IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският паунд продължава да се представя слабо

Доларът приключи деня с минимални понижения спрямо повечето основни валути

11:11 | 04.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Британският паунд записа ново слабо представяне, отстъпвайки до нива от 1.3240 долара за паунд. Последните икономически новини, които дойдоха от Великобритания притиснаха лирата. Данните за индекса на бизнес активността в строителния сектор на страната показаха забавяне за месец септември до 48.1 пункта. За предходния месец индикаторът достигна 50.8 пункта. Понижението в стойността на индекса под нивото от 50 пункта притесни инвеститорите, вследствие на което разпродажбите на британската валута продължиха.

Доларът приключи деня с минимални понижения спрямо повечето основни валути. Перспективите около предстоящата данъчна реформа в САЩ, както и нарастващата вероятност от ново повишение на лихвените нива в САЩ, подкрепиха цената на щатската валута през последните три седмици. "Видяхме три последователни седмици на растеж за американската валута. Затова аз смятам, че е напълно закономерно да видим лек спад на долара преди публикуването на важните данни за неселскостопанската заетост и безработицата в САЩ в края на седмицата", коментира Марк Маккормик, главен валутен стратег в TD Securities в Торонто. Въпреки това загубите за долара остават ограничени поради нарастващите очаквания от страна на пазарните участници, че в крайна сметка от Федералния резерв ще направят още едно вдигане на лихвите през декември. Фючърсите върху федералните фондове показват, че 80% от пазарните участници очакват вдигане на лихвените нива в края на годината. Преди месец едва 50% от инвеститорите бяха на мнение, че ще видим още едно вдигане на лихвите. Във вторник доларовият индекс приключи търговията с минимално понижение от 0.06 на сто до 93.42 пункта. Японската йена се търгуваше на нива от 112.89 йени за долар, докато австралийския долар отчете минимален спад, движейки се на нива около 0.7834. Еврото успя да поскъпне с 0.14%, достигайки 1.1747 долара за евро.

Повишаващите се очаквания от ново повишение на лихвите в САЩ доведоха до спад в цената на златото. Вчера благородният метал отстъпи до най-ниските нива за последните седем седмици. Металът приключи сесията на ниво от 1 273.40 долара за тройунция, след като по-рано през деня спадна до 1 267.76 долара. Фючърсите със срок на доставка през месец декември затвориха на нива от 1 274.70 долара. През последните няколко месеца увеличаването на нетните дълги позиции в злато от страна на хедж фондовете на Comex нарасна девет пъти. Но през последния месец се наблюдава рязко понижение в броя на новооткритите дълги позиции в жълтия метал. От техническа гледна точка, цената на златото продължава да се движи в зоната около 100-дневната пълзяща средна на 1 272.00 долара. Междувременно среброто реализира повишение от малко над половин процент до 16.63 долара за тройунция.

Петролът спадна на фона на прибирането на печалби от страна на инвеститорите след достигнатия в края на миналата седмица връх. Фючърсите на американския лек суров петрол отстъпиха с около 16 цента до 50.42 долара за барел. Сорт Брент поевтиня с 24 цента, завършвайки търговията на нива от 55.88 долара. За третото тримесечие европейският бенчмарк реализира повишение от 20%. Това е най-силното му представяне от 2004 г. насам. През изминалата седмица черното злато поскъпна на фона на заплахите от страна на Турция да блокира тръбопровода, осигуряващ транспорт на петрол от северен Ирак до Средиземно море. Причина за напрежението бе провеждането на референдума за независимост сред кюрдското население в Ирак.

Американските индекси достигнаха нови върхове във вторник. Dow Jones се покачи с 84.07 пункта, затваряйки на ниво от 22 641.67. S&P 500 нарасна с 0.2 на сто до 2 534.58, докато технологичния Nasdaq поскъпна до 6 531.71 пункта, достигайки ново рекордно равнище. "Мисля, че ралито което наблюдаваме на фондовите пазари ще продължи", коментира Питър Кардило, който е пазарен анализатор във First Standart Financial. "Съществуват доста неблагоприятни фактори, но изглежда пазарите на акции ги пренебрегват", допълни още Кардило.

В Европа водещите пазари също затвориха на зелена територия. Общоевропейският индекс Euro Stoxx 600 завърши с ръст от 0.15 на сто. Британският FTSE 100 поскъпна с 0.39% до 7 468.11 пункта. Акциите на Ferguson скочиха с 4%, след като от компанията обявиха, че ще започнат обратно изкупуване на акции в размер на 500 млн. паунда (663 млн. долара). Книжата на Electrocomponents нараснаха с 5.4% след последните финансови данни, показващи, че добрите финансови резултати на компанията са се запазили и през второто тримесечие на годината.

Днес от 20.15 часа предстои изявление на председателя на Европейската централна банка Марио Драги. От 22.15 пазарните участници ще очакват и речта на Джанет Йелън, председател на Федералния резерв. Инвеститорите ще следят с особен интерес и данните за бизнес активността в сектора на услугите във Великобритания. На обяд ще бъдат обявени данните за продажбите на дребно в еврозоната за месец август. В 17.30 часа българско време ще бъде публикувана информация за петролните запаси в САЩ за седмицата до 29 септември. Прогнозите на икономистите са за спад на запасите с 0.756 млн. барела.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/GBP

Вчера публикувахме следната идея:

„По-малките времеви рамки се формира възходящ тренд с известна ритмичност. Ако цената мине над диагоналната съпротива ще търсим покупки до 0.88578. Това е идея, която би трябвало да се реализира в рамките на деня. Ако всичко се движи по план до края на утрешния ден би трябвало цената да достигне нашата цел, ако не я достигне ще затворим позицията ръчно.“

След пробива на съпротивата наблюдавахме идеалното покачване, точно това очаквахме да се случи, очевидно при тази двойка има наличие на купувачи. Получихме класически “Day trading”.

USD/TRY

Имаме добра възможност за дългосрочна покупка на щатски долар срещу турска лира. Клиновидната корекция изглежда върви към своя край. Увеличаването на лихвения процент за САЩ и свиването на баланса ще окажат необходимата подкрепа за USD. От другата страна е турската лира, която към момента няма причини да поскъпва драстично и тенденциозно. Ще наблюдаваме движението на двойката през следващите месеци, ако цената се задържи над горната линия или видим ускорение ще започнем да купуваме първоначално с малки обеми. За дългосрочна позиция не бива да подценяваме суапа, тъй като при тази двойка е сравнително висок.

GBP/JPY

На 02 август публикувахме следния коментар:

„Двойката формира ясно изразена съпротива при 147.603. За трети път цената се оттласва от нивото, но в същото време имаме все по-високи локални минимуми. Пробив на съпротивата може да отведе цената до стойности, близки около 154.000.

Подкрепящ фактор е изкупуването на облигации и други стимули от страна на ЯЦБ, йената остава под натиск в дългосрочен план.“

Очакваният от нас пробив вече е факт. С чисто движение цената преодоля съпротивата и към момента се държи над 147.593, вероятността цената да се покачи до 154 йени за лира остава голяма. Оставяме дългите позиции отворени с цел до 154.000.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още