IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барак Обама разширява военната мисия на САЩ в Афганистан?

Според New York Times указът на президента ще позволи на американските сили да предприемат мисии срещу талибаните

13:45 | 22.11.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Барак Обама разширява военната мисия на САЩ в Афганистан?

Американският президент Барак Обама е взел решение да одобри по-мащабна военна мисия в Афганистан през 2015 година. Това вероятно ще даде на американските военнослужещи пряка роля в сраженията в раздираната от война страна за най-малко поне още една година, пише New York Times.

Указът на Обама ще позволи на американските сили да предприемат мисии срещу талибаните и други групировки, които застрашават американския контингент в Афганистан или афганистанското правителство.

Освен това е възможно и изтребители на САЩ, бомбардировачи и безпилотни апарати да подкрепят афганистанските сили за сигурност в бойни мисии срещу талибаните.

Припомняме, че през май Обама заяви, че американските военнослужещи няма да имат бойна роля в Афганистан през следващата година и оставащата там мисия от 9800 войници ще бъде ограничена само в обучение на афганистанските сили за сигурност и залавяне на „останки от Ал Кайда”.

Иначе бойната мисия на НАТО в Афганистан Isaf трябва да приключи дейността си в края на годината. От 2015 г. се предвижда значително намаление на броя на чуждестранните войски в страната. Основната им задача ще бъде ограничена до обучение и консултиране на афганистанските сили за сигурност.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
пак ли Талибани ве батко, нали победиха Осама бил Гладен, са брачед му ли ше гонят - аве тея Американците са нешо страшно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още