IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов препъникамък за Лондон - изискванията за данни в ЕС

С напускането на единния пазар на блока Великобритания може да се сблъска със сериозен технологичен проблем

12:25 | 28.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: unsplash.com</em></p>

Снимка: unsplash.com

Докато САЩ се готвят за най-спорните президентски избори в новата си история, Европейският съюз е изправен пред друг вид политически водовъртеж. Британският премиер Борис Джонсън театрално заплаши да напусне търговските преговори за Brexit по-рано този месец, преди да се съгласи на възобновяване на преговорите през миналата седмица. Сега преговорите бяха удължени до средата на ноември, тъй като двете страни се стремят да запазят относително свободната търговия между Великобритания и ЕС преди 31 декември, когато Великобритания напуска единния пазар на блока.

Излизането на Великобритания ще окаже влияние не само върху потока от стоки. Ходът може също така да промени потока от данни, пише в свой коментар за Bloomberg Наталия Дроздяк.

По целия свят компаниите успявят да разширят своите глобални отпечатъци отчасти чрез транспортиране на множество данни от клиенти, като информация за заплатите или бизнес договорите, в международен план. Това е особено важно за по-малките държави, като Великобритания, които се надяват да обслужват милиарди клиенти извън своите граници.



Сега обаче тези трансфери към Европа са все по-застрашени. В знаково решение през юли съдиите от ЕС отмениха основната система за преместване на данни от Европа в САЩ, наречена Privacy Shield, поради опасения, че споразумението не осигурява достатъчно защита на европейците от американските закони за наблюдение и сигурност.

Това решение, което може да попречи на американските компании, ще бъде от значение и за Великобритания, докато крайният срок за търговската сделка с ЕС наближава. Ако блокът не успее да вземе решение за режима за защита на данните в Обединеното кралство до края на годината, британските фирми ще се окажат в същото положение, в каквото сега са американските компании.

Това не е възможно най-добрата новина. Компаниите, прехвърлящи данни в САЩ, използвайки „договорни клаузи“ - една от малкото останали опции - сега трябва да прилагат допълнителни мерки за поверителност, като криптиране или обещания за оспорване на правни искания за достъп до информация за клиенти. И ако компаниите или регулаторните органи преценят, че данните на клиентите са несигурни в дестинацията си, те могат да спрат изцяло тези трансфери.

Някои технологични компании твърдят, че гиганти в социалните медии като Facebook Inc. може да са особено изложени на риск, защото обработват информация, която би могла да представлява особен интерес за американските сили за сигурност. Решението накара ирландският орган за защита на данните да предупреди Facebook, първоначалния обвиняем по делото, че може да се наложи да спре да прехвърля данни в САЩ, използвайки тези клаузи. В момента компанията оспорва решението.

От друга страна, Business-to-business компаниите могат да бъдат относително по-малко засегнати, твърдят някои. „Можете да си представите, че има разлика между индустриалните данни и данните в социалните медии“, казва Арън Купър, вицепрезидент по глобалната политика в BSA, търговска група, която представлява редица компании, включително Microsoft Corp. и Oracle Corp. такива фирми трябва да се включват, каза той. Тази група ще информира какви допълнителни мерки за защита на личния живот трябва да включат тези компании, пояснява той.

Но други компании не са на това мнение. „Дори и да не сте директно технологична платформа, вие споделяте данни или обработвате данни от технологична платформа“, казва Омер Тене, главен директор по знанията в International Association of Privacy Professionals. „Това прави този проблем много по-широк от просто проблем за Facebook или Google”.

Технологичните компании може да си представят, че са извън обсега на политиката, но 2020 г. доказа, че нищо не е такова, каквото изглежда, пише в своя коментар Наталия Дроздяк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още