IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът очаква до 4% ръст на доходите в частния сектор

Икономисти прогнозират по-висока инвестиционна активност

16:33 | 05.01.15 г.
Бизнесът очаква до 4% ръст на доходите в частния сектор

Работодатели очакват тази година доходите в частния сектор да нараснат с между 2 и 4%. Това важи за висококвалифицираните работници и за секторите,  които работят за износ, коментира заместник-председателят на Българска стопанска камара Камен Колев пред БНР.

Според очакванията доходите ще растат, но не навсякъде и работа все така трудно ще се намира. През годината ще остане основният проблем с разкриването на работни места. "Информационните технологии, фармацията, тези сектори, които работят за износ, тежката индустрия", даде пример Колев за секторите, в които очаква ръст на доходите.

Той обясни, че работодателите вече калкулират повишението по линия на минималните осигурителни прагове, които се повишиха с 4%, на максималния осигурителен доход, който нарасна до 2600 лева, на минималната работна заплата, която също се повиши до 360 лева.

Тези фактори обаче ще изядат и част от доходите на самите работещи, предупреди Камен Колев. Той посочи, че тези показатели в комбинация с намаляващи поръчки, спад в строителството и индустриалното производство, отслабването на еврото спрямо долара, оказват неблагоприятно въздействие върху приходите на фирмите и възможността на бизнеса да разкрива нови работни места и да повишава доходите.

Равнището на безработицата ще се запази на ниво около 11 на сто, прогнозира още експертът от БСК. Според него обаче проблем остава младежката безработица и тези безработни, които дълго време са извън трудовия пазар.

На фона на очакванията за минимално нарастване на доходите през новата година икономисти прогнозират по-висока инвестиционна активност. Според Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии оптимизъм дават очакванията за повишаване на инвестиционната активност.

"В последните две тримесечия имаме известно събуждане на инвестиционното търсене, т.е. на създаване на нов производствен капацитет. Тези чужди инвеститори, които вече са в България, разширяват, инвестират...", каза Ганев.

По думите му инвестиционната активност е в основата на повишаването на доходите, защото това ще отключи създаването на нови работни места и ще даде доходи на всички заети по веригата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още