IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС даде ултиматум на Белгия да подкрепи търговското споразумение с Канада

До утре вечер премиерът на Белгия Шарл Мишел трябва да даде уверение, че страната ще подпише пакта

16:45 | 23.10.16 г. 53
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейският съюз даде на Белгия ултиматум до края на деня в понеделник да осигури подкрепата на страната си за търговското споразумение с Канада - CETA, съобщи Ройтерс.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще разговаря с премиера на Белгия Шарл Мишел в края на утрешния ден. Ако Мишел не може да даде уверение, че Белгия ще подпише пакта, срещата ще бъде отложена.

Страните членки на Евросъюза подкрепиха споразумението СЕТА, но Белгия не може да гласува "за" заради ветото, наложено от провинция Валония. Управляваният от социалисти регион твърди, че споразумението е пагубно за европейските фермери, тъй като ще даде твърде много власт на световните корпорации. 

Вчера председателят на Европейския парламент (ЕП) Мартин Шулц изрази надежда, че търговското споразумение между Европейския съюз (ЕС) и Канада ще бъде подписано през следващата седмица, както е планирано. “Оптимист съм, че ще решим проблемите , които имаме в ЕС”, коментира Шулц в изявление. “Нито едно от препятствията по пътя към приемането на СЕТА от Белгия не е непреодолимо”, посочи той.

Въпреки оптимизма на Шулц съмненията остават, тъй като Валония продължава да не приема споразумението, договорено още през 2014 г. след 7-годишни преговори. Шулц допълва, че възраженията на Валония срещу споразумението са “проблем, който трябва европейците да решим”.

Търговското споразумение между ЕС и Канада предвижда елиминиране на 98% от митническите тарифи, което според експерти ще увеличи търговията между двете страни с около 20%.

Критиците на споразумението обаче смятат, че това ще доведе до занижаване на стандартите за продуктите и предимства на едрия бизнес, защото на корпорациите се позволява да съдят правителствата.

България и Румъния оттеглиха възраженията си срещу търговското споразумение ЕС-Канада (CETA), след като получиха писмени уверения от Отава, че визите за техните граждани падат до края на 2017 г.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

40
rate up comment 5 rate down comment 5
i_ivanov80
преди 7 години
Абе колега, за какви обидни епитети говориш, не те разбирам??? Или ти си свикнал да те обиждат и затова по дефолт си пишеш както си знаеш ...Казах ти мн ясно какво мисля и съм на мнение, че всеки разумен човек е на това мнение. Тук не става въпрос, че се бяга от дискусия, а че мн често се налага една система да бъде гъвкава, за да има успех. Няма как обаче да я има тази гъвкавост с твоето предложение да се запитва всеки един човек. Както и да е, просто не ми се спори за глупости. Но не разбирам защо си се почувствал обиден и то с грозни епитети???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 7 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Хаха , то сигур ше е написано на етикета с големи букви " ГМО" яж на своя отговорност ! Абе я да вървят на трътка си майнина и ти барабар с тях !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 7 години
а ти защо лъжеш ? къде в споразумението пише че ще пускат ГМО в страната ти/ни ? и къде пише ще че ви карат да ядете квоот и да е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 11 rate down comment 4
bgMan
преди 7 години
Демокрацията да налага решения с ултиматуми!?!?Защо просто не се остави свободната воля на отделните общества сами да избират и да решават дали да пускат ГМО *** в страните си?Защо се принуждават насила да приемат инжектирано с всякакви химикали пилешко месо?Защо търговията се обвързва до такава степен със отнемането на подобни права и свободи?Това не е демокрация, а корпоративен и лобистки диктат над населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 9 rate down comment 3
SSIW
преди 7 години
Добре, как признаваме на пълнолетните, неосъжданите и не-поставените под запрещение, способност и адекватност да избират представители (нима по същата логика избора им не може да доведе до най-тежки последствия ?!), а им отричаме същите тези качества и правото на отговор с ДА или НЕ (т.е. избор между две алтернативи) на съвсем конкретен въпрос, който пряко ги касае ?!Или викаш : Ако изборите променяха нещо, щяха да ги забранят ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 5 rate down comment 9
khao
преди 7 години
да аз още от самото начало те разбрах какво твърдиш. зада не се спирам по отделно на всяко твое твърдение, само ще обобщя: ти твърдиш че утопия е възможна! Ние с колегата твърдим обратното....че има начин (,ако има желание) ... еми да и сега е представен този начин, също така има желание да се представи информация, която е достъпна и всеки може да е прочете. Обаче бай КолЮ неще да чете, но иска да гласува! ... ае ти ми кажи как да накараме бай Колю да чете и да се информира като той не иска ... еми няма начин !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 11 rate down comment 4
SSIW
преди 7 години
А и друго ... репликата ми към колегата по-долу визира етиката и етикета, на водене на дискусия. Всеки е свободен да е съгласен или не с тезите и доводите на другия, но по силата на тази етика на водене на публичен диалог, позиция се отстоява с привеждане на аргументи , а не с лични квалификации и обидни епитети, колкото и да не си съгласен с опонента си ... освен , ако общоприетите културни норми не са били тотално прекроени, без да е дошло до знанието ми такова едно обстоятелство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 11 rate down comment 5
SSIW
преди 7 години
??? ... и аз много неща мога да ги представя по начин и с лексика, така че да прикрия това, което искам да НЕ става ясно. Аз това и твърдя, че има начин (,ако има желание) да се даде информация, предложена под такава форма, така че да бъде достъпна и разбираема за достатъчно широка прослойка, да се насочи обществения фокус върху проблема и последствията от едно или друго решение, да се проведе представителен, публичен дебат и най-накрая да се даде възможност на хората, да направят избор по въпрос от ИЗКЛЮЧИТЕЛНА важност за интересите им (именно за такава категория въпроси говоря, а не за технически детайли или дребнотемия). А пък самия вой, който се надига срещу дебата в по-разширен формат върху тази проблематика, е по-скоро признак, че има сериозна вероятност да се нарушат нечии интереси и не е изключено това да са интересите именно тази клика, която обяснява, че разбира интереса на хората, много по-добре от тях самите ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 7
khao
преди 7 години
на Бай КолЮ му се спестява правото да получи изчерпателна и достъпна информация--- еми не се спестява, всичко си го пише за тези които им се чете, просто хора като Бай колю име е през бай Х. за повечето неща и гласуват по инерция.... така че както пише колегата, верно глупости приказваш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 7 rate down comment 6
kalpazan
преди 7 години
Въшната търговия на съюза е абсолютна компетенция на Брюксел, още от 1968 (за тези които знаят, що е то Митнически съюз). Така че регионалните правителства нямат думата!Император, окончателно ти лъсна пропутинския за...хлас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още