IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се ръст на инвестициите в бизнес имоти в България през 2014 г.

Местните играчи ще се насочат към свръхзадлъжнели проекти, предприемачите ще търсят повече земя, тръгват и нови жилищни и логистични проекти

14:58 | 18.12.13 г.
Очаква се ръст на инвестициите в бизнес имоти в България през 2014 г.

През 2014 г. възстановяването на пазарите на бизнес недвижими имоти ще се ускори и ще бъде придружено от по-силен интерес към инвестиционните сделки, прогнозира консултантската фирма Forton, партньор за България и Македония на международната компания Cushman & Wakefield.

„През 2013 г. наблюдавахме подобрение в повечето пазарни сегменти: по-висока заетост на качествените офис сгради при стабилни наеми, експанзия на международните търговски вериги и продължаващи инвестиции в производства. Това са обективни причини да очакваме по-силен интерес към инвестиционните сделки през следващата година“, казва Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton.

„От една страна, на пазара има все по-голям избор от висококачествени активи, които са подходящи за международни инвеститори. Не е изключено да видим първите подобни сделки с офис сгради от дълго време. От друга, през 2014 г. очаквам тенденциите при инвестициите от миналата година да бъдат продължени и да видим повече примери за сделки, продиктувани от свръхзадлъжнялост на проектите или на техните инвеститори. Българските купувачи ще останат активни в подобни случаи, особено в сектора на търговските площи“, допълва Лашова.

Поради това се очаква засилено търсене на услуги по управление на имоти. „И кредиторите, които влизат във владение на проблемни имоти, и новите инвеститори са наясно, че само професионалното управление може да запази и евентуално повиши стойността на активите. Тъй като за банките това не е основен предмет на дейност, те търсят компании за управление, които познават пазара и имат необходимия опит“, казва Мая Балтаджиева, мениджър „Управление на имоти“ във Forton.

Експертите очакват активизиране и на строителството. Във втората половина на 2013 г. тенденцията за намаляване на новото строителство на офис сгради в София беше прекъсната от два нови проекта.

„Очакваме и стартирането на първите логистични проекти, предназначени за свободния наемен пазар, тоест обръщане на настоящата тенденция строителството да бъде или изключително за собствено ползване, или за предварително определен наемател“, казва Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални площи“ във Forton.

Гюрджиев допълва: „Друг сектор, към който интересът на инвеститорите нараства, е жилищното строителство. В резултат броят сделки с терени ще се увеличи през 2014 г. Строителните предприемачи активно търсят урегулирани имоти в традиционни жилищни квартали, за да се възползват от стабилизацията на жилищния пазар“.

От компанията обръщат внимание, че прогнозата се характеризира с определена степен на несигурност. Тя е предизвикана от рисковете от промяна на местната политическа обстановка, които биха обезкуражили потреблението и инвестициите, или по-бавно от очакваното възстановяването на европейската икономика, което би повлияло негативно на износа.

Последна актуализация: 21:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още