IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силен старт за пазара на имоти в началото на годината

Жилищният сектор в столицата набира скорост много по-бързо заради по-стабилната икономика, ниската безработица и по-добрите перспективи

14:07 | 07.04.15 г. 28
Силен старт за пазара на имоти в началото на годината

Пазарът на жилищни имоти започва силно 2015 г. - с ръст на сделките и ипотеките на годишна база, макар и периодът януари – март традиционно да изостава спрямо октомври – декември на предходната година. Очакванията на водещите консултантски компании са тенденцията да се задържи до края на годината, а пазарът на жилища трайно да тръгне нагоре.

Много ясно е видима обаче разликата между пазарите в София-град и останалата част на страната. Жилищният сектор в столицата набира скорост много по-бързо заради по-стабилната икономика, ниската безработица и по-добрите перспективи пред жителите на града – фактори, които обричат на застой и трайно обезлюдяване цели региони на страната.

Градските пазари и особено този в София се развиват много добре, коментира за Investor.bg Полина Стойкова от агенцията за имоти Bulgarian Properties. Освен това българските купувачи са доста активни и в ски курортите и оглеждат възможности и за покупка в морските курорти, а и в чужбина, посочва тя.

Основният интерес е насочен към София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и донякъде – Велико Търново, според Стойкова. “Това са най-динамичните пазари и с излизането им от кризата и възстановяването им разликите между тях и останалите градове стават все по-големи. Това е така не само в България - виждаме, че и в развити европейски страни и имотни пазари се наблюдава същата тенденция - водещи са столиците, а на второ място са няколко големи регионални центрове“, казва тя.

От “Адрес Недвижими имоти” отчитат ръст в броя на запитванията за първото тримесечие от тази година в сравнение с предходната от около 40%. Все по-рядко причината за продаване на имот е нужда от парични средства, което свидетелства за възстановяване от кризата. За сметка на това има сериозен ръст в покупките за инвестиция - от 4-5% до около 15% в момента, сочат данните на компанията.

Сред по-активните пазари от “Адрес” нареждат и Благоевград и Плевен, освен най-големите градове в средата.

Компанията отчита също, че по-младите купувачи обикновено започват с търсене на ново строителство, но вследствие на недостиг на финансови средства се насочват към панелни сгради в райони близки до тези, в които са живели до момента под наем. По-улегналите семейства с по-сигурни доходи се местят в нови сгради тип тухла в същия район, а по-възрастните – в нови, големи имоти и по-престижни райони.

Търсенето на тристайни апартаменти вече изпреварва това на двустайните, намаляват и сделките с имоти в по-ниския ценови сегмент (до 30 хил. и до 50 хил. евро) са сметка на ценовия сегмент до 70 хил. и 100 хил. евро.

Повече сделки, повече ипотеки

През първото тримесечие на годината сделките са с над 9 на сто повече спрямо първото тримесечие на миналата година, показват данните на Агенцията по вписванията. Статистиката не дефинира сделките по тип имоти, а ги обобщава, но данните за сделките в областните градове, където преобладават покупко-продажбите на жилища, също са красноречиви – ръстът достига над 15 на сто на годишна база.

София отново се откроява като водещият пазар на имоти в страната с впечатляващ годишен ръст на сделките от 31%. Столицата се очертава и като водещият ипотечен пазар на страната на фона на по-сигурните и високи доходи, като изтеглените ипотеки през първото тримесечие са се увеличили с 47 на сто спрямо първите три месеца на предходната година.

За периода януари – март тази година са сключени общо 44 330 сделки с имоти в цялата страна спрямо 40 581 по същото време миналата година и 65 133 за последните три месеца на миналата година. Това е с 9,23% повече на годишна база, но с 31,9% по-малко спрямо най-активното последно тримесечие на предходната година.

В областните градове (без София) са били сключени почти 25 800 сделки през първите три месеца на годината спрямо 22 501 за същия период на миналата година и над 36 хил. за последното тримесечие на 2014 г. Това е с 15,3% повече на годишна база и с 28,5% по-малко спрямо предходното тримесечие.

Последна актуализация: 07:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

28
rate up comment 0 rate down comment 3
1111@
преди 9 години
Разбрал си ме правилно....Имотния пазар в България е елементарен,но за умни хора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 4
OPASEN
преди 9 години
Елементарно изказване - без коментар... :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 4
OPASEN
преди 9 години
Елементарно изказване - без коментар... :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 4
1111@
преди 9 години
Ами като ви е висока цената за покупки,защо не продавате бе,пичове ?!?!? Много вода ще изтече докато *** се научи кога се купува и кога се продава...Оня слогън ,,Времето е наше,, от 90-те повечето хора само си го тананикат,а хората които го приеха буквално, 20 год. купуват и продават...ФАКТ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 4
OPASEN
преди 9 години
Този сценарий не е невъзможен, но за мен е малко вероятен.Цената се движи от търсенето и предлагането!1. Предлагането - вече не е чак толкова голямо, защото сме далеч от бума на публичните продани, т.е. цената е за нагоре2. Търсенето - когато лихвите паднат ще се увеличи търсенето, т.е. цената е за нагореИ търсенето и предлагането предвещава цената да е нагоре !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 1
mitkopom
преди 9 години
Ако изчакат още малко меже да вземат имот на ниска цена с лихва като на европейците от 2-3%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 5
OPASEN
преди 9 години
studioX,както знаеш аз моето вече съм си го организирал - купил съм няколко имота и вече печеля от тях. Както ти казах и миналия месец, за 1 ден дадох имот за супер наем и продължавам да печеля, въпреки че това явно те дразни :-))Кой друг ти дава доходност 7-8-9 % ...Не съм тук, за да вдигам ценатана имотите, защото това определено не зависи от коментарите ми в интернет и ако си мислиш, че пишещ тук може да го направи, то ти трябва спешно ... икономическо образование :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 11 rate down comment 5
van05
преди 9 години
Пунди перушИнест ,дигаш ли дигаш имотятата бря.Душевен орагъзЪм имаш ли ?Цурвуле брокерски.!!!СмЕх в залата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 9
skeptika
преди 9 години
Студио ЪХЪ ,сам се питаш.......и сам си отговаряш ;)........това вече е втората фаза....напредваш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 13 rate down comment 3
studioaa
преди 9 години
Явно идва края на бизнеса с наеми на маломерни апартаменти за студенти... Може би засегнах интереса ти, но действителността е сурова нали знаеш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още