Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

За начинаещи

До 2020 г. 95% от работните места ще изискват дигитална грамотност

В България процентът цифрово неграмотните е голям, заяви евродепутатът Момчил Неков

До 2020 г. 95% от работните места ще изискват дигитална грамотност

Снимка: Архив Ройтерс

До 2020 г. 95% от работните места ще изискват минимални дигитални умения. В България обаче процентът цифрово неграмотните наистина е голям. Това каза пред БНТ евродепутатът Момчил Неков, който скоро представи доклад в ЕП по темата.

Това, че имаме смартфони, не означава, че сме цифрово грамотни. Не знаем след 5 – 10 години какви ще бъдат новите професии, но трябва да изградим базови умения, каза той. 

Още по темата

Той призова бизнесът да инвестира, като посочи, че в европейските страни 66% от работодателите инвестират в работниците. В България това правят 33% от компаниите и това създава трудностите да се намерят подходящите кадри.

Проблемът може да се преодолее с квалификация на учителите, които да обучават учениците.

Създаваме дигитална инфраструктура в училищата, но това не означава, че децата са грамотни и научават нещо. Най-вече трябва да се залага на четене, писане и математика, каза Момчил Неков.

Според него трябва да създаваме базови учения като критично мислене, работа в екип, свършване на задачата в срок.

При професионалното образование пък ще се придобиват конкретни знания.

Ако се използва дуалната система в някои паралелки – туризъм, готвене или техническа професия, директно да има връзка с работодателите, препоръча Неков.

Той смята, че на 20 години младежите вече трябва да имат професия и на 35 години да са си изплатили кредита за жилището.

Запитан дали е възможно да се стигне до общ европейски регламент срещу дойното качество на храните, той каза, че този проблем е част от нелоялните търговски практики.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Коментари (3)

0
 
0
 
3
преди 2 месеца
Това ще бъде свидетелство само че икономиката ни е изродена и дефектна. Има огромен брой професии, задължителни почти за нашата страна, за които не се изисква компютърна грамотност, а често и - де факто - обикновена грамотност.

Нека евродепутатът да обясни за какво ти е компютърна грамотност да пасеш овце, да доиш крави или да садиш зелета? Или да оставим земята да пустее - а ние имаме едни от най-плодородните земи в Европа? В много дялове на промишленото производство също се работи с най-обикновени машини, ама това някакво кабинетно политическо цветенце няма как да го знае. По неговата логика какво правим с тия дето и името си трудно пишат, камо ли да имат "дигитална" грамотност - да ги храним докато са живи ли, вместо да ги пратим да копат?
0
 
2
 
2
majnata до: doba
преди 2 месеца
Е , тъй е по купешки...
0
 
7
 
1
преди 2 месеца
За протокола:
Не знам произхода на думата 'дигитална' грамотност, 'дигитално' общество и т.н.

В превод 'digit' = цифра, т.е. имаме цифрова грамотност, цифрово общество и т.н, което е неправилно.

Коректното в случая в компютърна грамотност.

Още от За начинаещи
Студентска организация настоява за съкратен прием на чуждестранни студенти у нас