IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама се съмнява, че Русия ще изпълни споразумението от Женева

Американският президент и германският канцлер Меркел призоваха Москва да предприеме незабавни конкретни действия за намаляване на напрежението в Източна Украйна

09:21 | 18.04.14 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Обама се съмнява, че Русия ще изпълни споразумението от Женева

Американският президент Барак Обама изрази надежда, че Русия ще изпълни споразумението за Украйна, но каза, че опитът от миналото го кара да се съмнява в това, предаде Асошиейтед прес.

"Надеждата ми е наистина да видим изпълнение през следващите няколко дни, но не мисля, че можем да разчитаме на това, като се имат предвид действията в миналото. Трябва да сме подготвени евентуално да отговорим на продължаващите усилия за намеса на руснаците в Източна и Южна Украйна", заяви Обама на пресконференция в Белия дом броени часове след като в Женева приключи срещата между САЩ, Русия, Украйна и Европейския съюз.

"Въпросът сега е дали те наистина ще използват влиянието, което оказват по разрушителен начин, за да възстановят до известна степен реда, така че украинците да могат да произведат избори и да придвижат напред предлаганите от тях реформи за децентрализация, да стабилизират икономиката си и да започнат да се връщат към пътя на растежа и демокрацията, и дали суверенитетът им ще бъде зачитан", заяви Обама.

Според него преговорите между Русия и западните сили за спиране на напрежението в Украйна са обещаващи, но САЩ и техните съюзници са готови да наложат санкции на Москва, ако ситуацията не се подобри, посочва Ройтерс.

"Има възможност дипломацията да доведе до намаляване на напрежението", заяви той. Но допълни: "Не мисля, че можем да сме сигурни за каквото и да било на този етап", отбелязва ДПА.

По-късно Обама проведе телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел. Те призоваха Русия да предприеме "незабавни конкретни действия", след като Москва се съгласи, че трябва да се работи за намаляване на напрежението в Източна Украйна, съобщи ДПА. 

В изявление, разпространено след разговора между двамата лидери, Обама и Меркел приканиха Москва да използва влиянието си над проруските сепаратисти, обсадили множество градове в Източна Украйна.

Обама и Меркел се съгласиха, че Русия би трябвало да накара "нередовните сили" в региона да "сложат оръжие и да напуснат завзетите от тях сгради".

Двамата лидери обявиха, че са готови да предприемат по-нататъшни мерки, ако в скоро време не се постигне намаляване на напрежението.

(БТА)

Още международни новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
ами като на всички от вчера :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
ами нуждата си я определя ВСЕКИ сам !!!Нали се сещаш че ти няма как да определиш моята, защото влизаме в отдела на Ангелчо - дирекшън ;)))Кое какво е за мен или абсолютно - предполагам да аргументираме, а не приемаме!и най-важното - приеми го като малка молба - Прочитай ми поне коментарите които коментираш!! Ще загубя какъвто и да е интерес да ти отговарям, не само поради неосъзнатостта ти, или нелогическото ти мислене, а и поради неспособността изобщо да проследяваш разговор!!! -> НАПРИМЕР в коментар 3 отговарям на коментар и ползвам цитат от него, а ти нападаш определението от цитата, което не съм дал АЗ :))) -- а в коментар 6 налагаш пак ЕДНОТИПНО нелогично мислене /подмяна на реални аргументи с желания/ поне ги сменяй нелогичните мисли, та да показваш че изобщо ме четеш, като ми отговаряш де ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
"...=> ти си проводник на борбата със следствия, а не на причните!"*************************Хаха... какъв проводник, най обикновен изпушил "предпазител" е тоз... хехе! Само не разбрах, как можа да му посветиш толкоз писане! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 6
SS-23
преди 10 години
Колкото повече се глобализира (***) света, толкова повече има нужда (?) да се глобализира!========================А кое е вярното според теб: 1. света се глобализира, защото се ***?2. света се ***, защото се глобализира ?:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
michaelis
преди 10 години
iivanoff стига си мислил колко е на 100 половината, много е просто 40 ако имаш да даваш и 60 ако имаш да взимаш. Не се стягай ше успеят хората нищо че за теб са маймуни, няма сташно и няма нужда от дълбоки отговори :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
"не се притеснявай iivanoff, няма да има "глобален" долар или квото и да го нарекат" - чудя се колко дълбоко да ти отговоря, за да ти дам шанс все пак и да ме разбереш :)))))Ето: Ако желанията бяха напълно достатъчен аргумент, за осъществяването и съществуването на всеки процесс в РЕАЛНОСТТА, то красавиците като Анджелина и Клаудия нямаше да могат да ходят :)))))))))))))))"ако има то няма изтрае дълго" - А, сега пък може и да го има :)) - нали желанията, го определиха като невъзможен и неосъществим!" и не подценявай маймуните креативни са дълго в окови не могат да стоят " - ами РЕАЛНОСТТА показва обратното, ама като се рекъл да гледаме чрез желанията - викам ПАК да проверим дали красавиците могат да ходят :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
michaelis
преди 10 години
не се притеснявай iivanoff, няма да има "глобален" долар или квото и да го нарекат, ако има то няма изтрае дълго неа страшно и не подценявай маймуните креативни са дълго в окови не могат да стоят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
Ангелчо_75 отдела "Ви" работи ли :)"ДОЛАРА СИ Е НАВСЯКЪДЕ" - това е уникално! Като маймунската търпимост към 'самопоявяващите' се неща и процеси в ТВ-реалността!А, как искаш сега маймуните да приемат БЕЗропотно наложеното си БЕЗизбор съществуване, след като света е съществувал и ПРЕДИ да се въведе "ОСНОВНА ВАЛУТНА ЕДИНИЦА"?=> тогава е нямало облъчватели като теб, защото не е имало какво да налагат :))А не схващаш ли едно много ПРОСТО, настойчиво дразнещо и лесно проверимо следствие от явно ОТбягвания от теб процес: - Колкото повече се глобализира (***) света, толкова повече има нужда (?) да се глобализира! - а ако маймуните се замислят ОТКЪДЕ ИДВА НУЖДАТА? И ВИДЯТ ЧЕ НЕ Е ОТ ТЯХ :)))а това е малко следствие от Манипулацията определяща ТВ-реалността: Колкото повече ни оправят, толкова по-зле да ставаме! и единия аргумент ползван за изграждането и, е чрез борба със следствията а не с причините!=> ти си проводник на борбата със следствия, а не на причните!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 16
0pk
преди 10 години
И аз изразявам надежда, че УСА ще спрат да се бутат навсякъде в търсене на пазар за долара, но опитът от миналото ме кара да се съмнявам в това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още