Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Някои големи компании ограничават контактите на служителите си с Huawei

Сред тях са производителите на чипове Intel и Qualcomm

Някои големи компании ограничават контактите на служителите си с Huawei

Снимка: Архив Ройтерс

Някои от най-големите в света технологични компании са казали на служителите си да спрат да говорят за технологии и технически стандарти с колегите си от Huawei Technologies, в отговор на скорошното поставяне на китайската фирма в черния търговски списък на Съединените щати, твърдят източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

Производителите на чипове Intel и Qualcomm, компанията за мобилни проучвания InterDigital Wireless и южнокорейският телеком LG Uplus са ограничили неформалното общуване на служителите си с Huawei, най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, допълват източниците.

Подобни разговори са рутинна част от международните срещи, на които инженерите се събират, за да поставят техническите стандарти за комуникационните технологии, включително и за следващото поколение мрежи, известно като 5G.

Министерството на търговията на САЩ не е забранило контактите между местните компании и Huawei. На 16 май властите поставиха Huawei в черния списък, с което ѝ забраниха да прави бизнес с американски компании без одобрение от правителството, а няколко дни по-късно упълномощи местните фирми да работят с Huawei в органите за стандартизация до август, тъй като това е “необходимо за развитието на стандартите за 5G”. Министерството е потвърдило позицията си по въпроса пред Ройтерс днес.

Въпреки това част от големите американски и чуждестранни технологични компании призовават служителите си да ограничат част от преките си контакти с представители на Huawei, коментират източниците. Целта на този ход е да се избегнат потенциални проблеми с правителството на САЩ.

Intel и Qualcomm твърдят, че са предоставили инструкции за работа на служителите, но отказват да коментират повече. Говорител на InterDigital твърди, че също е дал указания на инженерите, за да се увери, че компанията отговаря на американските разпоредби.

Още по темата
Източник на Ройтерс от LG Uplus твърди, че компанията “доброволно се въздържа от контакти със служителите на Huawei, различни от срещи по инсталацията или поддръжката на мрежовото оборудване”.

LG Uplus е изпратила изявление до Ройтерс, че фирмата няма официална политика за разговорите с Huawei.

Китайската компания пък не е предоставила коментар по случая.

Забавяне на 5G

Новите рестрикции могат да ограничат пускането на 5G, който се очаква да стои зад различни технологии, включително самоуправляващите се коли, твърдят няколко експерти от индустрията.

По време на среща за 5G стандартите, провела се миналата седмица в Нюпорт Бийч, Калифорния, участниците са заявили притесненията си пред Ройтерс, че продължителната съвместна работа на инженерите, необходима за напредъка на смартфоните и мрежите, може да стане жертва на това, което един от участниците нарича “технологична война” между Съединените щати и Китай.

Представител на европейска компания, която е въвела правила срещу контактуването с Huawei, описва хората, участващи в развитието на 5G, като “разтърсени” от случващото се.

“Това би могло да накара всички да станат по-самостоятелни, а ние се нуждаем от сътрудничество, за да стигнем до 5G. Това трябва да е глобален пазар”, посочва той.

Служители на по-малки телекомуникационни компании твърдят, че не им е казано да избягват разговори с Huawei по време на срещите за стандартите, а много производители продължават да подкрепят съществуващите сделки с компанията. Не е ясно каква част от комуникациите с Huawei са ограничени в технологичната индустрия на този етап.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
0
 
5
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Защо янките толкова се страхуват от Huawei?
8
 
10
 
4
Имхотеп до: ivailojelyazkov
преди 2 седмици
Да бе, тоя руски трол е от най-т ъпите.
15
 
10
 
3
ivailojelyazkov до: ABBA
преди 2 седмици
неук. смешен. трол....АВВА
9
 
11
 
2
преди 2 седмици
Финланците имат някакъва ОС, руснаците я преработват и сега Хуавей я тестват.
Дали ще преработят своята Red Flag или ще вземат руската не е ясно.
Въпросът е, че китайчето не се мота като брюкселски бюрократ.
5
 
19
 
1
преди 2 седмици
Този натиск на бачо Тръмп към Хуавей, може да е полезен в дългосрочен план за целия свят. Редно е в света да има алтернативи. Така китайците, ако тръгнат да разработват свои чипове, свои операцинонни системи, това ще е полезно. Да не виси целия свят на Андроид, на Windows, на Фейсбук. Трябват алтернативи. Така че този натиск е полезен за развитието на човечеството.

Още от Телекомуникации
Избор и смяна на пенсионен фонд в България вече може да се правят дигитално и от телефона