IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Пейчева: Скоро пазарът ни няма да е най-слабо представящият се в света

В момента има акции с голям потенциал, но има и такива, които и на текущите нива изглеждат скъпи, коментира изпълнителният директор на ОББ Асет Мениджмънт

08:57 | 26.05.10 г. 19
Катина Пейчева. Снимка: Личен архив
Катина Пейчева. Снимка: Личен архив

Катина Пейчева е изпълнителен директор на ОББ Асет Мениджмънт АД от месец юли 2007 година. Преди това е работила последователно като експерт счетоводство и бек-офис, главен счетоводител, ръководител отдел „Вътрешен контрол” и директор за връзки с инвеститорите в управляващото дружество. Преди да започне работа в ОББ Асет Мениджмънт през 2004 г., е работила в Българската фондова борса като главен секретар и експерт в дирекция „Търговия и надзор” и като консултант по приватизационни сделки и счетоводител в „Крю” ООД.

Във връзка с реализираните обратни изкупувания през миналата седмици, възлезли на 366 хил. лв. само от ДФ ОББ Премиум Акции, потърсихме Катина Пейчева за коментар за текущата борсова ситуация.

- Г-жа Пейчева, има ли все още неизпълнени обратни изкупувания?

Записванията и обратните изкупувания са постоянни процеси. Една част от инвеститорите излизат от колективните инвестиционни схеми, друга част - инвестират в тях.  Взаимните фондове, управлявани от „ОББ Асет Мениджмънт” АД, разполагат с достатъчно ликвидни средства, които да поемат излизащите от пазара инвеститори.

- Преструктуриране на портфейла свързано ли е с увеличаване дела на чуждестранните акции?

Фондовете, които управляваме към момента, са фокусирани основно върху българския капиталов пазар. Портфейлите им се преструктурират в зависимост от пазарните условия. Въпреки че сега пазарът ни е един от най-зле представящите се в световен мащаб, вярваме, че скоро ще дойде моментът, в който това няма да е така. За инвеститорите, проявяващи интерес към чуждестранни акции и дългови финансови инструменти, скоро ще стартираме публичното предлагане на два нови договорни фонда, деноминирани в евро - ОББ Премиум Евро Акции и ОББ Платинум Евро Облигации.

- Продавахте ли акции, търгувани на БФБ-София в последните дни?

Фондовете се управляват активно. Това е свързано с покупки и продажби на акции на БФБ-София, не само в последните дни.

- Как оценявате ликвидността на пазара в последните дни?

Ликвидността остава сериозен проблем на родната борса. Не смятаме, че повишеният оборот в последните дни променя цялостната картина.

- Как виждате потенциала пред акциите, търгувани на БФБ, в следващите месеци и години?

Смятаме че, има акции, които в момента се търгуват значително под справедливата си стойност, съответно имат голям потенциал. Но има и такива с по-сериозна задлъжнялост, непрозрачен мениджмънт, които и на текущите нива изглеждат скъпи.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 2
markov
преди 13 години
Аи стига плюхте бе, такава хубавица не може да греши :)Вече съм фен на фондовете които управлява ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
metody72
преди 13 години
няма дя е няй-слябо представящия защото може и да го няма имам предвид ,че ще колабира преди да се присъедини към семеиството на нормалните пазари,разбира се това ще се случи след като видим развихрянето на мечата вълна от световните борси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
daskal
преди 13 години
Интересно какво мисли портфолио мениджмънта на ОББ относно едни облигации на една исландска банка, *** май се казваше, а сега за облигациите на Ален Мак, също. В кръга на шегата разбира се, иначе им пожелавам успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
ravnovesie
преди 13 години
Момичето е изпълнителен директор, а не асет мениджър. Личи се че не иска да коментира въпроса за покупки и продажби и това е съвсем нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
dnb
преди 13 години
абе клоун, ти освен за водещ на предаването Колелото на късмета, да заместваш Къци, за друго не ставаш, пък си тръгнал да правиш оценки на другите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Петър Караиванов
преди 13 години
Докато четох, се чудех да рева ли .... да се смея ли.....?Каквито са асет мениджърите, такава е и куцата ни борса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още