Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

ИПИ: Защо автоматизацията не създава безработица*

Проучвания показват, че ИТ технологиите, интернет и роботизацията имат негативен ефект за заетостта в преработващата промишленост, но позитивен в търговията

ИПИ: Защо автоматизацията не създава безработица*

Снимка: Ройтерс

Роботизацията и автоматизацията създават страхове от масова безработица. Докато загубата на работни места в някои отрасли е неизбежна, скорошно проучване на Джеймс Бесен, разглеждащо ефектите върху производството на стомана, текстилната и автомобилната ромишленост за последния век в САЩ) показва, че тези процеси също така водят и до увеличаване на заетостта.Кое обяснява защо в даден период от време технологичният напредък води до нови работни места в едни сектори и безработица в други сектори в друг период?

Отговорът на този въпрос би ни дал по-добра представа защо информационните технологии изглежда имат позитивен ефект върху заетостта днес, пише в анализа на  Весела Кръстанова*.

Още по темата

Проучването отличава променящият се характер на търсенето като ключов фактор при определянето на това дали автоматизацията увеличава или намалява заетостта. Това е така, защото когато стоките са толкова скъпи, че това създава неудовлетворени нужди на пазара, потребителското търсене е много чувствително по отношение на технологичното развитие, което подобрява качеството и намалява цените (икономистите наричат това еластично търсене). И обратното - когато след време стоките станат достъпни за потребителите, последващи технологични развития не се отразяват на търсенето, защото то е до голяма степен задоволено (нееластично търсене).

Aко търсенето стане относително нееластично, тогава ръстът на доходите и спадът на цените ще генерират само умерено увеличение на търсенето, което е недостатъчно за повишаване на нетната заетост. А тогава загубата на работни места е неизбежна. Или  с други думи не технологичният напредък, а пренасищането на пазара обяснява спада в заетостта в засегнатите индустрии.

Как автоматизацията създава работни места

Автоматизацията не само намалява количеството работна ръка, необходимо за производството, да речем, на метър плат. В една конкурентна икономика тя също така намалява цената на тази плат и подобрява неговото качество. И тези промени увеличават търсенето на плат. Ако то се повиши достатъчно, заетостта в текстилната промишленост ще се увеличи, макар че по-малък брой хора са необходими за производството на един метър плат.

Производството на дрехи е бил трудоемък процес през 19-ти век, а дрехите са били скъпо удоволствие заради големия брой хора необходими за направата им. До средата на 20-ти век, с голямото напредване на автоматизация на процесите и многократното намаление на цените, обаче, търсенето се увеличава многократно. След 1950 г. обаче новият спад в цените не се отразява значително на търсенето, следователно и заетостта спада.

Графиките ясно показват големия ръст на потреблението на глава от населението в текстилния отрасъл, докато производителността расте и цените падат преди 1950. Заетостта се увеличава, защото търсенето расте с по-бързи темпове отколкото производителността. Обратният процес е видим на графиката след 1950 г. - спадът на търсенето с времето е по-голям в сравнение с производителността на глава на населението, което води до безработица.

Графиката показва търсенето (потреблението) на глава от населението спрямо производителността на труда, умножена по дела на работната сила в продукцията

Този модел, базиращ се на търсенето, обяснява с голяма точност ръста или спада на заетостта в текстилната, стоманената и автомобилната промишленост, като също така отчита ефектите от нарастването на населението и търговията.

Автоматизацията днес

Какви ще са ефектите от автоматизацията, базирана на информационни технологии? Анализът, базиран на множество други проучвания, показва, че загуба на работни места ще има в преработващата промишленост, защото този сектор е пренаситен, но ефектът на информационните технологии се разпростира върху много други сектори и автоматизацията там пък ще увеличи заетостта до известна степен.

Скорошни проучвания показват, че ИТ технологиите, интернет и роботизацията имат по-скоро негативен ефект за заетостта в преработващата промишленост и позитивен такъв за заетостта в търговията на едно, финансите (Gaggl and Wright, 2017) и услугите (Mann and Puttman, 2017); негативен ефект за нискоквалифицираните работници и положителен за квалифицираните работници в автоматизиращите се отрасли. Важно е да се отбележи, че макар и да създава нови работни места в същите отрасли, автоматизацията изисква придобиване на нови умения от работната ръка и преквалификация.

Водещ аргумент, който подхранва страха от безработица  заради  технологичното развитие днес е, че темпът на промяна е твърде бърз. Но този аргумент не взима под внимание ролята на търсенето-ако търсенето е достатъчно еластично,то ще доведе до бърз ръст в заетостта. А ИТ автоматизацията винаги ще отговаря положително на нуждите на потребителското търсене - в бъдеще и докато новите технологии се справят с големи неудовлетворени нужди на пазара, не е необходимо да се безпокоим от масова безработица.Това, за което трябва да се притесняваме, е капацитетът на политиците да създават условия за хората да придобиват умения за работа с нови технологии и съответно преквалификация към работните места на бъдещето.

Gaggl, Paul, and Greg C. Wright. 2017. “A Short-Run View of What Computers Do: Evidence from a UK Tax Incentive.” American Economic Journal: Applied Economics, Vol. 9, No. 3, July 2017, pp. 262-94.

Mann, Katja and Lukas Püttmann. 2017. “Benign Effects of Automation: New Evidence from Patent Texts” Working Paper.

*Статията е резюме на български език на “Automation and Jobs: When technology boosts employment” от James Bessen. март 2018 г. Резюмето е направено от Весела Кръстанова, стажант в ИПИ.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Калоян Желев: България има какво да направи, за да задържи инвеститорите