IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

YouTube изтри профилите на известни антиваксъри

Компанията твърди, че ще блокира цялата фалшива информация за ваксините

20:53 | 29.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

YouTube е блокирала известни профили, предлагащи съдържание, насочено срещу ваксините. Това е опит на услугата на Google да се бори с дезинформацията в тази сфера, обяви компанията в публикация в блога си. Освен това YouTube ще забрани дезинформацията за всякакви ваксини, за които Световната здравна организация и местните власти са казали, че са безопасни, пише CNBC.

Социалните мрежи твърдят, че от началото на пандемията се опитват да спрат дезинформацията за разпространението на коронавируса. Но лъжите продължават да се разрастват, тъй като компаниите не успяват да следят непрекъснатата вълна от публикации, качвани на техните платформи.

Говорител на YouTube е потвърдил, че компанията е премахнала страници, свързани с добре известни разпространители на дезинформация като Джоузеф Меркола, Ерин Елизабет, Шери Танпени и Фондът за защита на детското здраве, който е свързан с Робърт Ф. Кенеди-младши.

Досега YouTube забраняваше видеа, които твърдят, че ваксините срещу коронавируса са неефективни или опасни. Съгласно новата политика, тя ще блокира видеа, които разпространяват дезинформация за всички широко достъпни ваксини, като тези срещу морбили и рубеола.

„Непрекъснато виждаме фалшиви твърдения за ваксините срещу коронавируса, които преливат в дезинформация за ваксинирането като цяло, и вече сме в етап, в който е по-важно от всякога да разширим работата, която започнахме с Covid-19 към другите ваксини“, обяви компанията.

Но справянето с дезинформацията може да е трудна задача.

Модераторите могат да премахват публикации или акаунти, които по-късно могат да се появят отново, какъвто беше случаят с конспиративното видео „Plandemic”, което стана популярно във Facebook и YouTube миналата година. YouTube твърди, че през последната година е премахнала над 130 хил. видеа за нарушаване на политиките ѝ, свързани с ваксините срещу Covid-19.

Компанията твърди, че има и изключения от новите насоки. Компанията ще допуска видеа за политиките за ваксинация, за тестовете и истории на историческите успехи и провали на ваксините. Освен това ще позволи лични препоръки, свързани с ваксините, „стига видеоклипът да не нарушава други насоки на общността, или каналът да не показва модел за насърчаване поставянето под въпрос на ваксините“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още