IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Днес две ракети убиха десетки в центъра на Харков

Докажете, че наистина сте с нас и сте европейци, каза украинският президент пред евродепутатите

14:06 | 01.03.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT</em></p>

 Снимка: EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT

Две ракети са паднали днес в центъра на втория по големина украински град Харков и са убили десетки мирни граждани, каза в обръщението си към депутатите в европейския си парламент украинският президент Володомир Зеленски, след като вчера страната му подаде молба за кандидатстване за членство към Европейския съюз, а осем страни призоваха за незабавното ѝ приемане. 

„Тази сутрин се случи нещо трагично. Две ракети паднаха в центъра на Харков. Харков е прекрасен град, в него има около 20 университета. Той е пълен с млади хора, винаги е отдавал почит на младостта. В него се намира и най-големият площад в Украйна – „площад на Свободата“. Две ракети паднаха там и убиха десети. Това е цената на свободата“, каза президентът.

От днес всеки един площад в страната, независимо какво официално име носи, ще бъде наричан „Площад на свободата“, каза Зеленски.  „Никой няма да ни сломи, ние сме силни, ние сме украинци. Нашето желание е да видим, че децата ни са живи. Вчера 16 деца бяха убити. Путин ще продължава да твърди, че това е специална операция и се унищожава военна инфраструктура. Има ли обаче деца, там където има военна инфраструктура?“, попита държавният глава на намиращата се във война страна.

 

В началото на обръщението си той призна, че за него е трудно да се обръща към депутатите с „Добър ден“ или „Добро утро“, защото по думите му всеки ден за някои хора не е добър и може да е последният им ден. „Днес се изказвам от името на моите съграждани, които защитават страната си, като плащат най-високата цена… Усещам общата нагласа – вие сте единни, държавите от ЕС. Хиляди вече са убити. Имахме две революции, една война, пет дни на руска инвазия. Тотална инвазия. Аз не чета в момента, моето изказване не е написано на хартия. Хартията в нашата страна свършва. Това е действителността. Вярвам, че днес жертваме живота си заради свободата, заради желанието да сме равни, ние жертваме украинския народ – това е най-високата цена, която можем да платим“, каза още Зеленски.

Често се казва, че Украйна е изпрала по пътя към Европа, добави той. „Искам да чуя това и от вас. За да можем всички ние да чуем, че подкрепяте украинския избор.

Ние се борим за нашите права и свободи – това е висшата мотивация у нас. Ние желаем да бъдем равнопоставени членове на Европа. Мисля, че днес доказваме и демонстрираме това. Без вас Украйна ще остане сама. Ние доказахме нашата сила. Ние сме точно като вас. Докажете, че вие сте с нас, докажете, че няма да ни обърнете гръб. Докажете, че наистина сте европейци. Тогава светлината ще възтържествува над мрака, а животът ще възтържествува над смъртта“, завърши Зеленски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
В Донбас даже падащи снаряди нямаше, имаше вривяващи се климатици!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
0pk
преди 2 години
Като хвърляха бомби над Донбас, любимия им лаф беше - "ааа това е самообстрел". Имаше даже един умник, дето обясняваше как е гръмнал климатик. Правилният израз тук е - "Каквото си надробил - това ще сърбаш". Години наред се надъхваха как ще колят руснаци, сега се оплакват публично що били дошли рунаците да ги бият. И друго да питам - вчера сайта руснаците ли го хакнаха или си правихте профилактика? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
aldy
преди 2 години
А бре, зеленко, евротата я могат, я не да ти доказват нещо, ама ти освен таковата, нямаш какво да им дадеш. Ти си бита карта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още