IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шистовата революция в САЩ като заплаха за сигурността

Перспективите за значителни различия в енергийната сигурност на държавите от НАТО може да дестабилизират организацията, смята експерт

15:47 | 31.05.13 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Шистовата революция в САЩ като заплаха за сигурността

Американската фракинг революция промени динамиката на световния енергиен пазар. От ноември миналата година САЩ изтласкаха Саудитска Арабия и станаха водещ производител на петрол в света, а сега взеха и лидерската позиция на Русия при производството на природен газ, пише Global Post.

Възходът на САЩ като световна енергийна суперсила има дълбоко стратегическо въздействие и повишава очакванията и опасенията сред съюзниците на страната. „Това не само, че ще промени световния енергиен пазар, но и всичко останало“, коментира Йепе Кофод, който е автор на доклад за петролната и газова революция за Парламентарната асамблея на НАТО.

„Това има огромно политическо и геостратегическо влияние“, коментира Кофод по време на среща на законодатели от държавите-членки на алианса.

Опасенията са, че задоволяването на вътрешните енергийни нужди ще отслаби стратегическите интереси на САЩ в Близкия Изток, Северна Африка и Персийския залив, а същевременно Европа ще става все по-зависима от този регион, отбелязва изданието.

„Това може да има дългосрочни последици за НАТО. Алиансът е основан на предпоставката за общи интереси за сигурност, а перспективите за значителни различия в енергийната сигурност може да дестабилизират организацията“, посочва Кофод.

През миналата година вносът на петрол в САЩ намаля под нивото на собственото производство за първи път от 90-те години. В допълнение, по-голямата част от вноса идва от западни производители – САЩ са внесли над три пъти повече петрол от Канада, отколкото от Саудитска Арабия.

Енергийни експерти обаче омаловажават опасенията за „излизане“ на Щатите от Близкия Изток. Все още 28% от вноса на страната идва от района на Персийския залив, а и заради стратегическото му значение за глобалния пазар вероятно още дълго ще ангажира Вашингтон.

Европейските власти също се опасяват за икономическото отражение на американската шистова революция. Цените на енергията за американските компании започнаха да падат заради шистовата революция, а същевременно европейските им конкуренти плащат пет пъти по-скъп газ. Това допълнително задържа процеса по възстановяването на европейската икономика от кризата и възстановяването на конкурентоспособността й на пазарите.

Последна актуализация: 02:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 3
eldred
преди 10 години
хаха Кеше е просто шарлатан лъжещ наивниците, a такива явно има в изобилие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
http://***.youtube.com/watch?v=eXQ43QZaUFkНякой бил ли е на прескоференцията на Кеше във Варна?На 09 май 2013
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 15
citizen_bg
преди 10 години
Сичкото шистов лобист в най-дълбокото шистов сондаж! Като не искат Европата да внасят енергия има АЕЦ. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
Сините камъни
преди 10 години
Кеше ще помогне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 6
Gold Zombie
преди 10 години
Не лош анализ, но напълно безсмислен и погрешен поради един съществен пропуск. Петролът произведен извън САЩ, никога не е бил от по-голямо стртегическо и финансово значение, колкото е сега. И ще продължи още дълго да е толкова важен, заедно с всички араби, които се разхождат върху този петрол. Това е така, защото петролът в световен мащаб все още се търгува в долари и на практика е единственит стълб на американския долар, като световна валута. САЩ използват собствените си залежи сега, не за да придобият някаква енергийна зависимост от държави, които всъщност са управлявани от тях, окупирани или в най-лошия случай само техни верни съзници, както е С. Арабия, а за да не им се налага на тях да купуват арабския петрол със същите новонапечатани зелени хартийки, от които те самите се опитват да се отърват. Доларите са начина на САЩ да изнася инфлацията си зад граница и целият свят да им плаща сметката, а арабският петрол е застраховката, че това ще продължи да се случва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още