IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силен старт за пазара на имоти в началото на годината

Жилищният сектор в столицата набира скорост много по-бързо заради по-стабилната икономика, ниската безработица и по-добрите перспективи

14:07 | 07.04.15 г. 28
Силен старт за пазара на имоти в началото на годината

Пазарът на жилищни имоти започва силно 2015 г. - с ръст на сделките и ипотеките на годишна база, макар и периодът януари – март традиционно да изостава спрямо октомври – декември на предходната година. Очакванията на водещите консултантски компании са тенденцията да се задържи до края на годината, а пазарът на жилища трайно да тръгне нагоре.

Много ясно е видима обаче разликата между пазарите в София-град и останалата част на страната. Жилищният сектор в столицата набира скорост много по-бързо заради по-стабилната икономика, ниската безработица и по-добрите перспективи пред жителите на града – фактори, които обричат на застой и трайно обезлюдяване цели региони на страната.

Градските пазари и особено този в София се развиват много добре, коментира за Investor.bg Полина Стойкова от агенцията за имоти Bulgarian Properties. Освен това българските купувачи са доста активни и в ски курортите и оглеждат възможности и за покупка в морските курорти, а и в чужбина, посочва тя.

Основният интерес е насочен към София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и донякъде – Велико Търново, според Стойкова. “Това са най-динамичните пазари и с излизането им от кризата и възстановяването им разликите между тях и останалите градове стават все по-големи. Това е така не само в България - виждаме, че и в развити европейски страни и имотни пазари се наблюдава същата тенденция - водещи са столиците, а на второ място са няколко големи регионални центрове“, казва тя.

От “Адрес Недвижими имоти” отчитат ръст в броя на запитванията за първото тримесечие от тази година в сравнение с предходната от около 40%. Все по-рядко причината за продаване на имот е нужда от парични средства, което свидетелства за възстановяване от кризата. За сметка на това има сериозен ръст в покупките за инвестиция - от 4-5% до около 15% в момента, сочат данните на компанията.

Сред по-активните пазари от “Адрес” нареждат и Благоевград и Плевен, освен най-големите градове в средата.

Компанията отчита също, че по-младите купувачи обикновено започват с търсене на ново строителство, но вследствие на недостиг на финансови средства се насочват към панелни сгради в райони близки до тези, в които са живели до момента под наем. По-улегналите семейства с по-сигурни доходи се местят в нови сгради тип тухла в същия район, а по-възрастните – в нови, големи имоти и по-престижни райони.

Търсенето на тристайни апартаменти вече изпреварва това на двустайните, намаляват и сделките с имоти в по-ниския ценови сегмент (до 30 хил. и до 50 хил. евро) са сметка на ценовия сегмент до 70 хил. и 100 хил. евро.

Повече сделки, повече ипотеки

През първото тримесечие на годината сделките са с над 9 на сто повече спрямо първото тримесечие на миналата година, показват данните на Агенцията по вписванията. Статистиката не дефинира сделките по тип имоти, а ги обобщава, но данните за сделките в областните градове, където преобладават покупко-продажбите на жилища, също са красноречиви – ръстът достига над 15 на сто на годишна база.

София отново се откроява като водещият пазар на имоти в страната с впечатляващ годишен ръст на сделките от 31%. Столицата се очертава и като водещият ипотечен пазар на страната на фона на по-сигурните и високи доходи, като изтеглените ипотеки през първото тримесечие са се увеличили с 47 на сто спрямо първите три месеца на предходната година.

За периода януари – март тази година са сключени общо 44 330 сделки с имоти в цялата страна спрямо 40 581 по същото време миналата година и 65 133 за последните три месеца на миналата година. Това е с 9,23% повече на годишна база, но с 31,9% по-малко спрямо най-активното последно тримесечие на предходната година.

В областните градове (без София) са били сключени почти 25 800 сделки през първите три месеца на годината спрямо 22 501 за същия период на миналата година и над 36 хил. за последното тримесечие на 2014 г. Това е с 15,3% повече на годишна база и с 28,5% по-малко спрямо предходното тримесечие.

Последна актуализация: 07:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 16
OPASEN
преди 9 години
Много ме кефи през месец да чета вицове по форумите :-)))На Studioaa ( или по-скоро StudioX ) ще кажа, че когато правилно анализира показателите, определящи пазара на имотите, ще е вече късно - предполагам ще е по времето на следващия имотен балон, след около 12-14 години :-)))michaelis, ти май не си стъпвал в Банка от 2012 година - в момента лихвите са твърдо под 6%, а таксите са наполовина!! Ама какво ли ти пиша - то е явно, че за да напишеш това, то не си в час и просто си седнал да си начешеш пръстетата :-))В този ми коментар ще се опитам да накарам хората с пари да се замислят, защото за тези, които нямат пари, времето за пазар може и да е сега, може и да е догодина - няма значение...За хората с готови пари - купувайте сега, не чакайте, защото от една страна парите Ви не носят печалба (за справка виж депозитите в банките), а от друга страна до края на 2015 ипо-лихвите ще паднат до около 4,5 %, а това означава покачване на цените на жилищата, т.е. двойни загуби за Вас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 5
Буда Гоцев
преди 9 години
А ти явно си от единия процент раздухвачи с пет лева в джоба ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 6
rover
преди 9 години
Никой няма да закъса с кредитите, защото Мая Манолова всеки момент ще докара работите дотам, че никой нищо няма да връща. Защото във връщането на пари няма социален елемент, парите са взети от тези които нямат. А са ги дали тези, които имат. Ерго - нищо не трябва и няма да се връща. С една дума - социализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 31 rate down comment 5
mick
преди 9 години
Взимайте кредити, колкото се може по-голем .. че догодина като вдигнат EUROBOR-a.. да започне едно вайкане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 43 rate down comment 12
michaelis
преди 9 години
В държава където няма грам сигурност за каквото и да било, Май кака ти Миглена ги пише от Сингапур тея раоти remote :)) И много ми е интересно, като всичко гледа да се изнесе от държавата, как така всеки път се покачват тея цени, кой купува .... :)) май никой и гледат да си върнат цените от преди 2007 тея брокери и строителни фирми, които са на загуба, ама явно в България не познават парите ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 49 rate down comment 14
michaelis
преди 9 години
Жилищният сектор в столицата набира скорост много по-бързо заради по-стабилната икономика, ниската безработица и по-добрите перспективи------------------------------------------------------------------------------тва требе да е некой виц :)) Нищо, който е гламав да си купува жилища със заплата 1000 лв. (първо ако е такава заплатата) и после да изтегли 30 год. заем на лихва със супер отстъпка само за 8% жилищен кредит ....... и ше му треат 5 живота да си го плати тва :))) И много скоро Българията ше закъса с тея дългове и тогава ше ядат тоягата те тояно тея ***, които са сглупили да вземат кредит за 200 000лв. за жилище, където реалната цена тряя да му е 70 000лв. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 7
studioaa
преди 9 години
Така е, останалите 10% ще изпият една студена вода за пореден път...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 21
skeptika
преди 9 години
какво да се коментира..то всичко се изясни...за разумните - след 2011за умните - миналата година........сега се "изяснява" на останалите 90 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още