IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин поставя три условия за прекратяване на сраженията в Украйна

Президентът на Русия е провел 90-минутен телефонен разговор с президента на Франция

20:05 | 28.02.22 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентите на Франция и Русия Еманюел Макрон (вляво) и Владимир Путин (вдясно) по време на пресконференция в Елисейския дворец през 2019 г. за Украйна.<em> Снимка: Christophe Morin/Bloomberg</em></p>

Президентите на Франция и Русия Еманюел Макрон (вляво) и Владимир Путин (вдясно) по време на пресконференция в Елисейския дворец през 2019 г. за Украйна. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Признаване на руския суверенитет над полуостров Крим, демилитаризация и денацификация на украинската държава и осигуряването на нейния неутрален статут – това са условията, които президентът на Русия Владимир Путин поставя за прекратяване на сраженията в Украйна.

Трите условия Путин е коментирал с президента на Франция Еманюел Макрон, предава RFI, като се позовава на изявление на френския лидер. Двамата са провели 90-минутен разговор.

По време на разговора руският държавен глава е казал, че ще „пощади цивилни“, които се опитват да избягат от Украйна.

Макрон е призовал Путин да спре атаките срещу цивилни и цивилна инфраструктура в Украйна и да подсигури главните пътища, по-специално пътя на юг от Киев, както и да спазва международното хуманитарно право и да позволи на помощите да достигнат до населението, посочва се още в изявлението.

„Владимир Путин подчерта, че уреждането на конфликта е възможно само ако законните интереси на Русия в областта на сигурността се вземат безусловно под внимание, включително признаването на руския суверенитет над Крим, демилитаризацията и денацификацията на украинската държава и гарантирането на нейния неутрален статут“, посочва се и в съобщение на Кремъл за разговора.

Междувременно в Беларус украинска и руска делегация водиха преговори във вила на президента на Беларус Александър Лукашенко, която се намира близо до границата между Беларус и Украйна. Преди преговорите украинското президентство поиска незабавно прекратяване на огъня от Русия и изтегляне на войските.

Първоначално Киев не беше склонен да изпрати делегация в Беларус, като се има предвид ролята на страната в улесняването на атаката срещу Украйна. Беларус прие и разположи руски войски и оръжия за инвазията.

В неделя правителството в Минск на практика се съгласи да позволи на Москва да инсталира ядрени оръжия на територията на Беларус, след като проведе референдум за промени в конституцията на страната.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски не участва в преговорите, които се водеха от неговия министър на отбраната Алексий Резников и съветника на руския президент Владимир Медински.

Всичко за войната в Украйна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Бит кой H
преди 2 години
Чудесна сделка. Какво още чакате (умувате) господа евроатлантици? Спрете това безумие, докато безумецът не е поискал още нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Petar2015
преди 2 години
Ако само това са условията, защо войната не свършва? Да признаят отчуждения Крим - лесна работа, той и без това вече се стопанисва от руснаците. Признаването на факта няма да промени ситуацията. Да не влизат в НАТО - лесна работа. И без това не са член, пак нищо не се променя. Оръжия се купуват/продават/подаряват постоянно. Едно "разоръжаване" ще успокои ситуацията сега, след година ще си накупят ново (по-западно) оръжие. Ако Зеленски си мисли, че може да победи, значи се надценява. Градовете им ще бъдат превзети още преди да натежи ефекта от санкциите. Забавянето само увеличава разрушенията и жертвите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Както каза Меркел, но по-деликарно - тоя е изгубил връзка с главния мозък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
georgi_shum
преди 2 години
Тоя съвсем изплиска легена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
red6
преди 2 години
Тоя джуджак много се е превъзбудил нещо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още