IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентите на 8 страни от ЕС призоваха за незабавно присъединяване на Украйна

В призива, който се съдържа в отворено писмо, публикувано тази вечер, се включва и България

23:21 | 28.02.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg</em></p>

Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg

Президентите на осем страни от Централна и Източна Европа, сред които и България, призоваха ЕС незабавно да предостави на Украйна статут на страна кандидат за членство в съюза и да започне преговори за членство. Това става ясно от отворено писмо, публикувано в понеделник и цитирано от Ройтерс.

„Ние, президентите на страните членки на ЕС България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения силно вярваме, че Украйна заслужава да получи перспектива за незабавно присъединяване към ЕС“, се казва в писмото.

По-рано днес украинският президент Володимир Зеленски заяви, че подписал официална молба страната му да бъде приета в ЕС.

Европейският парламент се очаква официално да даде подкрепата си за превръщането на Украйна в официален кандидат за членство в съюза.

Документ, публикуван в понеделник вечер с подкрепата на всички основни политически групи в парламента, призовава ЕС да се насочи към предоставянето на статут на кандидат на Украйна.

Ключовото символично предложение ще бъде гласувано от евродепутатите във вторник в рамките на извънредно заседание на парламента в Брюксел, съсредоточено върху нашествието в Украйна, съобщава британският вестник Independent. Тъй като то е подкрепено от всички основни групи, е сигурно, че ще бъде прието.

Предложението на ЕП за откриване на пътя към членство на Украйна в ЕС е подкрепено от десноцентристите, социалистите, либералите, целените, консерваторите и левите в парламента. Крайнодесните са единствената група, която не подкрепи предложението.

В документа се казва, че парламентът „призовава институциите на ЕС да работят за предоставянето на статут на кандидат на Украйна за членство в ЕС в съответствие с чл. 49 от договора за ЕС и по заслуги и в същото време да продължи да работи за интеграцията в единния пазар на ЕС в съответствие със споразумението за асоцииране“.

Сдобиването със статут на официален кандидат е правно необходима стъпка в дългия процес по присъединяване към съюза. Към момента пет страни водят преговори за членство – Северна Македония, която подаде кандидатурата си през 2004 г., Черна гора, която кандидатства през 2008 г., Албания, която стана кандидат член през 2009 г., и Сърбия, която стана кандидат през същата година. Турция все още има технически статут на кандидат, предоставен ѝ още през 1987 г., но преговорите отдавна са в безизходица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Чакайте малко, да изпращаме финансови и военни помощи на Украйна е много хубаво нещо. Да им дадем специално отношение и да я вземем утре в съюза прекрачва границата. Не знам защо България е сред страните подписали документа - страна която предимно взема от ЕС а плаща най-малко, може би премиера е яхнал вълната на политическата коректност, но това е мечешка услуга, недейте да давате фалшиво надежди на хората, Украйна в следващите 10 години не бива да става пълноправен член. Ще съборите съюза, не си играйте на много доблестни, всички държави които искат да влизат в ЕС в момента са от бедни по-бедни и пропити в корупция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Кисимов
преди 2 години
Най-важната присъединяваща се страна, асоциирана още преди десет години беше тотално неглижирана от мафиотите Урсула-Боко. Пожарникарят изобщо не я спомена по време на европредседателството, сякаш за тях такава държава изобщо не съществува, те се чувстваха лилипути пред нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още