IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Второто четене на данните за БВП на САЩ доведе до поевтиняване на долара

Един от най-влиятелните централни банкери от Фед Уилям Дъдли заяви, че затягането на паричната политика се е превърнало в много по-вероятен сценарий

11:28 | 01.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Денислав Янакиев

Главното събитие на седмицата беше речта на Доналд Тръмп пред Конгреса, която се състоя в 4 сутринта българско време на 1 март. Речта обхвана много теми, като най-засегнати бяха именно сигурността на страната, здравеопазването и значителното данъчно облекчение за компаниите и средната класа. Тръмп заяви, че е готов да задейства ликвидирането на реформата в здравеопазването (Obamacare), приета от 44-я президент на САЩ Барак Обама.

Тръмп допълни, че американското правителство трябва да се фокусира върху увеличаването на достъпността и намаляването на цените на здравните застраховки, а в същия момент да се подобрят здравните услуги. Задължавайки всеки американец да плаща здравни застраховки, одобрени от правителството, никога не е било правилното решение за САЩ, заяви Тръмп. Ще бъде дадена възможност на американските граждани да закупуват здравни застраховки от цялата страна, премахвайки досегашното ограничение да могат да бъдат закупени застраховки само от щата по местоживеене. Това ще създаде национален конкурентен пазар, който ще намали цените на застраховките значително и ще повиши качеството на предлаганите услуги. Във връзка със сигурността на страната Тръмп коментира, че ще се налагат стриктно имиграционните закони, което ще повиши заплатите, ще помогне на безработните и ще спести милиарди долари. Президентът на САЩ използва тези аргументи, за да обяви, че скоро ще започне строежът на голямата стена по южната граница, за която се говореше многократно по време на кампанията му.

Във вторник второто четене на данните за БВП на САЩ доведе до поевтиняване на зелените пари, които достигнаха 1.06294 долара за 1 евро, но не се задържа дълго време на това ниво. Доларът поскъпна с 0.3% спрямо йената, достигайки 113.16 йени за 1 долар. Един от най-влиятелните централни банкери от Фед Уилям Дъдли заяви, че затягането на паричната политика се е превърнало в много по-вероятен сценарий.

Вчера лекият суров петрол WTI записа спад в цената си поради увеличената продукция в САЩ, въпреки че ОПЕК продължава да намалява своята с цел да помогне за балансирането цената на черното злато. Петролните запаси на САЩ са се увеличили за 7-ма поредна седмица, съобщават от Американския петролен институт.

Златото поевтиня спрямо по-силния долар преди речта на американския президент Доналд Тръмп, от която инвеститорите се надяваха да получат повече информация за неговата икономическа политика. Цената на благородния метал намаля с 0.3% до 1244.93 долара за тройунция, след като в понеделник достигна 1263.80 долара за тройунция, което е най-високото ниво от 11 ноември насам.

Американският индекс Dow Jones Industrial Average затвори на червена територия във вторник, след като прекъсна серията си от 12 поредни дни, в които стойността на показателя се покачваше. Индексът записа спад от 0.12% или 25.20 пункта до 20812.24, като загубата беше бързо компенсирана с подновяването на фючърсната търговия, където измерителят достигна 20853.59 пункта. Друг американски индекс, който записа спад от 0.26% или 6.11 пункта, бе S&P 500. Широкият индекс затвори на 2363.64 пункта. Активността при по-големите европейски индекси като DAX30 и CAC40 не беше висока и те затвориха без промяна в стойността си.

В сряда се очаква индексът на бизнес активността за производствения сектор във Великобритания. Данните за този индекс се съобщават на месечна база и той се базира на проучване сред мениджъри на компании в производствения сектор, като включва запитвания относно нивото на заетостта, производителността, запасите и други фактори. Стойността на индекса миналия месец е била 55.9 пункта, а очакванията за този месец са той да бъде 55.5. Отчитането на по-висока стойност от очакваното обикновено води до поскъпването на британската лира. Тези данни са от съществено значение, защото те показват развитието на компаниите, а те от своя страна са показателни за цялостното състояние на икономиката.

Две по-важни новини, които ще засегнат САЩ и щатския долар, са съответно индексът на бизнес активността за производствения сектор и данните за петролните запаси. Очакваните стойности за индекса, измерващ бизнес активността в САЩ, са той да се повиши от 56.0 миналия месец на 56.2 този месец. Петролните запаси от своя страна се очакват да се повишат с 1.5 млн. барела в сравнение с 0.6 млн. от миналата седмица. Също така днес ще излезе информация за основния лихвен процент на Канадската централна банка. Това е лихвеният процент, при който главните финансови институции вземат и отпускат заеми помежду си. Очакванията са той да не бъде променян и да запази нивото при 0.50%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/CAD

Вчера публикувахме: „[…] Двойката към момента не се движи адекватно според фундаменталния контекст, което я прави неефективна за търговия. Ще наблюдаваме изявлението на Канадската централна банка утре в 17:00 часа, както и данните за БВП на 2 март. Много е възможно тези две събития да конкретизират движението на двойката за следващата седмица.“

Ето, че цената ни изненада. Точно, когато изгубихме търпение, в очакване на достатъчно рязък импулс във възходяща посока, долара поскъпна адекватно спрямо Лунито. Утре ще бъдат публикувани данни за БВП за Канада, заедно с него ще слушаме изявлението на централните им банкери. Двете събития имат потенциал да засилят допълнително бичия момент, но не бива да прибързваме, нужна е корекция, за да се купува.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още