IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ напускат парламента*

Актуализацията на бюджета няма да бъде гласувана

11:01 | 30.07.14 г. 26
ГЕРБ напускат парламента*

ГЕРБ напускат парламента. Това обяви лидерът на партията Бойко Борисов след заседание на групата на депутатите си и "совалка" с председателя на Народното събрание Михаил Миков и БСП.

Борисов пожела приятна игра на БСП и обяви, че отговорността за проблеми в държавата през следващите три месеца ще е тяхна, защото няма да има актуализация на бюджета.

„Депутатите от ГЕРБ са категорично против след година и два месеца, след четири вота на недоверие, като БСП и ДПС ръкопляскаха на това правителство, а ние викаме "Oставка", в последните три дни да им дадем възможност да се възползват от опорната си точка „ГЕРБ и ДПС“, „коалиция КТБ“, каза Борисов.

Той обясни, че партията му много е искала да помогне на президента и на служебното правителство, но няма как да направи това.

Борисов посочи, че е попитал „най-държавнически“ лидера на БСП Михаил Миков ще подкрепи ли БСП бюджета или не. По думите му Миков му отвърнал, че няма да го подкрепят, защото „моите са се втвърдили, редим листи, няма да го направим. Ами като няма да си го подкрепите, ние ли, които сме му искали оставката на четири вота“, запита се Борисов.

Напускането на ГЕРБ идва ден след като заедно с ДПС прокараха на първо четене актуализацията на бюджета на държавата и на Здравната каса. БСП бяха против и посрещнаха вота на ДПС и ГЕРБ с викове „Горчиво“.

БСП: ГЕРБ са с гузна съвест

БСП не се изненада от отказа на ГЕРБ да участва в работата на парламента до разпускането му, въпреки че опозицията настояваше да се приеме окончателно актуализацията на бюджета, както и парламентът да вземе решение, с което да даде право на служебното правителство да подписва споразумения с международни институции и да взима дълг, ако се наложи.

„Обърнаха се на 180 градуса. Това не е изненада за нас, това е показателно за „предвидимата“ политическа сила ГЕРБ и ако българските граждани искат такава сила да води управлението на държавата, нека да си дадат доверието на нея“, заяви председателят на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов.

Според него се правят задкулисни опити да се дадат повече правомощия на служебното правителство. „ГЕРБ са усетили, че стават участници в един грабеж с подписването на един празен чек на служебното правителство. Очевидно при бабуването на президента с тайното съгласие на ГЕРБ и на ДПС искаха да се разпореждат с държавните финанси, с финансите на данъкоплатците и може би заради гузна съвест днес се извъртяха на 180 градуса“, посочи Мерджанов.

Той смята, че ГЕРБ е влязла в собствения си капан, защото вчера по тяхно предложение беше гласувано извънредно заседание на 4 август заради актуализацията, въпреки че по правилник Народното събрание трябваше да е във ваканция от 1 август и сега трябва да излезе от тази ситуация.

По-рано днес Янаки Стоилов призова обществото да реагира, ако се приеме окончателно актуализацията. „Това решение крие много рискове и и висока цена“, предупреди той.

Според депутата Мая Манолова Борисов се е уплашил, защото бъдещата коалиция ГЕРБ-ДПС е била изобличена. Поне сценарият с обременяването на държавата с дълг не се случи, коментира тя, като все пак изрази надежда, че ще бъдат прокарани промените в бюджета на Здравната каса.

Парламентът приключва работата си и всички политически сили са го приели. Това заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков. Той увери, че ще идва в Парламента, докато той не бъде разпуснат с указ на президента.

Миков обаче отказа да коментира разговора си с Борисов и припомни, че що се отнася до актуализацията на бюджета социалистите са имали принципна и ясна позиция.

Лидерът на ДПС Лютви Местан също посочи, че народните представители от партията ще са в пленарната зала в понеделник, когато трябва да се приемат на второ четене актуализацията на държавния бюджет и на бюджета на Здравната каса, с готовност да я подкрепят.

„Така разбираме своята политическа отговорност. Оттук нататък, понеже явно е настъпило време разделно, разделна трябва да е и отговорността пред лекарите и пред цялото общество. Тази отговорност, както я разбира ДПС, е да подкрепим двата акта“, заяви лидерът на движението.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

* Актуализирана информация!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 28 rate down comment 6
ghristov
преди 9 години
Бойко, Бойко, веднъж, поне веднъж, като си заел позиция, задръж я. Поне веднъж, моля те! Жена ми си сменя по-рядно мненията и настроенията от теб :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 13
krasi_mir_g
преди 9 години
Приятелю, прав си, че и Софиянски като достоен роднина на Васил Божков-Черпа помогна с каквото можа, но това, което е подчертал и Барбарон показва, че Бойко има повече мозък от най титулования за момента комунист-другаря Миков. Така че дръж се за съветите на МИков и може и да станеш милионер без да се напрягаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
До последната запетая съм съгласен с това, което си казал. Това, което мога да допълня е, че ни е много трудно да адресираме в себе си слабостите, които имат пряк ефект в/у неприятната картина която наблюдаваме. За огромна жалост основната вина за това състояние на нещата НЕ МОЖЕМ да я търсим извън нас (първо като индивиди, от там като общество) .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 37 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Дори и повече. Дори да дойде на власт някой, който не краде, той ще се провали с гръм и трясък ако нищо не прави. Виденов например не крадеше много ( което не се отнася за партийните му другари) и видяхме как завърши.ПЪРВО трябва нещо да се прави и то да се правят правилни и добри за страната неща и чак после се гледа дали и колко краде. Ако прави много и краде с мярка, това е моя човек :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 6
SSIW
преди 9 години
Не е до краденето приятел, ако ти докараш на власт някой, който няма да краде, лично ще ти изпълня три желания (без ограничение). Всички крадат и ЩЕ КРАДАТ (без да се променим като общество, няма как да променим и този аспект на реалността в която живеем), следователно има смисъл да говорим за това, какво правят покрай краденето тея, които ни управляват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 4
barbaron
преди 9 години
Депутатите от ГЕРБ са категорично против след година и два месеца, след четири вота на недоверие, като БСП и ДПС ръкопляскаха на това правителство, а ние викаме "Oставка", в последните три дни да им дадем възможност да се възползват от опорната си точка ГЕРБ и ДПС, коалиция КТБ, каза Борисов.Борисов е попитал лидера на БСП Михаил Миков ще подкрепи ли БСП бюджета или не. Миков му отвърнал, че няма да го подкрепят, защото моите са се втвърдили, редим листи, няма да го направим. Ами като няма да си го подкрепите, ние ли, които сме му искали оставката на четири вота, запита се Борисов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 15
misanthrope
преди 9 години
Докато има такива като теб в БГ, ще е така.По твоята логика, Стефан Софиянски следва да е най-великия. Каквото е направил той, и то в години в които наистина нямаше финансиране, Бойко може само да сънува. И метрото дето Баце толкова се тупа в гърдите го направи Софиянски. Той възобнови проекта, той направи първия етап на първия лъч и беше на практика договорил финансирането и изпълнението на втория етап , а Баце ходеше да ги глобява че цапат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 28
krasi_mir_g
преди 9 години
Ами неговото - на Боко се вижда дори по магистралите, а щом някой не вижда , какво окрадоха коалицията, то явно той още е с розови очила и пълна гуша. Но всяко лапане има край и отрезвяване. Да не забравяме и кой е първата политическа сила в страната, макар и за сега в опозиция. Явно простите все пак намаляват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 14
misanthrope
преди 9 години
Даааам. А вчера като писах тук че Бойковизмите почнаха, а още даже не е спечелил, ми обясняваха че статията била за Искров а не да съм се бил правел на умен.Бойко е човек, който няма позиция, не знае какво иска, върти се, хвърля някакви изказвания, после се отмята.. играе го мъжкар а се държи като **цензурирано**
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 10
SSIW
преди 9 години
Малийййй , ... а аз си мислих, че съм видял всичко, на каквото е способен този човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още