IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългът на петролната индустрия достигна 550 млрд. долара

Ако цената на петрола остане около 40 долара за барел, обликът на индустрията може да се промени през следващите години

13:36 | 27.08.15 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В момент, в който цената на петрола се движи към шестгодишния си минимум, производителите трябва да намерят половин трилион долара, за да изплатят дълговете си. Някои обаче може и да не успеят, коментира Bloomberg.

Броят на облигациите на петролните и газовите компании с доходност от 10% или повече, което е признак за затруднения, са се утроили през миналата година, а дългът се държи от 168 компании в Северна Америка, Европа и Азия, показват данни, компилирани от Bloomberg. Съотношението на нетния дълг към печалбата е най-високото от две десетилетия насам.

Ако петролът остане на цена от около 40 долара за барел, промяната на сектора може да е радикална, твърди Кимбърли Ууд, партньор за петролните сливания и придобивания в Norton Rose Fulbright LLP в Лондон.

„Обликът и формата на петролната индустрия вероятно ще се промени през следващите пет до десет години с изплуването на компаниите от ситуацията“, казва Ууд. „Ако цените на петрола се запазят на тези нива, броят на банкрутите и тежките сделки несъмнено ще се увеличи“.

Дългът за погасяване ще се повиши през останалата част от десетилетието с около 85 млрд. долара през 2016 г. и 129 млрд. долара през 2017 г., а 72 млрд. долара са с падеж през тази година, сочат данни на BMI Research. Облигации и кредити за общо около 550 млрд. долара трябва да бъдат изплатени през следващите пет години.

Американските сондиращи компании формират около 20% от дълга с падеж през 2015 г., китайските са на второ място с 12%, а производителите от Обединеното кралство са следващи с 9%.

В САЩ броят на облигациите с доходност над 10% са нараснали повече от 4 пъти до 80 през миналата година, сочат данните на Bloomberg. Двайсет и шест европейски петролни компании имат облигации в тази категория, включително Gulf Keystone Petroleum Ltd. and Enquest Plc.

Gulf Keystone може да „изплати всички свои задължения към подизпълнители и кредитори“, след като властите в Кюрдистан, където компанията работи, се ангажираха да правят месечни плащания от септември, заяви главният финансов директор Сами Зуари.

Понижаващите се цени на суровия петрол намаляват стойността на петролните резерви и възможността за заеми въпреки по-големия натиск за намиране на резервни полета.

Някои показатели за приходите вече се насочват към минимумите си от финансовата криза от 2008 г. Маржът на печалбата на индекса MSCI World Energy Sector, който включва 108 компании, сред които Exxon Mobil Corp. и Chevron Corp., е на най-ниските си нива от поне 1995 г., откогато са най-ранните данни.

Има няколко заема, които няма да могат да получат рефинансиране или удължаване на матуритета, и може да се нуждаят от допълнителен капитал“, казва Ейрик Ромесмо, кредитен анализатор в Clarksons Platou Securities AS в Осло. „Въпросът е дали това ще успее да се случи с дълг на такива нива“.

Някои американски производители поеха глътка въздух, успявайки да се възползват от нискоразходните си активи, за да съберат средства по-рано през годината и да изплатят част от дълга си, казва Goldman Sachs Group Inc. в доклад от 6 август. Това помогна на компаниите да повишат капитала си и да намалят разходите си за обслужване.

Това обаче вече може да не е опция, защото енергийните компании се представят най-зле през миналата година спрямо десетте индустриални сектора в MSCI World Index.

Понижаването на кредитните рейтинги налага допълнителен натиск върху възможността петролните компании да съберат пари по евтин начин. Standard & Poor’s намали рейтинга на Eni SpA, най-голямата италианска петролна компания, през април, а Moody’s Investors Service свали рейтинга на Tullow Oil Plc през март. Говорителите и на двете компании отказват коментар.

Най-големите компании, притежаващи от петролни полета до рафинерии, вероятно ще излязат до голяма степен непокътнати от спада, казва Ууд. По-малките играчи с по-малко активи обаче може да имат проблеми, казва тя.

Ясно е, че компаниите с дълг ще следят внимателно цените на петрола“, казва Кристофър Хайнс, старши петролен и газов анализатор в BMI в Лондон. „С намаляващи приходи и приближаващ матуритет на дълга все повече компании може да се окажат неспособни да спазят погасителните си планове“.

Всичко за света на петрола четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
И, в потвърждение на предположеното, ето една новина: https://news.mail.ru/economics/23150977/?frommail=1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
А мислили ли сте в/у такъв сценарий: както сега си движи ок 40 УСД варелч(ето, под масата, ОПК и Ко да се сговорят за РЯЗКО вдигане на цените? казват, значи, до тук беше така, оттук насетне става еди-как-си. Тогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
Шистовият газ е важен ,но не е причината за спада на петрола.Основнатаидея е да фалират Русия и да премахнат Путин политически и физически. -------------------------------------------------------------------------------------------------да пушка ама ако стане така да го премахнат физически ше получи някой бомба по кратуната и то не една, а много и те ги имат в изобилие бомбите и мани мани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 4
Jorkata
преди 8 години
Саудитите не правят нищо без одобрението на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 4
Pyramid
преди 8 години
Все ми се струва, че ударът по Русия е страничен ефект на отчаяна инициатива на саудитите да си върнат някогашни позиции. Живеят с ментални реалности от миналото, завалиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 3
Grosss
преди 8 години
Шистовият газ е важен ,но не е причината за спада на петрола.Основнатаидея е да фалират Русия и да премахнат Путин политически и физически.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Да се връщат да тъкат килими и да гледат камили...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 4
Pyramid
преди 8 години
"Ниските цени на петрола ще продължат до пълния фалит на шистоваците и на фирмите, добиващи петрол в морето. Цитирам един от Саудитска Арабия...."Трудно е да не се съгласи човек с някои неща. Но...СА практически, изцяло зависят от петрола. Западът /и дори Русия/ - далеч не толкова. хА познай, ако платежоспособният пазар се свие - или поне, онзи, който е искал да плаща на ОПЕК за черно злато - какво следва? Ето, нефтът ефтинее. ОК. Значи, ще останат свободни ресурси у този, онзи или там, третия ;-) и, след определени предстоящи разкрития - за което, съм поел грижата - технологиите за проучване и добив на неконвенционални ресурси ще се доразвият. Съответно, очаквам повишена достъпност на газ, петрол и други и този, който има тази технология, рекат ли братята араби да рипат цените, току-виж, ги изненадал. Май-май наистина иде ерата на евтините въглеводородни суровини и някои ще си скубят брадите и ще си хвърлят ***...но, ще е късно.Честито и на арабите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
Pyramid
преди 8 години
До сложилия минуса: Очаквах коментар. но, сега, ще взема да предположа, че не ти допада това, което аз забелязвам. И на мен не ми допада но...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 8
Pyramid
преди 8 години
-Дали "честито" наистина? Ето какво виждам аз пък тук: "Дългът за погасяване ще се повиши през останалата част от десетилетието с около 85 млрд. долара през 2016 г. и 129 млрд. долара през 2017 г., а 72 млрд. долара са с падеж през тази година, сочат данни на BMI Research. Облигации и кредити за общо около 550 млрд. долара трябва да бъдат изплатени през следващите пет години." Тоест, дали "тайните общества4, които владеят дори арабите, не водят умишлено към предсрочен фалит цялата индустрия, за да могат сега евтино да изкупят активи а после, при последвалото рязко вдигане на цените, да трупат необезпокоявано печалби, докато и днешните собственици, дето не са си продали закъсалите фирми, продължат да им изплащат пък натрупаните кредити?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още