IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Играта на Лондон

Великобритания иска достъп до всички блага на ЕС, без да предоставя нищо в замяна

14:56 | 30.06.16 г. 20
Автор - снимка
Създател
Играта на Лондон

След референдума за излизане на Великобритания от Европейския съюз през миналата седмица сега се очертават тежки преговори между Лондон и Брюксел. Първите изказвания показват ясно едно – британците искат една „по-добра сделка“ с ЕС. Иначе казано – те биха предпочели да се насладят на всички предимства на ЕС, без да предоставят нещо в замяна.

С тази отправна точка обаче без съмнение Брюксел и Лондон са изправени пред сложни преговори за развода си. Миграцията ще бъде най-спорният момент. С приятните аспекти на ЕС - свободния обмен на стоки, услуги и капитали, Лондон няма никакви проблеми. Но притеснението от инфилтрацията, от отчуждението тласна британците към Brexit. Ето защо сега те призовават за изключения от правилата за имиграцията.

Британският министър на здравеопазването и възможен наследник на премиера Дейвид Камерън Джеръми Хънт вече е намерил наименование за тази нагласа. В материал за британския Telegraph той мечтае за опцията „Норвегия Плюс" - за "по-добра сделка" със специални права за Великобритания. И според Хънт въпросът касае най-вече областта на имиграцията. „ЕС е изложен на риск от колапс, ако не промени правилата си за свободно движение", пише министърът на здравеопазването в материала. 

„Така че нашият план трябва да бъде да ги убедим да се реформират, за да се създаде пространство за опцията „Норвегия Плюс“ за нас. Пълен достъп до единния пазар, съчетан с разумен компромис за свободното движение". Това е кодовото име за една много проста формула: британците да могат да продължат да изнасят своите стоки към Европа. Но поляците, моля, да не идват насам.

Норвегия е считана за пример, тъй като страната взима участие във вътрешния пазар, но в някои области си подсигури изключения. Така например тя сама определя своята политика в сферата на рибарството и земеделието. Въпреки това обаче страната приема свободното движение на стоки, капитал и хора. И плаща сериозни суми в бюджета на ЕС - на глава от населението между другото почти същата, каквато плаща и Великобритания. Но това привържениците на Brexit почти не споменават.

Заради това е съмнително дали ситуацията ще се приеме по този начин. И дали с този модел Великобритания наистина ще спечели по-голяма независимост. Защото Лондон ще трябва повече или по-малко да се съгласи на всички промени в правилата за вътрешния пазар, или ще рискува да загуби достъпа до пазара. Такъв е случаят с Норвегия и Швейцария, които не са част от ЕС, но са част от общия пазар - трябва да преглътнат по принцип онова, което Брюксел им постави като условия.

Норвегия автоматично приема правилата на Брюксел, докато Швейцария с много усилия договори споразумения в засегнатите браншове. Ето защо от гледна точка на Брюксел Brexit ще отслаби значително позициите на Великобритания - Лондон ще плаща също почти толкова, колкото досега, ще трябва да продължава да прилага всички правила на ЕС, но няма да има глас при промяната им.

Хънт и привържениците на Brexit си правят друга сметка. Те очакват, че Брюксел ще третира британците по различен от Норвегия и Швейцария начин. „Ако искат да се сложи край на ситуацията по приятелски и бърз начин, което е от техен и наш интерес, ще има сделка от типа „Норвегия Плюс“, пише Хънт в Telegraph.

Има известна възможност това да се случи. В края на краищата Норвегия и Швейцария не са толкова важни, колкото е Великобритания - петата по големина икономика в света. Ето защо надеждата на лагера е, че заради това Обединеното кралство като „тежка категория“ може да получи въпросния „Плюс".

Това вече се случи веднъж. През осемдесетте години тогавашният премиер Маргарет Тачър успя да издейства т. нар. „британска отстъпка“ за Лондон. Оттогава обединеното кралство плаща в европейския бюджет по-ниски суми от други страни. Но по отношение на фундаменталния въпрос за членството в  ЕС нещата вероятно са различни.

Защото ако ЕС иска да предотврати заразата с треската Brexit към други страни, той трябва да накаже Великобритания. Ангела Меркел вече се изказа в това направление. И френският президент Франсоа Оланд се опълчва срещу привилегировано отношение за Англия. По думите му е изключено Великобритания да се възползва от свободното движение на стоки, услуги и капитал, но да ограничава хората. „Или четирите права, или нито едното“.

Така че изглежда, че преди Лондон да подаде официално документите си за раздяла, ще мине доста време.

Всичко по темата четете тук! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 11 rate down comment 16
michaelis12
преди 7 години
но не е като да запали тира в Испания и да спре на борсата в Швеция без никакъв граничен контрол по пътя. -----------------------------------------------------------------------------------------верно не е щото в тоя Тир вътре има 150 талибана които после почват да получават помощи и социален статус по-висок от самите шведи. Това беше и причината Англичаните да си бият камшика, за да няма такива Тирове повече у тях .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 2
hellwitch
преди 7 години
Имаш ли идея какво коства да търгуваш в ЕС в сравнение със САЩ и Китай?Най малкото има допълнителни мита за търговията извън съюза. Допълнително още купища административни, регулаторни спънки, застраховки и прочие. Не, че не се преодоляват, но не е като да запали тира в Испания и да спре на борсата в Швеция без никакъв граничен контрол по пътя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 14
deant
преди 7 години
Норвегия е считана за пример, тъй като страната взима участие във вътрешния пазар, но в някои области си подсигури изключения. Така например тя сама определя своята политика в сферата на рибарството и земеделието. Въпреки това обаче страната приема свободното движение на стоки, капитал и хора. И плаща сериозни суми в бюджета на ЕС - на глава от населението между другото почти същата, каквато плаща и Великобритания.---Да попитам САЩ и Китай какви вноски плащат на ЕС за да имат достъп до ЕС. Аз все си мисля, че масово се внасят стоки от Китай и без Китай да е в ЕС. Същото е и обратното. Всички изнасят към Китай ... Тей, че тея регулации да ги изпълнява Норвегия, след като неможе да си уреди добри условия, а позволява на ЕС да я клати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 6
ledosvetlenie
преди 7 години
Бойчо колко време ти трябва за да ти светне че всъщност УК няма да напусне.Кое е това првителство и кой е тоя премиер дето ще подаде документите?????Днеска и Борис де Енимъл се изнизал като бит пeдал от надпреварата за премиер - Нито един от останалите кандидати на торите няма да подаде заявление за напусканеЛиберастите и да печелят извънредни избори няма да го направятФараж никога няма да стане премиерТа обясни ни кой точно ще подаде заявлението
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 4
MZ/X
преди 7 години
"Това е кодовото име за една много проста формула: британците да могат да продължат да изнасят своите стоки към Европа. Но поляците, моля, да не идват насам."--------------------------------------------------------------------------------------Харесвалини или не, на западняците източно европейците са най-големият проблем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 27
0pk
преди 7 години
Браво обаче на ингилизите - винаги първи :DОт друга стрна, казват - плъховете напускали кораба първи. Когато тръгне да потъва се има впредвид. Аналогията всеки сам да си я направи. :]Спомням си преди време, как се писаха тука статии, че англичаните заплашват да си ходят и ние дружно ги гонехме и с трепет очаквахме този момент. Е, дочакахме го, някои шортаджии даже се похвалиха :DУбягна ми момента - защо ЕС трябва да наказва Англия, че си е отишла - мислех че сме в демократичен съюз, където всеки е свободен да си тръгн когато пожелае, а не в някаква междудържавна аналогия на Коза ностра, от където се излиза само в чувал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 46 rate down comment 5
melon
преди 7 години
Островитяните да си гледат работата! По-бързо да напускат заведението!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още