IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа превключи на въглища през 2012 година

САЩ се превърна в най-големия производител на природен газ, което свали цената на въглищата, добивани отвъд Океана

11:32 | 04.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ниската цена на въглищата, внесени от САЩ, събуди интереса на европейската индустрия. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Ниската цена на въглищата, внесени от САЩ, събуди интереса на европейската индустрия. Снимка: ЕК

Икономическата криза става причина и за намаляване на емисиите, отделяни от транспорта. Най-осезаемо е това при въздушния транспорт, който отчете свиване на товарите от 18,4% на годишна база. Намаляват товарите и по сухопътния транспорт. В същото време обаче с 0,9% се увеличават товарите по железопътния транспорт, а с 1,3 – по водния.

Сериозно намаление има и по отношение на индустрията – с 2% намаляват емисиите в електрическите централи, които са част от Схемата за търговия с квоти въглероден диоксид (ETS). Това се отрази и на цената на квотите, продавани на свободния пазар, и тя тръгна надолу. По този начин смисълът от схемата се губи, притесняват се европейските власти.

България е една от първите по отношение на намалението на емисиите от стоманената индустрия. За година емисиите от предприятията в сектора намаляват с малко над 24%. През 2011 година окончателно спря работата на „Кремиковци”, което доведе и до намаляване на произведената сурова стомана с около 23%, показват данните на Българската асоциация на металургичната индустрия. Това обаче отразява състоянието на сектора в цяла Европа, отбелязва още асоциацията.

Увеличението на потреблението на въглища в Европа се свързва основно с производството на електричество, се казва в документа, изготвен от EDGAR. През 2012 година увеличението във Великобритания е в рамките на 24%, което е най-голямото ниво от 2006 година насам. В Испания за втора поредна година има увеличение, през 2012 година е в рамките на 24 на сто. Единствено намаление на количеството въглища има в Чехия (-8%) и Полша (-4%).

Нови енергийни централи, работещи на въглища, започват да работят в Германия, което е свързано основно със стратегията за ограничаване на ядрената енергетика и държавните субсидии за въглищните мини, които ще останат до 2018 година. Нови въглищни централи са въведени в експлоатация още в Италия и България, проекти в тази насока се изпълняват в Холандия, Чехия, Полша и Словения.

Всички тези централи не заместват затворени мощности, но вероятно ще компенсират спрането на стари мощности, чието привеждане в съзвучие с екологичните директиви, може да излезе прекалено скъпо. В Полша например 85% от производството на електричество идва от въглищни централи, 2/3 от които са построени преди 30 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още