IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция да се върне временно към драхмата, предлага германски икономист

Гърция трябва да поиска от своите партньори безусловно отписване на дълга, заяви Габриел Фелбермайер

16:29 | 26.10.16 г. 14
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Гърция трябва временно да се върне към драхмата, но в съчетание с отписване на нейния държавен дълг, както стана в Аржентина. Това предлага икономистът Габриел Фелбермайер от германския икономически институт IFO, цитиран от гръцкото издание Нюз.ин и БТА.

В интервю за гръцката агенция АНА-МПА Фелбермайер посочва, че Гърция трябва да каже на своите партньори, че "временно се завръща към националната си валута и да поиска от тях безусловно отписване на дълга, прилагайки устойчива програма за развитие".

Германският професор казва, че той и неговият институт (известен с твърдата си позиция по гръцкия дългов проблем) са на мнение, че "сегашната ситуация в Гърция е резултат от погрешно решение от 2010 г." и поставят големия въпрос "дали е било правилно да бъде избрано оставането на Гърция в еврозоната, или би било по-добре страната да се оттегли".

Отговорът е, че "може би е по-добре за всички, за кредиторите, даже и за германските банки, и Гърция, страната да напусне еврозоната в съчетание с цялостно отписване на дълга, както в Аржентина".

Икономистът е убеден, че "това, от което Гърция сега се нуждае, е един реален устойчив модел, за да може след това страната да каже на Европа: ето нашият проект за нова Гърция и да поискате подкрепата на европейските си партньори".

"Вие трябва да кажете - връщаме се обратно към националната валута временно, отпишете нашия дълг безусловно и ще приложим една устойчива програма за развитие. В Ирландия, където нямаше остри политически противоречия, това стана въз основа на широк политически консенсус", смята още професорът. Той предлага мерки за реформи, като подчертава, че има германски интерес за инвестиции в Гърция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Два въпроса мъчат Драги:1. Ами ако им хареса?2. Ами ако се прииска и на други?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Апропо , тоя път Ройтерс са дали много хубава снимка , надписът на банкомата е повече от достатъчен !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Хаха , нали затуй разкараха Варуфакис , да "омагьосат" Ципрас ...и тука цирк !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
watergateory
преди 7 години
Амиии, може ли някой да ми обясни как това би било добро точно за кредиторите??? Че те правят милиарди на гърба на европейския данъкоплатец с облигации и деривати БЕЗ РИСК! То това си е едно узаконено субсидиране на германо-френските банки. А Ципрас са го позлатили, сигурен съм, че е купен с много пара или го държат с нещо голямо. Това си е един пладнешки обир на пари на данъкоплатеца, от които Гърция нищичко не вижда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още