IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превръща ли се ЕС в общ единен цифров пазар с предвидими правила ?

Новите правила за дигитално регулиране дават шанс на малките участници на пазара също да реализират своите продукти, посочи адвокат Десислава Кръстева

17:12 | 06.07.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Законодателният акт за цифровите услуги и законодателният акт за цифровите пазари, които Европейският парламент прие ще променят бизнеса и защитата на фирмите и потребителите, като ограничат влиянието на технологичните гиганти. Тази прогноза направи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria адвокат Десислава Кръстева, старши правен експерт във фондация "Право и Интернет".

Тя смята, че с въвеждането на новите правила не приключват най-романтичните времена на интернет пространството в Европейския съюз. „Те не изненадват и не сварват неподготвена технологичната общност. Напротив, очаквани са и при коректните компании дори и в момента повечето от правилата се прилагат в практиката“, посочи адвокатът.

Кръстева е на мнение, че значителна част от проблемите, с които бизнеси, институции и крайни потребители са се сблъсквали във времето, сега намират правна рамка.

„С въвеждането на правилата, по думите на Тиери Бретон, европейския комисар за вътрешния пазар, ЕС се превръща в "първия общ единен цифров пазар в свободния свят с предвидими правила в цифровото пространство", като двата акта касаят от една страна потребителите, а от друга технологичните компании“, посочи адвокатът.

За пример Кръстева даде въведените ограничения, например за таргетирана реклама, насочена към децата като потребители на продукти и услуги.

„Предвижда се и задължението доставчиците на определени технологични решения да предоставят възможност за закупуване от друга компания на приложения или други необходими технологии, които са съвместими с тяхната технология, например достъп до различни платформи за платежни услуги“, добави тя.

Кръстева потвърди, че съществуването на тези големи онлайн платформи и развитието на съвременните технологии доведоха до днешния момент на бурно развитие на различни иновативни услуги и технологични решения. „С тези правила, тъй като се ограничават възможността на големите играчи на пазара да злоупотребяват със своето доминиращо положение, се дава по-голяма възможност и по-лесен достъп на малките участници на пазара също да реализират своите продукти и така се дава шанс за възникване на нови и нови интересни и с потенциал да растат участници на пазара“, смята адвокатът. 

Десислава Кръстева поясни, че двата акта не са насочени към предотвратяване на пиратското съдържание в интернет и би трябвало компетентните органи да се заемат с нарушенията на авторското право в киберпространството.

Тя добави, че друго работещо решение в тази посока са новите начини за предоставяне на достъп на потребителите до авторско съдържание, без да се нарушават правата на творците, например чрез платформи, за които се плаща абонаментна такса, а авторите получават дължимото заплащане от тези платформи. 

Защо политиците нарекоха "историческо" решение законодателния акт за цифровите услуги и законодателния акт за цифровите пазари? Как ще се включат новите правила в борбата с езика на омразата в киберпространството? Ще успеят ли те да се справят и с дезинформацията?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още