IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли "хеликоптерно" бъдеще пред централните банки?

На фона на разочароващ икономически растеж и слаба инфлация, постепенно се възражда идеята на нобеловия лауреат Милтън Фрийдман за т.нар. „хеликоптерни пари“

11:15 | 05.09.16 г. 17
Автор - снимка
Създател
<p>
	Радина Колева. <em>Снимка:&nbsp;Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Радина Колева. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Исторически ниските лихвени проценти в редица развити икономики така и не успяха да насърчат желания растеж вече близо 10 години след глобалната финансова криза. Някога немислими, отрицателните депозитни лихви са реалност в Европа и Япония, но има сериозни съмнения към тяхната ефективност.

На фона на разочароващ икономически растеж и слаба инфлация, постепенно се възражда идеята на нобеловия лауреат Милтън Фрийдман за т.нар. „хеликоптерни пари“. Доколко това е изблик на отчаяние или на вдъхновение, какъв е потенциалът на хеликоптерните пари да постигнат това, което облекчената парична политика не успя, и какви опасности крие неизпробваната досега мярка - мненията са полюсни и по всичко личи, че полемиката ще се задълбочава.

В десетата лекция от летния онлайн курс на Investor.bg по повод 15-тата годишнина на сайта международният редактор Радина Колева проследява развитието на идеята за хеликоптерните пари от зараждането й през 60-те години до разгорещените дискусии около нея, които се провеждат днес, както и аргументите за и против.

И макар че повечето централни банкери по света засега категорично отхвърлят евентуално въвеждане на хеликоптерните пари, историята през последните години показа, че мерки, които са съществували само в учебниците, могат да станат реалност, ако необичайните икономически обстоятелства се задържат достатъчно дълго.

Подробности може да видите във видеолекцията:

В предишната видеолекция пазарният анализатор и водещ в Bloomberg TV Bulgaria Велко Каменов коментира темата "Логиката зад нелогичните решения". Лекцията му гледайте тук >>>

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 2
I
преди 7 години
Икономиката и продуктите в новата Ера не са само реални, но и виртуални... Софтуер, Приложения, Виртуална реалност, Облачни услуги, Интернет магазини и приложения, музика, стрийминг аудио и видео услуги. Интернет е седмия континет - Новата Америка на свободните Хора..На виртуалните пари обезпечени със злато....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
Ruddy
преди 7 години
Извинявай,обаче ми е твърде наивно твоето изказване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
satoshi
преди 7 години
Ако този месец си произвел 100 болта и си ги продал, за да имаш ръст на производството си е достатъчно следващия месец да произведеш 1 болт и да го продадеш за 100лв и 1 ст. Не се притеснявай, никой дори не си мисли да произвежда още храта за да се хвърля още повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
satoshi
преди 7 години
Икономиката си расте винаги в глобален мащаб. Тя не расте само количественно а и качественно , но в пари винаги си расте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
Ruddy
преди 7 години
Знаят,естествено и то даже,прекрасно го знаят,обаче явно не подозираш,щом питаш,колко сме безсилни пред лакомията абсолютно всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
"Не разбрахте ли, че няма "безкраен растеж"..."Световните лидери явно имат рецепта и за това .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 6
SS-23
преди 7 години
Ако по официална статистика, към момента 25-30% от храната се изхвърля, "хеликоптерните" *** какво искат - да се изхвърля 50% от храната ли?!? Това е безумие, разхищение и прахосничество на ресурси и суровини! В шише с обем 1 литър, може да влезе само ... 1 литър течност ... и нито капка повече! Защо някой предполага, че под налягане може да напъха литър и половина? Е сигурно може ... като се пръсне шишето на парчета...При положение, че "банките са пълни с пари" (по думите на самите баМки) и никой не харчи, защо някой "уЧен нобелов милионер" решил да предложи "още от същото". Абе *** ли сте бе, че не ви е ясно, че докато не освободите хората от дълговете, докато не им махнете чатала от врата - нищо няма да се промени ... абсолютно нищо няма да помръдне!Не разбрахте ли, че няма "безкраен растеж", не разбрахте ли, че всеки обем има "крайна вместимост" ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още