IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отворените фондове за имоти след Brexit: Има ли правилна стратегия?

Само времето ще покаже дали решението за спиране на търговията и продажба на активи е било правилно

10:53 | 16.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Референдумът във Великобритания за напускане на Европейския съюз (ЕС) предизвика трусове на капиталовите пазари. Още по-бурна беше реакцията на пазара на имоти. Британските фондове за инвестиции в имоти от отворен тип не издържаха на натиска и някои мениджъри решиха да “замразят” обратните изкупувания, пише Wall Street Journal.

Повечето от тях поддържат ограниченията за търговията вече трети месец. Така възниква въпросът кои от тях са били по-добре подготвени за евентуален шок на пазарите през следващите месеци.

Standard Life Investments Ltd. например, който управлява активи за 2,5 млрд. долара, частично спря търговията, за да не се налага да продава спешно имоти с отстъпка.

По-различен подход възприе Aberdeen Asset Management PLC за фонда с активи на стойност 3,6 млрд. долара. Aberdeen възобнови търговията само месец след като я спря, като си даде време да създаде нови процедури за ценообразуване на обратно изкупените дялове.

Компанията освен това продаде и някои активи, сред които офис сграда на ул. "Оксфорд" в Лондон. Купувач е държавният инвестиционен фонд на Норвегия, а цената на сделката е 124 млн. паунда. Със средствата компанията удовлетворява претенциите на инвеститори в отворения фонд за имоти.

Според експерти във Великобритания действат десетина фонда за инвестиции в имоти от отворен тип. Около половината от тях са спрели търговията, а за останалите няма конкретни данни.

Решенията на фондовете да спрат обратните изкупувания предизвика вълна от коментари след вота за напускане на ЕС заради очакваното негативно въздействие върху сектора на имотите след референдума. Ако фирмите на Острова започнат да прехвърлят операции към континентална Европа, търсенето на жилища, офиси и търговски площи в страната ще се забави.

Различните стратегии на отворените фондове за справяне със ситуацията се превърнаха и в поводи за гордост, пише изданието. Говорител на един от мениджърите на отворен фонд за инвестиции в имоти - Legal & General Group PLC, коментира, че неговата компания е една от малкото, които не са спрели обратните изкупувания, тъй като резултатите от референдума не са принудили фонда да продава имоти, за да набере ликвидност.

Експерти коментират, че трябва да мине време, за да се определи коя стратегия е била най-добрият избор. Ако действително Brexit не окаже съществен натиск върху цените на имотите, решението да не се продават активи в момента би изглеждало по-доброто. Ако обаче се случи обратното – цените продължат да падат, продажбата на активи сега ще изглежда правилният избор.

Отговорът на индустрията със сигурност ще бъде проверяван от регулаторите и това ще доведе и до нови регулации и разпоредби – точно както се случи и при световната криза от 2008 г.

Фондовете от отворен тип са популярни сред дребните инвеститори, защото предлагат добрата възвръщаемост от инвестициите в имоти без волатилността на търговията с акции на публични компании от сектора на имотите. Цените на дяловете фондовете изчисляват всеки месец на базата на стойността на имотите, които притежават.

През последните 10 години тези фондове се представят доста по-добре в сравнение с акциите. По-добрата им възвръщаемост експерти обясняват с ниската задлъжнялост и по-ниските такси.

Остава обаче един съществен недостатък на тези фондове – ниската ликвидност. Той е особено видим във времена на криза. Така ако се стигне до масиран отлив на инвеститори, увеличаването на кеша като предпазна мярка никога не е достатъчно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още