IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новотни: Отстраняването на Русия от SWIFT ще подкопае доверието в системата

Централният банкер повтори, че австрийските банки нямат намерение да напускат страната

08:40 | 27.02.15 г. 24
Автор - снимка
Създател
Новотни: Отстраняването на Русия от SWIFT ще подкопае доверието в системата

Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка и гуверньор на Централната банка на Австрия Евалд Новотни предупреждава за последиците от отстраняването на руските банки от платежната система SWIFT – решение, което може да бъде част от евентуални нови и по-стриктни санкции срещу Москва, пише Ройтерс.

Подобен ход „ще се окаже много проблематичен, защото най-вероятно ще подкопае доверието в тази система“, заявява пред журналисти в Брюксел централният банкер след срещата си с еврокомисаря по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси.

Русия издаде проект на закон, чрез който възнамерява да създаде свой еквивалент на SWIFT в отговор на опасенията, че базираната в Белгия най-голяма електронна платежна система може да бъде част от нови западни санкции срещу Москва.

През 2012 г. SWIFT отстрани ирански банки, които бяха обект на европейските санкции, наложени заради ядрената програма на страната. Това решение на практика отне възможността на Иран да прави бизнес с останалия свят.

Според Новотни, цитиран от австрийски медии, Австрия няма да бъде засегната незабавно, ако руските банки бъдат изключени от SWIFT. Но той се опасява, че Русия може да отвърне, като това ще засегне всички компании, които правят бизнес там.

Централният банкер повтори, че австрийските банки нямат намерение да напускат Русия, защото са доказали, че са важен елемент на стабилността по време на последната икономическа криза. Австрийските Raiffeisen Bank International и Bank Austria осъществяват активна дейност в Русия.

При обявяването на междинните си финансови резултати ръководството на RBI заяви, че ще намали експозициите си към Украйна и Русия и ще преструктурира бизнеса си в Унгария, но и че ще напусне Полша и Словения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 40 rate down comment 1
daller
преди 9 години
Прав си, но в нашия случай не е нова криза, *** старата още не се е разразила, защото се попречи на оздравителните процеси на икономиката. Трябваше да има много фалити, да се изчистят проблемите, и вече отдавна щяхме да сме преминали кризата. Но не се даде да се фалира, отделно се наляха едни новонапечатани трилиони и те позатиснаха кризата. Но това е до време, сега ще има още по-голяма и пораснала криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 6
Tyrista
преди 9 години
прав си мн !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 6
Tyrista
преди 9 години
прав си мн !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 50 rate down comment 9
valentino29
преди 9 години
И на слепеца е ясно,че се задава нова глобална икономическа и финансова криза,а Европейците явно искат да се случи по бързо,като опустошенията този път, ще бъдат грандиозни!Дано не съм прав!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още