Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Ирландия нареди на Facebook да спре да изпраща данни за европейците до САЩ

Регулаторът, издал заповедта, може да глоби социалната мрежа 2,8 млрд. долара, ако искането не бъде изпълнено

Ирландия нареди на Facebook да спре да изпраща данни за европейците до САЩ

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Регулатор на опазването на данните в Европейския съюз (ЕС) е изпратил предварителна заповед до Facebook за спиране трансфера на информация за европейските потребители до Съединените щати, твърдят източници, запознати с въпроса. Това е както оперативно, така и юридическо предизвикателство за компанията, което може да създаде прецедент за други технологични гиганти, пише Wall Street Journal.

Според източниците предварителната заповед е изпратена в края на август от Комисията за защита на данните, базирана в Ирландия, до Facebook с искане за отговор от компанията. Това е първата значителна стъпка на регулаторите в ЕС за привеждане в изпълнение решението от юли за прехвърлянето на данни, взето от висшия съд на блока.

Още по темата

Решението ограничава начина, по който компании като Facebook могат да изпращат лична информация за европейците на територията на САЩ, тъй като съдът установи, че европейските граждани нямат ефективен начин да оспорят американското правителствено наблюдение.

За да се съобрази с предварителната заповед от Ирландия, Facebook вероятно ще трябва да направи промени в своите услуги, за да отдели повечето данни, които събира за европейските потребители, или да спре да ги обслужва изцяло поне временно. Ако не изпълни заповедта, ирландската комисия има право да глоби Facebook до 4% от годишните ѝ приходи, или 2,8 млрд. долара.

Ник Клег, който е директор политики и комуникации във Facebook, потвърди, че регулаторът е заявил, че социалната мрежа вече не може да извършва трансфер на данни от ЕС към САЩ, използвайки популярен вид договор за тази цел.

„Липсата на сигурен и законен международен трансфер на данни би навредил на икономиката и ще пречи на базирани на данните бизнеси от ЕС, точно когато се опитваме да се възстановим от Covid-19”, коментира Клег.

Ирландската комисия за защита на данните е отказала да коментира въпроса.

Тази предварителна заповед е победа за европейските активисти, настояващи за опазване неприкосновеността на данните и които отдавна се борят в съда и пред регулаторите, заявявайки, че данните им не бива да бъдат изпращани или държани в САЩ, защото могат да бъдат ползвани от правителството, ако то поиска тайно достъп до тях.

Освен това е предупреждение към големите технологични компании, които оперират в Европа, както и за трансатлантическата търговия, която те улесняват. Въпреки че заповедта засяга Facebook, компанията може да е първата сред другите базирани в САЩ технологични фирми, които ще се изправят пред подобни заповеди, твърди един от източниците, запознати с въпроса. Въпросът е дали може да се наложи САЩ да променят своите закони за наблюдение, за да се възобновят трансферите на данни, допълва той.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
khao до: фиг.1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Май прочете само заглавието! дай смело натам :))
2
 
2
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Похвално решение, но е по-скоро символично. Дори да задължат Фейсбук да съхранява личните данни на потребителите си в Европа, не виждам как може да им попречи да дадат достъп на американските служби до сървърите си.

Още от Социални мрежи
Snap пуска конкурент на TikTok и Instagram Reels