IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли скоро добив на шистов газ у нас?

TransAtlantic Petroleum чака регистрацията за търговско откритие за едно от доказаните находища край Етрополе

12:45 | 13.10.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ще се прехвърли ли шистовата революция и в Европа. Снимка: <i>Reuters</i></p>

Ще се прехвърли ли шистовата революция и в Европа. Снимка: Reuters

Проучванията и добивът на шистов газ са болна тема в България от година, а след протести правителството на Бойко Борисов наложи мораториум на проучванията и добива по метода фракинг.

Шистовият газ е в състояние да осигури нуждите на страната от природен газ за години напред. Опасенията за въздействието върху околната среда и най-вече замърсяването на питейната вода обаче са причината екологичните организации да настояват за забраната на този добив.

По време на конференцията „Природен газ – инфраструктура, пазари и услуги” енергийният експерт Христо Казанджиев коментира, че реално у нас проучванията за шистов газ продължават, въпреки законодателните ограничения. Той визира действията на TransAtlantic Petroleum при находище край Етрополе.

Стефан Анастасов от компанията обясни за Investor.bg, че компанията има разрешително за проучвания за петрол и природен газ. Геоложката информация пък е показала наличието на шистов газ. В момента TransAtlantic работи за регистрацията на търговското откритие, което да позволи добивът на газ в бъдещ период.

На този етап трябва да получим регистрацията, а по-късно ще търсим решение за добива на газа, коментира още Анастасов.

Той обясни, че проучванията за шистов газ са емоционален въпрос за всички в България. При проучванията обаче не се използва методът фракинг, защото нито една компания не търси единствено шистов газ, а проучва в по-широк спектър – за петрол и природен газ. „Не е необходимо използването на фракинг при проучване за шистов газ”, категоричен беше експертът.

Той поясни още, че откритите запаси край ловешкото село Девинци са от конвенционален газ. От „Булгаргаз” обявиха, че вече са сключили договор с TransAtlantic Petroleum, която придоби Direct Petroleum, и от 2015 година ще купуват газ от ловешкото поле.

Доказаните запаси там са 2 млрд. куб. метра газ, а има вероятност залежите да са около 6 млрд., коментира още Стефан Анастасов. За сравнение годишното потребление на природен газ у нас варира между 2,6 и 3 млрд. куб. метра.

Шистовата революция в САЩ повишава въглеродния отпечатък на Европа

В последните месеци САЩ изживява истинска революция - заради добива на шистов газ има свръхпредлагане. В страната вече се замразяват проекти за нови ядрени централи, например, защото производството на енергия с газ е по-евтино. Страната се отказва и от въглищата, обясни Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт. 

По нейни данни през 2012 година въглеродните емисии на САЩ намаляват рекордно и са под нивото от 1992 година. Така без политически натиск страната успява да постигне екологичните цели. 

На фона на това Европа пък повишава с 1% своите емисии, макар и поставените амбициозни цели, обясни Диловска. Причината е, че шистовата "революция" свали цената на въглищата и на Стария континент тяхната употреба преживява своя ренесанс. 

Икономическите ползи от използването на шистов газ са безспорни, а тези данни показват и известни ползи за околната среда. На този етап обаче няма доказателства, че добивът на шистов газ не замърсява питейната вода, а раздробяването на земните пластове не е причина за чести земетресения, няма данни и за обратното.

Истината е, че неопровержими доказателства в защитата на двете тези няма. Така че тактиката на Европа за изчакване не може да се нарече задължително губеща. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
И родни и вносни "умници" си затварят за пореден път очите и /тъпо но, упорито/ се върви към налагане, за пореден път, на стандартното хидравлично разбиване. щото тъй казал някой от щатите. Методът, определено, работи но, някой да се е замислял върху това, което обяснявам с поста си по-долу? Някой да иска да притежава технологията? Йебем си малоумното двуного население. Толкова се е идиотизирало и "покемонизирало", според М.Задорнов, че даже е забравило да пита.Йебем си и скапаната идиотска "цили-вили-зация", дето е забравила откъде идва и накъде отива, втренчена единствено в лапането и акането.Абе, *** двуноги /нямам предвид патките, не искам тях да обиждам/ друго не знаете ли, ваш' та верица маносана?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
Pyramid
преди 10 години
Темата беше за у нас. И, с риск да се повторя, потретя и подесетя: Стига да бъде открит газ у нас, добив ще има. ЗА целта, проучване е задължително да се извърши.Сам, обаче, съм категорично против фракинговата технология и съм породил друг вариант, така нареченото мултиплексирано сондиране, който позволява едновременно, през един отвор, да се сондира в няколко направления, като1.Се пести значително сондажно време /смятайте, за колко се пробиват 3-4-5 км земна ***/, и го умножете по 3, 4 или 5, 2.Пести се брой сондажи и се позволява по-доброто укрепване на по-малкото, като, в същото време,3.С един ход надолу, се проучват в пъти повече територия и дълбочини /хоризонти/, 4.Сондите може да се движат, като червей, в произволна, задавана отгоре, посока5.Създава се /при отркит източник/ значително по-голяма повърхност за преминаване от шистите към сондажния канал6.И т.н.Но,7.Нашата камАра /неизвестно какво/ втора година, няма дупе да зададе простия въпрос "Абе, как става това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
""""""""""В последните месеци САЩ изживява истинска революция - заради добива на шистов газ има свръхпредлагане. """"""""""""""Стига с тоя САЩ, бе майка му стара!Каква революция, какви емисии!!!САЩ са колонизатори и на своя народ и на народите навън!Стига с тоя САЩ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
Pyramid
преди 10 години
Добив ще има, ама не се знае кога. А, кайто не желае използването на опасната и *** технология на фракинга, да се обади, да пита. тъкмо, ще ускори сондажите 3-4 пъти, и ще ги поевтини поне два.ама няма у нас минно-геоложка камара.Има камАра, неизвестно какво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 7
albobo76
преди 10 години
Фракингщайн е правилното име на метода, при който за да се извлекат малки количества газ или нефт се наливат тонове питейна вода примесена с химикали. Нефтът и газът се извличат, но химикалите си остават в земята и често замърсяват подпочвените води. България е бедна на валежи и реки, но богата на подпочвени води. Много повече бихме спечелили ако запазим тази подпочвена вода и я ползваме за напояване, отколкото от малкото нефт и газ, които ще извлечем. Освен това, носещата скала става нестабилна, кото понякога предизвиква пропадания на повърхността, които могат да погълнат цели сгради.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още