IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа превключи на въглища през 2012 година

САЩ се превърна в най-големия производител на природен газ, което свали цената на въглищата, добивани отвъд Океана

11:32 | 04.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ниската цена на въглищата, внесени от САЩ, събуди интереса на европейската индустрия. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Ниската цена на въглищата, внесени от САЩ, събуди интереса на европейската индустрия. Снимка: ЕК

През 2012 година емисиите въглероден диоксид се покачват до 34,5 млрд. тона, но анализите на Европейската база данни за глобално проучване на атмосферата (EDGAR), сочат забавяне на ръста.

През миналата година увеличението на емисиите въглероден диоксид е в рамките на 1,1% спрямо 2011 година. Средногодишното увеличение за последното десетилетие на емисиите е в рамките на 2,9 на сто.

Глобалната икономика записва ръст от 3,5% спрямо 2011 година. Но забавеното увеличение на замърсяването с въглероден диоксид е показател, че мерките дават резултат – увеличава се енергийната ефективност, както и употребата на възобновяеми енергийни източници.

Докладът отчита и т.нар. шистова революция в САЩ, което доведе до по-ниската цена на вноса на въглища от САЩ. В същото време страната се превръща в най-големият производител на природен газ в света. Заради ниската цена в Европа расте потреблението на въглища с 3%, макар и лидер в това отношение да остава Китай. Като цяло употребата на въглища в световен мащаб се повишава с 0,6% на годишна база, на петрола – с 0,9%. Употребата на природен газ, който обаче е щадящ околната среда, се увеличава с 2,2%.

Емисиите въглероден диоксид на САЩ намаляват с 4,4% до 5,2 млрд. тона или най-ниското ниво от 1993 година. Това се свързва най-вече с намаленото потребление на въглища. Собственото производство на природен газ направи цената му привлекателна за повечето индустрии. Така икономическата изгода успя да постигне това, което политиците от години се опитват да направят - САЩ да се съобразява с написаното в протокола от Киото. 

На този етап Китай си остава най-големият замърсител в световен мащаб - емисиите въглероден диоксид се покачват с 3,3% до 9,9 млрд. тона годишно. Страната е "производител" на почти 1/3 от емисиите въглероден диоксид през 2012 година.

Въпреки увеличеното потребление на въглища ЕС успява да намали емисиите въглероден диоксид с около 1,3%, сочат още данните от доклада. От една страна това се дължи на рецесията – европейската икономика се свива с 0,3% през 2012 година. Това предизвиква намаление на енергийното потребление – с 4% за петрола и с 2% за природния газ. С 1% намалява и потреблението на електричество, въпреки че големи части от Европа бяха обхванати от ниски температури през зимния период.

Последна актуализация: 06:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още