IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надя Василева: Очаква ни поредната трудна година за пазара на труда

България страда от неблагоприятната демографска структура и липсата на имигранти, твърди управляващият директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватия

09:22 | 07.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Надя Василева: Очаква ни поредната трудна година за пазара на труда

2015 г. ще е поредната трудна година за пазара на труда и се налага компаниите да направят равносметка на случващото се, за да бъдат успешни. Това заяви пред телевизия Bulgaria On Air Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватия.

Василева коментира, че определено работодателите имат известни резерви  да назначават нови кадри преди всичко заради несигурността. „В момента всяка компания се опитва да преструктурира своята дейност, определено ще има назначения, но ще има и съкращения“, прогнозира тя.

Тенденцията според нея може да се обърне, само ако в страната дойдат нови чуждестранни инвеститори. "Колкото повече са те, толкова по-добре ще се развива пазарът на труда. В същото време малките и средни предприятия в България, за съжаление, нямат силата да променят сегашната ситуация", твърди експертът.

Във връзка с постоянния недостиг на IT специалисти Василева препоръча съществуващата работна сила да се обучава, за да е полезна за съответния инвеститор.

Като специфичен проблем за българския пазар на труда Василева посочи неблагоприятната демографска структура и липсата на имигранти, които да заемат отворените работни места. Тъй като сме малка държава, това допълнително стагнира ситуацията на пазара, допълни тя.

Според нея правителството, образователната система и специалистите трябва да  вземат сериозни мерки за решаването на проблемите в дългосрочен план, включително да има и стратегия за решаването им.

„Сега тежката задача на работодателите е как да ангажират хората, така че да дадат всичко от себе си за успеха на съответната компания в България. Имаме революция на работното място, която предопределя различни очаквания и от двете страни. Въпросът е те кога ще се срещнат, а това  не може да стане бързо и веднага. Променена нагласа и от двете страни би допринесла за успеха“, смята още Василева.

Припомняме, че в края на декември компанията Менпауър изследване, според което българските работодатели очакват темпото на наемане на служители да се увеличи слабо през първото тримесечие на 2015 г. В сравнение с четвъртото тримесечие на 2014 г. прогнозите се повишават с 2 процентни пункта. Във всички региони, сектори и вид компании нетните прогнози за заетостта остават положителни.

Вижте още видео материали в сайта на Bulgaria On Air
 

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
doba
преди 9 години
Старата песен на нов глас.Положителните прогнози са обнадеждаващи все пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още