IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват 500% доходност от фонд за земя за седем години

15:02 | 01.06.05 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват 500% доходност от фонд за земя за седем години
На днешното си заседание Комисията за финансов надзор (КФН) потвърди проспекта на дружеството със специална инвестиционна цел за инвестиции в земеделска земя – Елана Фонд за земеделска земя АДСИЦ, съобщиха от комисията. Учредителите предвиждат фондът да донесе около 500% доходност за следващите седем години.

От фонда уточняват, че от средата на месец юни тази година всеки ще може да закупи акции на фонда, като минималната сума за инвестиране ще бъде 1 лев. За продажба ще бъдат предложени акции на обща стойност 2 млн. лева.

След стартиране дейността на фонда всеки инвеститор би могъл да предложи акциите си за продажба на фондовата борса. Получената печалба от продажбата на акции на фонда не се облага с данъци.

Елана Фонд за земеделска земя АДСИЦ ще инвестира само в обработваема земеделска земя. Целта на дружеството е дългосрочно нарастване стойността на акциите в резултат на увеличаване на стойността на закупената земеделска земя. Съгласно закона минимум 90% от годишната печалба задължително се разпределя като дивидент за инвеститорите.

Елана Фонд за земеделска земя АДСИЦ е дружество със специална инвестиционна цел, лицензирано и регулирано от Комисията за финансов надзор. С приемането на Закона за дружествата със специална инвестиционна цел през 2003 г. в България се създаде необходимата правна рамка за успешното функциониране на такъв тип публични дружества, познати в САЩ и ЕС като Real Estate Ivestment Tust (REITs). Целта на тези дружества е да дадат възможност на широк кръг инвеститори с малки суми да инвестират косвено в недвижими имоти.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още