IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститор: Непоправим оптимист съм за БФБ и за България като цяло

Със западните финансови акули играя само на собствен терен - БФБ , заявява спекулантът, постигнал 52 пъти увеличение на парите си след 2001 г.

08:35 | 20.03.15 г. 34
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Може би най-отчетливият форумен лидер в Коментари на Investor.bg е Батя. В стандартните медии не се правят интервюта с личности, пожелали анонимност, но поради изключителния интерес към него във форума си позволяваме такъв разговор, за да опознаем по-добре успешния му модел на инвестиране.

За редакцията на Investor.bg Батя не е анонимен, а журналистът Мариян Йорданов го познава от 2001 г.

Батя има награди за най-голям брой сделки на БФБ-София от посредника с най-голям брой сделки на БФБ-София, и то в над 4 последователни години.

Батя, едно от първите неща, които ми направиха впечатление у теб, бе сериозното отношение към професията спекулант. Ставаше сутрин навреме, четеше новини и отчети, след това плътно следеше търговията, след това пак четеше отчети и новини. Как протича сега борсовият ти ден и защо е това сериозно отношение?

Да, за мен това не е просто хоби, а съвсем реална професия, която освен че върша с голямо удоволствие, ми носи и добри и удовлетворяващи ме доходи. Затова я приемам съвсем насериозно, осъзнавайки нуждата да я върша качествено. Държа да съм подготвен и добре осведомен за събитията, които оказват въздействие както на отделни компании и техните акции, така и на пазара като цяло. Затова освен отчети и корпоративни новини следя и развитието на българската и европейската икономика, а напоследък все повече и политиката.

Оказва се, че тя има твърде голямо въздействие върху пазара на акции, за да я пренебрегваме като фактор. Последният пример е от юни 2014-та., когато от ДПС обявиха, че ще оттеглят подкрепата си от кабинета Орешарски. Осъзнах, че ни чакат няколко месеца на политическа несигурност и пазарът най-малкото ще коригира надолу. В следващите два-три дни направих няколко пакетни продажби, които се оказаха много навременни и правилни с оглед на последващото развитие на БФБ.

Каква е мотивацията ти да стоиш почти постоянно пред платформата за търговия на БФБ?

Ами това е професията ми, това е работното ми място. Да, понякога търговията на БФБ е толкова скучна и замряла, че определено не си заслужава човек да "виси" постоянно пред екрана. В такива моменти си позволявам да "зарежа" търговията за няколко часа, но и рискувам да пропусна нещо съществено. Случва се по дадена позиция да стане някое по-голямо движение, от което бързият и "дебнещ" спекулант може да се възползва. Последният такъв случай беше с акциите на БРЕФ. Голям и нетърпелив продавач свали цената от 49 на 45 ст., където остави сериозен ордер "продава" за остатъчния си пакет. За около 30-40 сек. имаше възможност да се купят добри количества акции на тази цена, а вероятността позицията да се възстанови значително, след този стрес, беше голяма. До края на сесията цената се беше върнала на 48 ст. и бързите и находчиви спекулант  можеха да си касират добра интрадей печалба. 

Колко часа среднодневно следиш търговията?

Почти 7 часа, колкото е продължителността на борсовата сесия на БФБ - София. Често в "заспалите периоди" си върша и нещо друго, но с едното око следя БФБ.

Ти си от форумните лидери в Коментари на Investor.bg. Защо споделяш мнението си там?

Интересно ми е да дискутирам във форума на Инвестор. Хубаво е човек да прочете и друга гледна точка, да види реакцията на своите възгледи, да усети настроението на една важна извадка от борсовата общност. В този форум пишат доста интелигентни и начетени хора, чиито мнения са ценен източник на информация и нейната интрепретация.

Да, има и много "плява" и откровено недобронамерени участници, чиито мнения се опитвам да игнорирам или да ползвам като обратен знак за правилните неща, т.е. какво да не правя.  Във форума често откривам и цитати или линкове към статии и новини, които по една или друга причина съм пропуснал да забележа в интернет пространството (откъдето основно се информирам), а те са важни и интересни.

Обичам също да помагам и да бъда полезен на новобранците на БФБ. Все пак преди години и аз съм бил от тях и форумът на Investor бе сред основните ми пътеводители в тази материя.

Последна актуализация: 06:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 11 rate down comment 3
SoHo
преди 9 години
Браво за интервюто!Всички които сме на борсата знаем Батя! Човека взема рискове но и знае какво прави. Има смелост и опит и вярва че страната и борсата имат много добро бъдеще. Виждам че има и злобни коментари но истината е че със злоба и завист не се преуспява а с много работа и упоритост. Успех на Батя и всички текущи и бъдещи инвеститори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
Изкарва...нищо не изкарва сатаниста. Имал...той как го каза..."земеделско производство" или нещо подобно. Гледа цветя, с парите изкарани от студентски бригади в Щатите. Нещо подобно му е на даката историята. И понеже си е купил 15 дка(примерно) в някое забравено от бога село и им е сложил телена ограда си мисли, че е голям бизнесмен и инвеститор. Не, че няма право на мнение, не че и това не е достойно за уважение(щото все пак се мъчи, клетият), обаче характера му и манталитета на дребен селски собственик(какъвто в крайна сметка си е) му е голяма пречка: хем му се иска, хем не му стиска, хем завижда на останалите, дето са с по-голям размах, хем му свидят и двата лева, щото те нали селските тарикати и за два лева са готови на подвизи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
офф...дака-пак дрънкаш глупости. Като е хубаво у щатите ти що се заби у северна България, да ториш земята? Що не си седя да чистиш *** у МакДоналдс при хил билитата? *** си като слонски ***, ама не знам що очакваш да ти се връзваме на простотията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
не се занимавам с БФБ, ама не знам що плюете човека??? Няма право на мнение ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 4
0
преди 9 години
Да бе ,Dani666.Портфейлът му е доста над милион и да,знам-толкова взема американският президент за две години....или Бил Гейтс за ден..или.....А ти като си Велик,колко изкарваш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 6
Bill-bg
преди 9 години
за вечните лузери гроздето винаги е кисело....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 3
Bill-bg
преди 9 години
за вечните лузери гроздето винаги е кисело....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 4
albobo76
преди 9 години
Ако си спекулант / трейдър / инвеститор на пълно работно време, както Батя твърди, е много по-логично да го правиш на големите чужди борси. Ликвидността и марджина са много по-големи. Да не споменавам и късите позиции, които на БФБ несъществуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 19
Danny666
преди 9 години
Ха ха ха милият ЯВНО ОЩЕ СПИШ !С какво ти е полезна тази статия ?Сигурно с недомлъвките за : " От 2001-ва до днес, за тези почти 14 г., увеличението е близо 52 пъти.НА КАКВА БАЗА са тези 52 пъти ? Щурчета ! Ако почнем от 600 лева дето ги бил направи 6000 и ги умножим 52 пъти стигаме до СКРОМНАТА сума от малко над 300 хилки !ПАТЕТИЧНО за 14 години ! Ами това е по 23 хилки на година ИЛИ 10 хиляди евро ХА ХА ХА ами то ЧИСТАЧ *** в Белгия взима по толкова на месец !Наистина се чудя колко ли *** требе да е човек за да блее в захлас от РЕЗУЛТАТИТЕ на СПЕКУЛАНТА БАТЯ !Батя отиди да работиш чистач в МАКДОНАЛДС в Щатите, ще искараш ПОВЕЧЕ - приятелски съвет ! А за шараните от форума на Инвестора - бегайте да карате такситата че нема за леб !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Предишният ми коментар беше към Danny666
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още