IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Днес две ракети убиха десетки в центъра на Харков

Докажете, че наистина сте с нас и сте европейци, каза украинският президент пред евродепутатите

14:06 | 01.03.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT</em></p>

 Снимка: EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT

Две ракети са паднали днес в центъра на втория по големина украински град Харков и са убили десетки мирни граждани, каза в обръщението си към депутатите в европейския си парламент украинският президент Володомир Зеленски, след като вчера страната му подаде молба за кандидатстване за членство към Европейския съюз, а осем страни призоваха за незабавното ѝ приемане. 

„Тази сутрин се случи нещо трагично. Две ракети паднаха в центъра на Харков. Харков е прекрасен град, в него има около 20 университета. Той е пълен с млади хора, винаги е отдавал почит на младостта. В него се намира и най-големият площад в Украйна – „площад на Свободата“. Две ракети паднаха там и убиха десети. Това е цената на свободата“, каза президентът.

От днес всеки един площад в страната, независимо какво официално име носи, ще бъде наричан „Площад на свободата“, каза Зеленски.  „Никой няма да ни сломи, ние сме силни, ние сме украинци. Нашето желание е да видим, че децата ни са живи. Вчера 16 деца бяха убити. Путин ще продължава да твърди, че това е специална операция и се унищожава военна инфраструктура. Има ли обаче деца, там където има военна инфраструктура?“, попита държавният глава на намиращата се във война страна.

 

В началото на обръщението си той призна, че за него е трудно да се обръща към депутатите с „Добър ден“ или „Добро утро“, защото по думите му всеки ден за някои хора не е добър и може да е последният им ден. „Днес се изказвам от името на моите съграждани, които защитават страната си, като плащат най-високата цена… Усещам общата нагласа – вие сте единни, държавите от ЕС. Хиляди вече са убити. Имахме две революции, една война, пет дни на руска инвазия. Тотална инвазия. Аз не чета в момента, моето изказване не е написано на хартия. Хартията в нашата страна свършва. Това е действителността. Вярвам, че днес жертваме живота си заради свободата, заради желанието да сме равни, ние жертваме украинския народ – това е най-високата цена, която можем да платим“, каза още Зеленски.

Често се казва, че Украйна е изпрала по пътя към Европа, добави той. „Искам да чуя това и от вас. За да можем всички ние да чуем, че подкрепяте украинския избор.

Ние се борим за нашите права и свободи – това е висшата мотивация у нас. Ние желаем да бъдем равнопоставени членове на Европа. Мисля, че днес доказваме и демонстрираме това. Без вас Украйна ще остане сама. Ние доказахме нашата сила. Ние сме точно като вас. Докажете, че вие сте с нас, докажете, че няма да ни обърнете гръб. Докажете, че наистина сте европейци. Тогава светлината ще възтържествува над мрака, а животът ще възтържествува над смъртта“, завърши Зеленски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 1
serafima
преди 2 години
Никога и никъде войната не е друга освен жестока. А най-добре го знаят руснаците. Оттам е и песента "Хотят ли русския войны?" Над 22 милиона жертви и знаем как по време на ВСВ. И НИКАКВИ МИРОЛЮБИВИ "демократични" организации не потърсиха отговорност И ДОСЕГА за десетките живи изгорени хора в Профсъюзния дом през 2013-2014 г., между които и една бременна жена и за издълбаните с лъжици очи на руски войници!!!! Знаем за проявите на фашизма по време на ВСВ в Украйна и от Бандера. Има си корени. КОГАТО ЗАТВАРЯШ ОЧИ за ЕДНИ БЕЗОБРАЗИЯ, отваряш път към други. НЕКА НЕ ГЛЕДАМЕ според интересите на определени сили на Запад към конфликта. Защото вижте как се усукват и пазарят иначе строго насочени съм санкции към Русия! Ами хайде де, щом смятате, че това е средството. При първите санкции положителното беше диверсифицирането на икономическата дейност на Русия и разширяване на връзките с други държави в света. НЕКА НАДСКОЧИМ техните интереси! Нашите, човешките, са други.Щом искат, западняците нека си купуват втечнения газ от САЩ, добиван от шистов газ там - нали това е целта, да изместят руския, ДОРИ ГЕРМАНИЯ ЗАБРАВИ в страха да споменава Северен поток 2. НО ПО-СЛАБО световно управление и на НАТО/ФАЩ не сме виждали. ЖАЛКО!!!! МНОГО ЖАЛКО!!! А се налагат в света като ГОСПОДАРИ, не ТЪРПЯЩИ никакви възражения. Да бяха помогнали на Украйна икономически да укрепне през последине ОСЕМ години, през които им объркват живота. Единствена Украйна не е стигнала (или се върнала) на нивото на БВП от 1989 г. Нямаме световни водачи и стратези. Имаме мерионетки на големите корппорации. Дори Урсула.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
serafima
преди 2 години
Истински изживявам случващото се между Русия и Украйна. Но ми си струва, че Зеленски театралничи според занаята си. Фразата му е по аналогия с шеговитата фраза на шпионина "В Москва съм. В Москва съм". И нека не се надценява много. Повече ме боли за него, че ТОЛКОВА се стараеше и служеше на западните си господари, но както казват руснаците, май ще излезе ЗРЯ. Западняците си гонят техните сметки, пък нека двете съседни и братски държава в Източна Европа се унищожават. Същото сега е и по мисленето на санкциите към Русия. Вижте колко ОБИКОЛНО ги споменават. В смисъл да не им навреди. За съжаление на ВСИЧКИ ще навреди. И стига евтини хитрини, "печени" натовци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
В Киев е баба ти, защото е много по-мъж от този непоправим комик и в президентския си образ. Зе е доста далече от Киев и се охранява от американски спецназовци. Не е дори в Лвов. Бъди спокоен за него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Тия ракети са Точка У. Русия не ги използва от няколко години. Някакви коментариЙ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
0pk
преди 2 години
Имайки се за образован човек, боравиш със заучени клишета изопачаващи многостранни събития. Срещу какви успехи на другите народи е настроена руската политика? Те си се включиха активно в глобалисткия поход, захранвайки с ресурси и работна сила капиталистическия прогрес, но като взеха да дръпнат много напред, разни други дето всъщност са срещу успехите на другите народи взеха да им подливат вода. Тоя голодомор е събитие, случило се навсякъде едновременно, били са взети трудни решения за преразпределяне на хранителен ресурс, за да не измрат от глад още повече хора. Отделно, да се имаш за образован и да твърдиш, че всичките украинци са се присъединили към немците именно заради голодомора, е леко нонсенс. И последно, кажи ми тогава, осланяйки се на образоваността си, кои от наличните държави виждаш като алтернатива на САЩ и тяхната лицемерна политика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 5
Oбичам България
преди 2 години
Аз не мисля, че на някой образован човек, му трябват западни медии, за да му кажат, че руската политика (не народ, а политика) е срещу успехите на другите народи. И понеже ми омръзна да давам примери от българската история, ще ти кажа, че украинците не се пръсединяват към немците ВСВ защото са нацисти, а заради Глодомор. Също така, не оставай с впечатление, че съм съгласен с политиката на САЩ в Близкия изток или Северна Африка (там трагедиите са същите). Това, което е важно да стане ясно, е че Русия не е алтернатива на САЩ и русофилите да станат българофили и когато Русия/САЩ убиват трябва да осъждат, не да търсят оправдавния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
Я обясни също така, какво е оправданието 30 години запада да нагнетява ненавист стрщу руснаците, която да доведе до подобни кръвопролития, за да може журналиста на СНН да тича около изгорелите машини и радостно да обяснява как в тях още димят труповете на руснаци? Защо не писа ти, че няма оправдания за тия работи когато украинците горяха руснаци и ги засипваха със бомби? Къде ти беше съвестта? Защо се събуди едва сега? Няма да ми обясниш, защото сте шайка лицемери, зачитащи правата на гиовете и нигрите, но нежелаещи да зачитат правата на руснаците. И за това е виновен не моят "цинизм", а цинизъмът на западните аматьори в политиката, неспособни да мислят сами с главите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
Oбичам България
преди 2 години
Този толкова смешен украински президент Зеленски е в Киев и не бяга. Киев, който е обграден от руски танкове. А върховният водач на правдата, който кара подводница, играе хокей, има черен колан 8ми дан (джудо), бори се с мечка, язди код и т.н. е скрит в бункера си в Урал и хапва хайвер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
Oбичам България
преди 2 години
Няма оправдание за убийство на невинни хора. Абсолютен ценизъм е да омоловажаваш случващото се, защото някой друг го е правил. Това ли е наказанието - вие убихте нашите деца, ние ще убием вашите. Опитвай се да мислиш, преди да пишеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 2 години
даже си нямаш идея колко си прав тоя път... каквото си надробу късия, това ще яде скоро... големия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още