IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Раздвижването при щатския долар доведе до очаквано отслабване на йената

В понеделник обаче японската валута поскъпва

11:53 | 26.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Щатската валута записа повишение в края на изминалата седмица, след като получи подкрепа от изявлението на президента на Фед за Бостън Ерик Розенгрен. Той заяви, че лихвените равнища по федералните фондове трябва да бъдат повишени и предупреди, че намаляването на безработицата под устойчивите нива може да подкопае възстановяването на икономиката. Миналата сряда Фед запази лихвените нива без промяна, като Розенгрен бе един от тримата членове, които не бяха съгласни с решението и гласуваха за вдигане на лихвата по федералните фондове. Розенберг заедно с Естер Джордж и Лорета Местер, които са председатели на Фед съответно за Канзас Сити и Кливланд, гласуваха за вдигане на лихвите по време на последното заседание.

От Фед показаха, че вдигането на лихвата е възможно до края на годината, ако се запази ситуацията на пазара на труда. Централните банкери добавиха, че очакват едно повишение на лихвите до края на тази година, като очакванията сред инвеститорите са за по-малък брой вдигания и на лихвените нива през 2017 г. и 2018 г. Вероятността за вдигане на лихвите през декември месец е нараснала до 59.3%.

След като Фед запази лихвените равнища без промяна, златото записа най-силната си седмица от месец юли насам, като се покачи с около 2.1%. Спот цената на благородния метал се повиши леко в петък до 1 340.61 долара за тройунция, след като по-рано през деня бе спаднала до 1 333.74 долара за тройунция. Фючърсите със срок на доставка през декември поевтиняха с 0.2% до 1341.70 долара.

Лекият суров петрол се потопи в петък с около 4%, след като Саудитска Арабия заяви, че няма изгледи за замразяване на цената на петрола в рамките на неофициалната среща в Алжир, която се провежда тази седмица. Петролният министър на страната коментира, че такова споразумение може да се случи само, ако Иран се съгласи да замрази производството си на сегашното ниво от 3.6 млн. барела на ден. Това изглежда малко вероятно, след като от Иран заяви, че искат да достигнат ниво от 4 млн. барела на ден, което добиваха преди началото на санкциите срещу тях. Рано тази сутрин лекият суров петрол сорт WTI се търгува на ниво от 44.69 долара за барел.

Европейските индекси приключиха петъчния ден със спадове след силния ръст от началото на миналата седмица. Основна вина за спада имат данните за бизнес активността в еврозоната, които показаха забавяне до 2-годишно дъно. Германският DAX30 се понижи с 4% до 10 619.05 пункта, а френския САС40 се търгуваше на ниво от 4 480.30 пункта. Рязкото поевтинява на петрола повлия на щатските индекси в края на седмицата. Широкият S&P500 се понижи с около 0.6% до 2 164.58 пункта вследствие на загубите, записани от енергийния и технологичния сектор, който спаднаха съответно с 1.3% и 1%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

AUD/NZD

Двойката поскъпна според очакванията ни. На 20 септември публикувахме следния коментар: „Австралийския долар към настоящия момент е по-скоро пасивен, което означава, че всяко движение на новозеландския долар спрямо кошницата ще оказва видимо въздействие върху двойката. От своя страна новозеландската валута е в зоната на свръх купена валута спрямо кошницата. Евентуален спад в цената на NZD би довело до поскъпване на двойката. От техническа гледна точка цената тества зона на подкрепа. Покупки около тази зона с малки обеми, към които да се прибавя в последствие, ще бъде сравнително балансирано участие с добра перспектива.“

Няколко дни по-късно новозеландската валута поевтиня, което доведе до рязкото поскъпване при двойката с около 2%. Всички покупки отворени в зоната на подкрепа е добре да бъдат затворени. Сценарият се променя и към момента не е удачно да се прибавя към покупките, както писахме на 20 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още