поразяване на цивилни райони в опит да деморализира украинската съпротива.

Във вторник следобед руското министерство на отбраната заяви, че ще нанесе удари по украински разузнавателни и комуникационни съоръжения в центъра на Киев, които според него се използват за „информационни атаки" срещу Русия, и призова живеещите наблизо жители да напуснат за собствена безопасност. Западните дипломати възприеха предупреждението като сигнал, че предстои масиран удар по жилищните райони на Киев. Част от останалия персонал на чуждестранните посолства напусна украинската столица, пише The Wall Street Journal.

Кадри от централния площад „Свобода" в Харков показаха как в 8:01 ч. местно време ракета се приземява точно до сградата на местното правителство, а огнено кълбо овъглява близките сгради и автомобили. Националната служба за извънредни ситуации на Украйна съобщи, че при удара са загинали седем души, а 24 са ранени.

 

По-късно през деня допълнителни руски въздушни удари са нанесени по жилищни квартали на Харков, при което са загинали повече от 10 цивилни, съобщиха местните власти.

„Ракета, насочена към централния площад на града, е открит, неприкрит тероризъм", заяви украинският президент Володимир Зеленски, като добави, че при други нападения са загинали множество деца. „Това е тероризъм, който цели да ни сломи, да сломи нашата съпротива", каза той.

При удара във вторник следобед по емблематичната телевизионна кула в Киев, издигната през 1973 г., са загинали петима души, които са се намирали наблизо, съобщиха украинските власти. Нападението също така временно е прекъснало възможността за излъчване на централните телевизионни канали на Украйна, съобщи украинският орган за комуникации. Органът заяви, че ще включи резервни съоръжения за излъчване. Телевизионната кула се намира в района на Бабин Яр, където голяма част от еврейското население на Киев е избито от нацистите по време на Втората световна война.

В емоционално видеообръщение към Европейския парламент по-рано във вторник  Зеленски заяви, че украинците умират в борбата за оцеляване на страната. „Ние даваме живота си за правото да бъдем равни", каза той, небръснат и облечен в зелена армейска тениска. „Докажете, че сте с нас и няма да ни оставите да си отидем“, призова той.

Нахлуването на Русия в Украйна - започнато преди шест дни от президента Владимир Путин с цел сваляне на избраното правителство на страната и прекратяване на съюзяването ѝ със Запада - напредва по-бавно, отколкото очакваха повечето военни анализатори. Руските сили се борят с ожесточена украинска съпротива и логистични проблеми.

Високопоставен представител на отбраната на САЩ заяви, че руското настъпление е спряло поради недостиг на храна и гориво, украинска съпротива и по-бавно от очакваното придвижване на войските към столицата. Руснаците „се прегрупират и се опитват да се приспособят към предизвикателствата, които имат", каза американският служител.

Изглежда, че руските войски „не желаят да рискуват", каза американският служител, и има данни, че някои руски сили са се предали и че моралът на войските е слаб. Официалният представител на САЩ заяви, че не са се появили доказателства, че Русия обмисля да се откаже от целта си да превземе Киев. А Русия е успяла да завладее ивица земя в Южна Украйна, включително да превземе град Херсон, в допълнение към настъплението си на североизток и северозапад.

Путин, който твърди, че руснаците и украинците са един и същ народ, първоначално се въздържа от безразборни обстрели на цивилни райони, които Русия използва, за да подчини бунтовническата си провинция Чечения през 1999-2000 г. Новите обстрели показват, че тази относителна сдържаност отпада, тъй като Москва се опитва да смаже украинската съпротива.

Във вторник в цяла Украйна продължиха тежките боеве, като руските сили напредваха в южната част на страната и се опитваха да навлязат в Киев.

Голяма колона от руски сили продължава да се насочва към Киев от северозапад, съобщиха американски служители. Сателитни изображения от Maxar Technologies показаха дълга колона от превозни средства, която се движеше към предните позиции на Русия. Въпреки това във вторник фронтовата линия в битката за Киев остана неподвижна близо до град Буча.

Първият кръг от преговорите за прекратяване на огъня между руски и украински делегации, които се срещнаха в Беларус в понеделник, не даде незабавни резултати и двете страни се договориха да се срещнат отново през следващите дни на украинско-полската граница.

Русия е изправена пред нарастваща международна изолация, а финансовата ѝ система се задъхва под въздействието на западните санкции, наложени през уикенда. В понеделник рублата поевтиня, а централната банка на Русия увеличи повече от два пъти основния си лихвен процент до 20% в опит да предотврати масово изтичане на капитал от руските банки, тъй като санкциите ограничават достъпа им до международните пазари. През уикенда САЩ и Европейският съюз заявиха, че ще възпрепятстват централната банка на Русия да използва валутните си резерви и ще изключат редица руски банки от международната платежна мрежа Swift, наред с други мерки. ЕС също така затвори въздушното си пространство за всички руски самолети.

Харков, вторият по големина град в Украйна, чието население е предимно рускоезично, оказва твърда съпротива на руските настъпления, откакто Путин започна инвазията в четвъртък, като посочва като една от причините предполагаемата дискриминация срещу рускоезичните жители на Украйна. Миналата седмица украинските сили отблъснаха танкова колона, насочила се към Харков, а след това убиха или плениха подразделение на руските войски, което влезе в града през уикенда.

В понеделник руските сили откриха огън с многоцелеви ракети срещу жилищни квартали в Харков, при което загинаха най-малко 10 цивилни, включително три деца и техните родители, които бяха изпепелени в кола, ударена от руски снаряд, и бяха ранени най-малко 40 души по данни на официални лица от Харков.

Около 87 жилищни сгради в Харков са повредени, а в няколко части на града вече няма вода, електричество и отопление, заяви кметът Игор Терехов пред украинските телевизионни канали. В Харков, който е бил столица на Украйна през 20-те и 30-те години на миналия век, живеят около 1,4 млн. души.

„Това не е случаен погрешен залп, а съзнателно изтребване на хора. Руснаците са знаели по какво стрелят", каза Зеленски за обстрела в понеделник.

Ракетата от вторник порази площад „Свобода" близо до мястото, където украински доброволци през 2014 г. показаха останките от руската ракета, поразила град Краматорск в източния регион Донбас, където украинските войски воюват с подкрепяните от Русия сили през последните осем години. „Следва ли Харков?" - гласеше надпис, който стоеше на мястото преди началото на руската инвазия. Във вторник ракетата остави голям кратер на площада. Сградите около площада бяха сериозно повредени - прозорците им бяха избити, а стените - напукани и надупчени.

Британското отбранително разузнаване заяви рано във вторник, че Русия все още не е успяла да установи контрол над въздушното пространство на Украйна, което е накарало руските сили да преминат към нощни операции в опит да намалят загубите. „Използването на тежка артилерия в гъсто населени градски райони значително увеличава риска от цивилни жертви", се казва в британското изявление.

Цяла сутрин в Киев звучат сирени за въздушна тревога и трясък на експлозии.

Видеоматериали, публикувани от украински новинарски канали във вторник, показаха около дузина тлеещи руски военни превозни средства с опознавателни знаци "V" в град Бородянка, по маршрута на дългия конвой, движещ се към Киев, в резултат на според тях украински удар.

„За врага Киев е основната цел. Те искат да унищожат нашата държавност и затова столицата е под постоянна заплаха", каза Зеленски. Той добави, че Русия се опитва да взриви главната електроцентрала в града и да остави столицата без електричество. Във вторник той постави Киев под временна военна администрация, като назначи генерал Николай Жернов да контролира града заедно с избрания кмет Виталий Кличко.

През нощта руските сили обкръжиха южния град Херсон, установявайки около него контролно-пропускателни пунктове по данни на местните власти. Видеоматериали показват как руски патрули задържат местни мъже в града. В няколкото украински града, които вече са под руска окупация, започнаха протести. В град Купянск, източно от Харков, няколко десетки невъоръжени местни жители излязоха по улиците с украински знамена във вторник, като някои от тях се опитаха да спрат руски военен автомобил. Подобни протести се проведоха в понеделник в новоокупирания от Русия град Бердянск.

В източната Сумска област областният управител Дмитрий Живицки заяви, че при залп от руски ракетни установки в град Ахтирка са загинали 70 украински войници.

В големия южен град Мариупол, който настъпващите руски сили почти са обкръжили, повечето квартали бяха без ток и отопление във вторник сутринта, след като според местните власти руски обстрел е поразил електрически подстанции.

„Вражеските сили настъпват към Мариупол от всички посоки, разрушават нашата инфраструктура, убиват нашите жени, деца и старци и наричат това война за нашето освобождение", заяви кметът на Мариупол Вадим Бойченко във видеообръщение, записано във вторник сутринта. По-късно през деня Русия е обстрелвала няколко от жилищните високи сгради в града, каза той.

В западноукраинския град Лвов Дмитрий Бугославски, директор на търговията на дребно на украинския клон на базираната в САЩ компания Winner Auto Group, доставя автомобили на украинските военни от началото на войната.

„Лвов се подготвя", казва той. „Всички осъзнават заплахата. Никой никъде не е сигурен. Ако видите какво се случва в Харков, тези момчета могат да направят всичко. Така че се подготвяме за съпротива", коментира Бугославски.

В понеделник Кремъл цитира исканията на Путин за прекратяване на конфликта: признаване от страна на Украйна на анексирането на Кримския полуостров от Русия през 2014 г., неутралитет и „демилитаризация и денацификация" на страната.

Путин отдавна твърди, че Украйна се управлява от неонацисти, ръководени от Америка - твърдение, което западните правителства отхвърлят като нелепо. Зеленски, който е от еврейски произход и е внук на съветски ветеран от Втората световна война, многократно е осъждал войната на Путин срещу Украйна и бомбардировките на украинските градове като най-тежкото зверство, извършено в страната след нацисткото нашествие през 1941 г.

Френският президент Еманюел Макрон, който разговаря с Путин в понеделник, заяви, че по време на разговора руският лидер се е съгласил с молбата му да не атакува гражданските цели и инфраструктурата на Украйна и да не обкръжава Киев. В предишни разговори през тази година Путин обеща на Макрон, че няма да нахлуе в Украйна.

В понеделник Зеленски поиска от лидерите на ЕС да позволят на страната незабавно да се присъедини към клуба, като следобед подписа писмо за кандидатстване, но членството е искане, което блокът едва ли ще удовлетвори.

Процесът на членство в ЕС може да отнеме години и е свързан с мащабни икономически, правни и политически промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Не си видял украинските дронки, бързо летят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
Petar2015
преди 2 години
Не разбирам защо войната се води с оръжия от втората световна (автомати и танкове). Къде са модерните, съвременни, ефективни оръжия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
Oбичам България
преди 2 години
Няма да платят нищо в Кремъл, нито пък бюрократите в Брюксел или ястребите в Белият дом. В момента плащат най-високата цена украинците и руските воини, останалото ще го платим ние. И Радев беше прав - "Русия ще спечели войната, но не и мирът."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
Oбичам България
преди 2 години
Те правят и двете в зависимост от градът. Само не разбирам защо трябваше да се убиват цивилни в Харкив, който е близо до Русия и не им спира настъплението по никакъв начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Opките от кремъл ще си платят за всичко. Съвсем скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Наблюдава се тройна ши3офрeния: атлантист, европеец, българин..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
апчетооо , крейзи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Русский военньий корабль, *** нах*й! Украйна ще победи. Заради духа си. Дори и opките да влязат в градовете, ще дадат десетки хиляди жертви, не могат да ги задържат, следва и огромен икономически провал и тотална изолация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 2 години
възможно е.... американците как го правят. просто руската армия е некадърна, а путии е пуснал 20 годишни *** срещу мотивирани мъже! обяснението е най простото от всички, в кремъл управляват некадърни психопати!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 2 години
Един заклещен американец в Киев чака руските бомби: . . . https://m.youtube.com/watch?v=0dPOlesNOIE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още