IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова Зеландия понижи основния лихвен процент

Мярката беше очаквана от инвеститорите и доведе до спад на валутата с 1.45% спрямо щатския долар

11:53 | 10.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

След дълга и яростна битка през вчерашния ден САЩ избра своя 45-и президент. Доналд Тръмп спечели изборите в страната, след като си осигури подкрепата в ключови щати така, че да има мнозинство електори в Избирателната колегия. Изборът на Тръмп предизвика първоначална разпродажба на щатския долар и срив на световните борси, но след преодоляване на първоначалните страхове от избора на американския народ европейските пазари и Уолстрийт отчетоха резки скокове.

Изгубилата битката Хилари Клинтън заяви, че нейните поддръжници трябва да дадат шанс на Тръмп. Вниманието на пазарните участници сега ще бъде насочено към Фед и евентуалното повишение на лихвените равнища в страната по време на предстоящата среща на централната банка през декември.

Някак встрани от вниманието на пазара през вчерашния ден остана понижението на лихвените равнища от страна на Резервната банка на Нова Зеландия (РБНЗ), която свали лихвата с 0.25% до 1.75%. Понижението бе очаквано от инвеститорите и доведе до спад на валутата с 1.45% спрямо щатския долар. Днес новозеландският долар продължи спада си спрямо зелените пари, като се търгува на ниво от 0.7272 долара за 1 киви. Гуверньорът на банката Греъм Уилър заяви, че водената от банката политика, включително това сваляне на лихвеното равнище, ще доведе до засилване на икономиката на страната и очакванията на членовете на банката са за достигане на едно добро ниво на инфлация, което ще се доближава все повече до поставената цел от РБНЗ.

Днес златото продължава да поскъпва, въпреки че през изминалия ден почти изтри скока си от близо 5% вследствие на избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ. В крайна сметка през изминалия ден златото приключи с ръст от 0.18% до 1276.33 долара за тройунция. През изминалия ден 780 000 фючърсни контракта са сменили собствеността си на борсата в Ню Йорк. Днес ценният метал се търгува на ниво от 1 284.18 долара за тройунция.

Петролът от своя страна записа понижение в по-голяма част от изминалия ден, особено след като министерството на енергетика на САЩ излезе с информация за ново повишение от 2.4 млн. барела в петролните запаси на страната през седмицата до 4 ноември. В крайна сметка лекият суров петрол сорт WTI записа ръст от 0.64% до 45.25 долара за барел. Скокът в цената на петрола, бе повлияна от спекулациите, че новият президент на САЩ Доналд Тръмп може да отмени ядреното споразумение с Иран.

Европейските борсови индекси записаха сериозни повишения след първоначалните спадове при отварянето си причинени от изборния ден в САЩ. Германският DAX30 записа ръст с 1.6% до 10 673.05, следван от френския САС40, който приключи деня на ниво от 4 561.80 пункта. Щатските борсови индекси също приключиха на зелена територия изминалия ден. Индустриалният Dow Jones се повиши с 1.4% до 18 562.95 пункта. Най-силно се представиха банките и фармацевтичните компании, очакващи благоприятни решения от администрацията на Тръмп.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

AUD/CAD

Австралийският долар и канадската валута се синхронизираха до почти 100% права корелация покрай сътресенията от вчерашните президентски избори. Преди няколко дни публикувахме идея за продажба на двойката, но от днес нещата отвиват повече към консолидация. Очакваме тя да бъде широка и дори с някакъв лек наклон, който може да създаде илюзия за посока. Тези, които са отворили къси, като нас, е по-добре да ги затворят на незначителна загуба. Когато ситуацията се изясни и двете валути излязат от правата корелация, ще търсим нови възможности за продажби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още