IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабият апетит за риск отслаби позициите на долара

Зелените пари поевтиняха спрямо японската йена до най-ниската си стойност за последните 2 седмици до ниво 116.52

12:03 | 05.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Щатският долар се оказа под натиск поради намаляващите очаквания, че Федералният резерв на САЩ (Фед) ще пристъпи към второ увеличение на лихвените нива през март. Също така предвид забавените темпове на растеж в глобален мащаб и волатилността на пазарите, намеренията на централните банкери за постепенни 4 затягания отдавна вече се смятат за нереалистични. Институцията ще следи внимателно състоянието на трудовия пазар, който в комбинация с нивата на инфлация ще бъде от ключово значение за темпа на затягане на паричната политика в САЩ. Данните за неселскостопанската заетост за месец януари ще бъдат обявени днес в 15:30 часа българско време, като те биха дали представа на пазарните участници за потенциалните действия на Фед.

Зелените пари поевтиняха спрямо японската йена до най-ниската си стойност за последните 2 седмици до ниво 116.52. Намаляващата склонност на инвеститорите да поемат риск, както и занижените очаквания за скорошно увеличение на лихвите в икономика номер едно станаха причина за отслабване на позициите на долара. От ключово значение днес за представянето на валутата ще бъдат данните за новосъздадените работни места извън селскостопанския сектор в икономика номер едно. Очакванията са за 190 000, но вчера молбите за помощи за безработни разочароваха пазарните участници, което предполага, че състоянието на трудовия пазар може да бъде не толкова стабилно, колкото мнозина смятат.

В случай че действително ключовите данни от САЩ разочароват, това би довело до спад на щатската валута, от което би се възползвал петрола. Деноминираната в долари суровина би могла да поскъпне вследствие на слаби данни отвъд океана, тъй като това би означавало, че повишение на лихвените нива през март няма да има. Скорошното поевтиняване на долара подкрепи и други стоки, оценявани в зелените пари, след като направи техния внос за водещи потребители като Китай по-евтин. Въпреки това обаче перспективите пред петрола остават негативни в резултат на огромното пренасищане от суровината.

Цената на петрола е изключително волатилна от началото на годината, след като битката между биковете и мечките става все по-ожесточена. Поевтиняването на долара, потенциалните разговори между ОПЕК и други основни производителки на суровината, забавените нива на растеж в глобален мащаб, в комбинация със завишените нива на запаси в САЩ и рекордните производствени нива на ОПЕК, станаха причина за турбулентните движения на цената на суровината. Глобалното пренасищане от петрол ще продължи да ограничава неговото поскъпване, докато не се стигне до споразумение относно добивите между страните производителки. Дотогава обаче ниските нива на растеж и борбата за пазарен дял, която води до рекордни добиви, вероятно ще поддържат цената на „черното злато“ ниска.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още