IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената губи позиции на фона очакваните реформи в пенсионния фонд на Япония

Щатският долар се завърна към печалбите в края на миналата седмица и през днешния ден се стреми да продължи тази тенденция

13:34 | 20.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Йената губи позиции на фона очакваните реформи в пенсионния фонд на Япония

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Йената изгуби позиции спрямо долара за 3-ти пореден ден, отстъпвайки от достигнатия 4-седмичен връх спрямо долара. Причините за разпродажбите на японската валута са свързани със спекулациите, че управляващите пенсионния фонд в страната са близо до решение за мащабно преструктуриране на активите му. В същото време щатският долар започна седмицата с повишения на фона на оптимизма на фондовите пазари в Азия и Европа, който се очаква, че днес ще се пренесе и отвъд Океана.

В понеделник японските пари поевтиняха спрямо всички 16 валути, срещу които се разменят. Това се случи, след като най-голямата финансова медия в страната публикува доклад, в който казва, че Правителственият пенсионен инвестиционен фонд ще повиши притежанията си в чуждестранни облигации и местни акции до около 30% спрямо досегашните 23%. От доклада на медията става ясно още, че фондът ще намали експозицията си в местни ДЦК до около 40% спрямо досегашните 60%.

Здравното министерство на Япония, което управлява най-големия пенсионния фонд в света ще направи преразглеждане на активите си в края на декември. Инвестиционният комитет и здравния министър, двете страни, имащи пряко влияние върху работата на фонда, имат различни възгледи относно момента и подхода, по който ще бъде преструктуриран фонда, но тези различия вероятно ще бъдат изгладени бързо, смятат анализаторите.

Натиск върху йената оказаха и 2 други важни новини от Япония. Председателят на местната централна банка Харухико Курода за пореден път потвърди позицията си, че монетарните стимули ще продължат, докато инфлацията не се задържи около поставената цел от 2%. В момента централната банка изкупува обратно облигации на стойност 7 трлн. йени (65.3 млрд. долара) всеки месец.

В същото време през уикенда стана ясно, че 2-ма министри на ключови постове са депозирали оставките си при премиер Шинзо Абе и той ги е приел. Освобождаването на министрите е свързано с нашумели наскоро политически скандали в Япония, които заплашват да прераснат в сериозна политическа криза.

Щатският долар се завърна към печалбите в края на миналата седмица и през днешния ден се стреми да продължи тази тенденция. Зелените пари губеха позиции от началото на месеца на фона на сериозните опасения около глобалния икономически растеж, които сринаха американските индекси. От друга страна продължаващите отлични икономически новини, които идват от САЩ, убеждават инвеститорите, че няма място за сериозни притеснения и възходът ще продължи.

Едно евро се разменя срещу 1.2765 долара, което е близо до най-високите нива за днес. GBP/USD се намира около 1.6110 и се намира в близост до нивата, на които двойката стартира деня. В същото време един долар се разменя около 107.00 йени.  

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:47 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още