IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановява ли се пазарът на труда

Може да се очаква продължаващо намаляване на безработицата и ръст на заетостта и през 2015 г., пише в анализ Зорница Славова от ИПИ

09:14 | 17.01.15 г. 8
Възстановява ли се пазарът на труда

Пазарът на труда се раздвижва с възстановяването на бизнеса и икономиката и въпреки държавата, която продължава да спъва заетостта чрез изкуствено увеличаване на минималната работна заплата и минималните осигурителни доходи. Това пише в свой анализ Зорница Славова от Института за пазарна икономика по повод на представените тази седмица от Агенцията по заетостта (АЗ) последните данни, които показват, че за първи път от години безработица в края на годината намалява.

Обикновено през последните месеци на всяка година безработицата е по-висока заради приключването на лятната сезонна заетост. Сега, обаче, наблюдаваното още от началото на 2014 г. стабилно възстановяване на пазара на труда се запазва и безработицата продължава да намалява и през декември – безработните в бюрата по труда са с около 50 хиляди по-малко в сравнение с началото на годината, отчете АЗ.

Според икономиста в крайна сметка новините са добри и може да се очаква продължаващо намаляване на безработицата и ръст на заетостта и през 2015 година, а правителството може да съдейства при този процес не чрез субсидирана заетост и административно увеличаване на разходите за труд, а чрез облекчаване на бизнес средата.

Славова посочва в анализа си, че данните на АЗ страдат от някои недостатъци като това, че включват част от заетите в сивата икономика, докато не включват дълготрайно безработните, които вече не са записани в бюрата по труда.

Данните на НСИ за пазара на труда се получават на база на анкети сред представителна извадка и съответно също не са напълно меродавни, все пак показват по-пълно картината на безработицата, допълва анализаторът. Според тях преди кризата (в периода 2006-2008 г.) безработицата стремглаво намалява и през последното тримесечие, така че новината за по-ниска безработица в бюрата по труда в края на годината вероятно е поредният сигнал за по-убедителното възстановяване на пазара на труда.

Прави впечатление, че възстановяването на пазара на труда е съсредоточено предимно в групата на младите хора, сочи наблюдението. Данните на Агенцията по заетостта показват, че през декември 2014 г. безработните в групата на младежите до 29 години (общо 59 хиляди) са намалели с 2,7% спрямо ноември 2014 г. и с 25% спрямо декември 2013 г., докато в групата на хората над 50 г., която е повече от два пъти по-голяма (135 хиляди човека), безработните са намалели с едва 0,5% спрямо ноември 2014 г. и с 4,9% спрямо декември 2013 година. 

АЗ изтъква, че „тези резултати са постигнати въпреки силно ограничените средства за субсидирана заетост”, което още веднъж показва, че заетостта се създава от реалния сектор, а не от субсидираните програми, които подхранват единствено харченето на огромни публични средства за краткосрочна заетост и на практика не водят до повишаване на заетостта (анализирали сме ефектите тук). В съобщението на Агенцията се споменава и че „единственият друг подобен случай е през декември 2002 г., когато през последните три месеца на годината пилотно е реализирана Националната програма „От социални помощи към осигуряване на заетост”.

Нормално е Агенцията да хвали програмите си,  но всъщност стартът на програмата е пълен провал, коментира Славова. От една страна, одитните доклади на Сметната палата (СП) показват невъзможност за започване на програмата и неусвояване на близо 2/3 от средствата поради липса на достатъчно опит, разписани процедури и екипи за подкрепа при старта на програмата през първите месеци. От друга, СП отчита изключително нисък ефект върху трайната заетост през следващите няколко години – едва 0,27 на сто от общия брой включени лица (300 669 души) са намерили постоянна трудова заетост след програмата.

Последните изнесени данни от АЗ ясно показват, че и през последните години политиките са насочените към неподходящите хора по неподходящия начин. Мерките не спомагат за намаляването на безработицата сред уязвимите групи.

Последният доклад на Министерството на труда за ефектите на активната политика да пазара на труда показва, че най-голям успех при намирането на работа след програма за заетост имат младежите с висше образование, което навежда на мисълта, че заетостта при тях не е основният проблем, а работодателите просто се възползват от програмата, за да спестят разходи, когато решат да наемат нов човек на работа. В същото време участниците от уязвимите групи (дълготрайно безработни, хора с увреждания, младежи от социални заведения), преминали през най-големите програми, не успяват да се реализират след субсидираната заетост и отново остават безработни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
nesduhan_trader
преди 9 години
Разгледах данните на Сб и ЦРУ. Впечатление прави разминаването на по отношение броя на населението и РС. Например според ЦРУ населението ни е 6.9 млн, а РС 2.55 млн, докато според НСИ само броя на заетите е 2.9 млн. Това разминаване не е попречило да бъдат цитирани индексите едно към едно, както НСИ ги е изчислил. Липсва задълбочен анализ за пазара ни на труд. Информацията не е осъвременена, освен споменатите числа. Ако намерите материал от достоверен чужд източник, който си е направил труда да анализира подробно проблема, моля пуснете един линк, за да се запознаем с него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
nesduhan_trader
преди 9 години
Реших да стъпя на данните от НСИ, защото дори според тях не им излиза сметката. Така че, "твърдението" е на НСИ, не мое. Няма място да фиксираме всички индикатори, които следва да се вземат предвид. . Колкото до числото на НСИ, което конкретно оспорвате, можеше да сетите че в него влизат и непълнолетните лица на 15 и повече години. Съмнението ви относно хората с ТЕЛК е свързано със само един от начините да се изкривят данните за безработицата. Важно перо е, без съмнение. Както и да го погледнем, основният извод остава, а той е, че безработицата е много над фиксираният процент. Още доста фактори могат да се вземат предвид, но те само ще влошат още повече картинката. Например ако вземем предвид какъв % от заетите са част от бюрокрацията, или по някакъв друг начин лежат на бюджета. И т.н. Всичко хубаво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
studioaa
преди 9 години
Например коефициентите на заетостта. В България са заети 2,9 млн души, РС е 3.45 млн, Т.е. официално 75% от РС и ок. 46% от населението. "Безработни" са 10% от РС, 15 % не са "безработни", Нито едно от тези числа не отговаря на истината, която е:Например коефициентите на заетостта. В България са заети 2,5 млн души, РС е 2.9 млн (според СБ, много по-надежден източник от НСИ) заети реално са 35% от населението, пенсионерите за 2.3 милиона или 30% от населението, неработоспособните са 300 хил, повечето инвалиди с фалшиви документи за ТЕЛК от малцинствата. В България няма как посмъртно да има 3.6 млн. работоспособни хора както твърдиш защото като сумираш 3.6 млн работоспособни + 2.3 млн. пенсионери + 300 хил. инвалиди + 1.4 милиона непълнолетни ще излезе, че у нас живеят около 300 хил. повече от преброяването през 2011, а сега още по-малко от тогава и вероятно сме под 7 милиона реално или 6.9 млн според СБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Vesko94
преди 9 години
По повод на статията - човек да се смее ли, да плаче ли? Не мога да повярвам, че за глупости като тези в статията, се дават пари. Пазарът се възстановявал, да, ама не! Както и в долните коментари, всички обективни в тази страна знаят, че безработицата леко спада само заради по-малкото хора на трудовия пазар и емиграцията. Но не и заради създаването на повече работни места. Подобни структури като ИПИ и производните му, задължително да попадат под регулацията на държавата, защото сега никой не знае от къде идва тяхното финансиране. Поне мнозинството българи не знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
" и въпреки държавата, която продължава да спъва заетостта чрез изкуствено увеличаване на минималната работна заплата и минималните осигурителни доходи."E...!!???? Преди не много време коментирахме тук евентуалния резултат от увеличаването на мин.раб.заплата и осигурителните доходи. Писахме че резултата ЩЕ Е положителен! Тогава както винаги т.н бизинесмени ревяха, че в полза на работещите било, да не им плащат за да не се схващат от скука у дома! :))))) Виждаме че това съвсем не е така. И с 50% да бяха вдигнали мин. заплата ефекта щеше да е положителен. Толкова сме назад с доходите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
studioaa
преди 9 години
"безработните в бюрата по труда са с около 50 хиляди по-малко в сравнение с началото на годината, отчете АЗ."Този "феномен" има елементарно обяснение и то нищо общо с възстановяването пазара на труда. За 2014 около 90 хил. са новите пенсионери, а на пазара на труда са са навлезли едва 60 хил. души, или ето откъде безработицата намалява с 30 хил без да се създаде нито едно ново работно място. А сега като добавим и имиграцията на трудоспособни хора в рамките на 20 хил. на година, ги получаваме вашите 50 хил. по-малко безработни. Заетите у нас не са нараснали, а безработните са намалели, а това не е възстановяване по никой начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още